28. joulukuuta 2013

Neuleongelmia

Tiedättekö tunteen, kun aloittaa opettelemaan jotain uutta ja kun tekniikat eivät ole täysin hallussa... on opettelun taival samalla hauskaa, että tuskaista. Neulominen ja virkkaus eivät olleet ne mun jutut koulun käsityö tunneilla. Sain kyllä aikaiseksi pakolliset työt, mutta yhtään ylimääräistä silmukkaa en tehnyt vuosikausiin koulunkaan jälkeen.
Sitten ystäväni innoittamana olen alkanut harjoitella käsitöiden näitäkin lajeja.


Miten saada puikon viimeinen silmukan neulottua niin, ettei se veny?
Resorista tulee liian löysä muuhun työhän nähden. --- Ota pienemmät puikot resorin tekoon.
Käsitöitä opetellessa välillä toivoo että olisi se käsityönopettaja saatavilla tai äiti, mummi tai kuka konkari tahansa. Aina löytyy jokin kohta mihin pitäisi kysyä neuvoa. Minulle suureksi avuksi on ollut tämä ystäväni, jonka innoittamana aloin neulomista uudelleen opettelemaan. Toisinaan silti toivoo, että olisipa vaikka vanhanaikaiset ompeluseurat vielä voimissaan.


Miten poimia peukalon reunasilmukat kauniisti, ettei tule reikää tai tällaisia langan vetoja?
Tässäpeukalo aloitettu suoraan raunasta, olisi kannattanut aloittaa vasta 2s päästä.
Neulomalla aukon yläreunan silmukat kiertäen oikein, tulee neuleesta kauniimpi.
Lapasten ja sukkien teossakin on monta pientä niksiä ja kikkaa, joilla niistä saa pikkuisen paremmat tai muuten kätevämmin jonkin kohdan tehtyä. Nykyaikaiset neuleohjeet eivät neuvo kikkoja. Kerrotaan vain esimerkiksi, että "...poimi peukalon aukon reunoilta kaksi silmukkaa ylä ja alalaidan silmukoiden lisäksi...". Mitkä kaksi? Missään ei kerrota miten aukon ylälaidan silmukat kannattaa poimia ja neuloa. Entäpä sitten peukalon paikka. Viisikymmentäluvulta olevasta neulekirjasta poimin vinkin, että peukalon paikka kannattaa sijoittaa 2-3s päähän puikon reunasta ja kämmenselän puolella kannattaisi olla muutama silmukka enemmän, kuin kämmenen puolella... tulee istuvampi lapanen. Eihän teorialla sinäänsä suurta merkitystä ole ja soveltamalla tulee sopivaa, mutta kun haluaisi tietää ne oikeatkin tavat, niin olisi sitten helpompi säätää oman mielen mukaan.


Lapasen ohje oli miehen käteen ja siitä tuli sopiva pienikätiselle naiselle.
Tätä harmaa-valkoista lapasta aloitin vasta neulomaan. Mallissa on kiilapeukalo, jota en ole ennen tehnyt. Sitten etupuolen mallikuvio oli 10s leveämpi kuin kämmenpuolen. No tuo 3s raita molemmin puolin mallikuviota taitaa olla tarkoitettu käden ulkosyrjille, mutta se neulotaan etupuolen mallikerran kanssa samoilla puikoilla. Sinäänsä tässä ei ollut ongelmaa, ennenkuin kärkikavennuksissa. Ohjeessa sanottiin että alappa kaventaan puikon alussa/lopussa... No raunan kuvioraitapa ei jatkunutkaan sitten enää kauniisti ja loppukavennuksissa kämmenpuolelta loppuivat silmukat ja toisella puolella niitä oli vielä vaikka kuinka jäljellä. Eikun purkamaan. Sitten kavensin radian molemmin puolin... hieman parempi, mutta kämmenselän mallikuvio hieman kärsi, eikä lapasen kärjestä tullut vieläkään kaunis. Malli on mummun peruja, hän olisi osannut neuvoa, mutta on kuollut jo 15 vuotta sitten. Harkinnassa siis edellen mitä teen.
Ongelmaa tuottaa toisinaan myös langan ja puikkojen valinta. Harmaa-valkoisisten lapasten ohjeessa oli, että nallelanka ja 3,5 puikot, ohje miehen lapaseen. No nyt kun olen sitä tehnyt, sopii lapanen  kapeahkoon naisen käteen. Valitsin toki vain numeron 3 puikot.
No oppipa tästäkin taas jotain.


Lapanen juuri valmistumassa ja viikon käytön jälkeen... lyhentynyt, leventynyt ja vanuttunut. Mitäs sitten, heitetään puikot ja langat nurkkaan ja jätetään koko homma sikseen?
Nämä lapaset tein pojalle syksyllä Maija-langasta. Nätit olivat, kun valmiiksi sain. Viikon käytön jälkeen eivät lapaset enää olleetkaan kovin mallikelpoiset, vaan melko vanuneet. En tiedä missä vika, langassa vaiko tehokkaassa käytössä? Harmittaa joka tapauksessa. Mielestäni lapaseten ei ihan heti pitäisi tuolle alkaa näyttämään. Huomasin näiden myötä myös sen, että minun pitäisi tehdä resori aina hieman pienemmällä puikko koolla. Pitänee käydä taas käsityöliikkeessä kysymässä mielipidettä.
Onneksi täällä meillä on todella hyvä käsityöliike ja käsityökeksus.
Mikä lanka sopii ihinkin neuleeseen? Minkä kokoiset ja näköiset puikot pitää valita? Mitkä värit sopivat toisiinsa ja neulottavan työn kuvioon?
Kuinka lukea neuleohjetta ja mitä kaikki merkit tarkoittaa ja kuinka ne silmukat tehdään?

Oppia voi mitä tahansa, kunhan on tahtoa. Tahtoa löytyy jos on mielenkiintoa. Matka voi usein olla pitkä ja kivinen, mutta, jos ei anna heti periksi se kannattaa. Onnistumisen tunettet ovat mahtavia, lajissa kuin lajissa.

2 kommenttia: