27. toukokuuta 2013

Viikonloppu kasvimaan kimpussa

Viikonloppuna on vietetty runsaasti aikaa pihamaalla. Lauantaina lähdettiin ihan äkkiseltään mummulle kylään ja hakemaan hänen mulle lupaamia heinäseipäitä. Heinäseipäät on mun isoisän, tutan, tekemiä ja ovat olleet käyttämättömin jo pitkään. No nyt pääsivät taas hyötykäyttöön. Aika läjä me niitä tuotiin, mutta aika suuressa osassa oli lahoa, eikä niitä voitu käyttää. Kaikki kelvolliset osat kyllä otettiin talteen, niiden käytöstä myöhemmin lisää.


Seipäistä tehtiin lavankaulus-kasvimaalle "pylväitä". Jokaiseen kulmaan laitettiin heinäseipään pätkä, taaimmaiseen riviin hieman pidemmät. Seipäiden päihin hommasin saviruukut, tuovat hieman turvallisuutta, kun siipäiden päät ovat luonnollisestikkin tosi terävät. Seipäiden varaan on tarkoitus laittaa hallaharsoa tarvittaessa ja ruukut suojaavat harsoakin repeytymästä. Taaimmaisten pitkien seipäiden väliin laitettiin metsässä "kelottuneita" oksia. Eivät ne oikeita keloja ole, vaan tontilta rakennusvaiheessa raivattuja risuja, jotka ovat metsässä kasassa kivasti tiputtaneet kaarnan ja harmaantuneet kauniisti. Niitä pitkin saavat sitten herneet tms. kasvaa. Oksat kiinnitettiin ruuveilla ja koristeeksi laitettiin vielä tervanarua.


Kasvitkin saatiin istutettua ja siemenet kylvettyä :) Nimikyltitkin pääsivät jo paikoilleen. Kasvimaalle tuli kesäkurpitsa, avomaankurkku, kirsikkatomaatteja, tilliä, pensaspapuja, herneitä, porkkanaa, retiisiä, persiljaa, sipulia, laukkasipulia, talvivalkosipulia, purjoa, kolmea salaattia, sitruunamelissaa, timjamia, piparminttua, basilikaa, viinisuolaheinää, rosmariinia, ruohosipulia, ahomansikkaa ja perunaa (joka ei ole vielä istutettu). Melkoisen määrän sain tuohon alaan mahtumaan. Nyt sitten pitää toivoa että ne alkaisivat kasvamaankin!

Yksi kasvatuksen kohde olisi myös lisää... haluaisin saada nimittäin saviruukkujen pintaan sammalta. Taitaa olla sammaleen keruu edessä. Sitten vain piimästä ja sammalesta velliä tekemään ja sutimaan tuotosta ruukkujen pintaan. Oletteko te onnistuneet sammaleen kasvatuksessa? Onko jotain erityisiä niksejä tarjolla?

4 kommenttia:

 1. Voi kun olet tehnyt hienot tuet kasvimaalaatikoihin. Heinäseipäät sopivat niihin, kuin nenä päähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mies hieman epäili mun visiota, kun siitä hänelle kerroin. Kun kaikki oli valmista hänkin myönsi, että hieno tuli.

   Poista
 2. Hieno on sinun kasvimaasi kyllä. Mahtavat nuo laatikot ja heinäseipäät:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Oon tyytyväinen, kun edes jokin asia on "valmis" tässä pihassa.

   Poista