22. toukokuuta 2013

Lavankauluksia ja muutama tynnyri

Oltiin tänään pihamaalla mallailemassa hyötykasvitarhaa paikoilleen. Lavankaulukset olen ostanut töistä ja valmistelin ne jo viime kesänä, mutta silloin niitä ei keritty laittaa paikoilleen, kun pintamaan laitto jäi niin myöhäiseksi. Nyt lavankaulukset saatiin aseteltua paikoilleen. Laitettiin riviväliksi 80cm, mahtuu hyvin kottikärryillä menemään välistä ja laatikoiden väliin jätettiin 40cm.

Olen ostannut töistä myös neljä käytettyä tynnyriä. Tynnyrit oli jo silloin suunnitelmissa katkaista ja upottaa maahan lavankaulus istutusalteiden seuraksi. Nyt kun hommiin alettiin, saatiin samalla tämäkin homma tehtyä. Tynnyreitä en ole ajatellut ainakaaan alkuun käsitellä mitenkään. Ne ovat alkaneet jo lupaavan oloisesti hieman ruostua, suuaukon reunoilta. Katson mimmoisia näistä tulee, maalaan sitten jos ei tule hyviä. Näihin tynnyripenkkeihin aion istuttaa monivuotisia yrttejä, eteenkin sellaisia joilla on taipumus vallata koko penki, missä sijaitsevat. Ainakin ruohosipulia ja piparminttua aion laittaa niihin kasvamaan.


Kun lavankaulukset oli saatu paikoilleen, kaivettiin niiden pohjalta kalliomurske melkein kokonaan pois. Tynnyreitä varten poistettiin ensin kivet, aseteltiin lyhennetty tynnyrinjämä paikoilleen ja täytettiin kaivanto ulkopuolelta. Pohjamaa on tässä aika tiivistä ja vettä pidättävää, pieni kivikerros toimii salaojituksena. Kikikerroksen alla on maanrakennuskangas. Seuraavaksi saakin laittaa lavankauluksiin muovit reunoille ja lähteä multaostoksille, jotta nämä saadaan kaikki täytettyä.

Tuohon kasvulavojen ja tynnyrien rajaamalle alueelle takana tulee sitten perinteiset marjapensaat, herukoita sekä karviaisia. Pensasmustikoita aion myös istuttaa, mutta niille tulee oma penkki toiseen kohtaan.
Huomasitteko muuten, että pihamaa alkaa vihertää jo mukavasti <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti