9. toukokuuta 2013

Nurmikko-projekti etenee

Ollaan käyty neljässä eri puutarhamyymälässä kyseleen tarjousta kalkista, lannoitteesta ja heinänsiemenistä. Samalla on kyselty ohjeita nurmikon perustamisesta ja hoidosta. Ohjeet ovat olleet suurinpiirtein samat perustamisen suhteen, mutta kalkituksen ja lannoituksen osalta on neuvoissa ollut eroja. Jokainenhan osaa toki lukea pakkauksen tuoteselosteet, osaan itsekkin ilman neuvojaa, mutta ne todelliset neuvot, ne oli niitä joita halusin. Oli kuulkaa myös aika suuret hintaerot tarjouksilla. Lannoite ja kalkki jokaisessa samat, heinänsiemen eri. Ostettiin paikasta jossa tarjous oli paras, heinänsiemen ammattikäyttöön tarkkoitettu, parhaat neuvot ja palvelu. 

Parhas neuvonta nurtsin (ja vähän muuhunkin) hoitoon oli: Kalkita et voi käytännössä koskaan liikaa. Lannoittaa taas voi. Lannoituksessa paras tapa olisi liottaa lannoite veteen ja kastella nurtsi sillä kastelukannua käyttäen. Näin saadaan ravinteet hyvin käyttöön, eikä niitä tarvita niin paljon. Jos pitää valita lannoite tai kalkki, valitse kalkki. Ruohikko saa maasta paljon enemmän irti tarpeeksi runsaalla kalkituksella ja voi näin käyttää kaikki maaperän tarjoamat ravinteet. Jos maahan vain lykkää joka vuosi ravinnetta, eikä kalkitse tarpeeksi, maa happamoituu entistä nopeampaa ja kasvit voivat taas huonommin käyttää ravinteita hyväksi. Runsas lannoittaminen toki saa nurtsin rehottamaan "hetkellisesti", mutta suuri osa ravinteista jää käyttämättä ja varastoituu maahan. Tällöin ruoho ei myöskään kasva syvälle (kuivuuden kesto) ja tuuheennu, vaan kasvaa nopeasti vain pituutta ja sitä saa sitten lykkiä kolme kertaa viikossa. Myös talvenkestävyys huononee.


Täällä sataa, kunnolla. Tästä huolimatta haettiin aamulla peräkärry lainaan ja ajettiin puutarhalle tekemään ostoksia. Peräkärryn kuormaraja taisi olla aika tiukilla kun tultiin kotiin. Ostokset kun oli 12 säkkiä rakeista kalkkia, 2 säkkiä nurmikon kevät lannoitetta, kolme säkkiä heinänsiementä ja kaupanpäälle pieni säkki kasvimaan lannoitetta. Autossa oli lisäksi taimikassissa muutama kasvi istutettavaksi ämpäriin. Ämpäri pääsee saavin seuraksi rappusille oven pieleen. Kvähän mallasin kasveja paikoilleen, siinä on timjami, sitruunatimjami, maahumala ja orvokkeja.

Nyt kalkit on levitetty pihamaalle ja maa jälleen kerran kevyesti harattu. Sadetta on luvattu moneksi päiväksi, eiköhän ne sinne mukavasti liukene :) Lannoitteet laitettiin kahteen saavilliseen vettä liukenemaan. Oli vähän noita-akkamainen olo siinä saaveja luudanvarrella hämmentäessä... Pääsee naapurit pitämään mua taas hoopona, kun meinaan vielä mennä vesisateeseen kastelemaan pihamalle multaa. Viikonlopun aikana olisi tarkoitus saada heinänsiemenetkin kylvettyä ja maa jyrättyä. Toivottavasti tuo sade vähän jossain väissä taukoaisi. Näiden sateiden jälkeen saisi sitten tulla kunnolla lämmin, niin meillä olisi kuunlopussa jo kunnolla vihreää pihalla <3 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti