30. huhtikuuta 2013

Vappumunkit ja korvapuusteja


Vappuun kuuluu aivan erottamattomasti munkit. Niitä siis täytyi satsi tehdä. Samalla tein myös korvapuusteja, kun kerta leipomaan aloin. Osan leipomuksista pakastin myöhempää käyttöä varten. Munkit pakastan ilman sokeria, saa sitten aivan tuoreen oloisia, kun sulattaa pakastetut rinkulat mikrossa ja sokeroi ne vasta sitten. 

Käyttämäni pullataikinaan ohje on ihan perinteinen. Joskus, aikaa sitten, tutkiskelin eri ohjeita netistä ja keittokirjoista. Eiväthän ne paljoa toisistaan eroa, suurimmat erot oli aineiden suhteissa,  käytettävässä nesteessä ja munien määrässä. Selvästikkään se ei ole ihan viimeisenpäälle tarkkaa miten sen taikinan tekee, näyttää taikina syntyvän joka tapauksessa. Tällä ohjeella tulee kyllä huippuhyviä :)

5dl Maitoa
2dl Sokeria
2tl Vanilijasokeria
2tl Kaardemummaa
50g Hiivaa tai 2pss Kuivahiivaa
n.14-15dl Vehnäjauhoja
1tl Suolaa
150g Voita/ Margariinia tai 1,5dl Juoksevaa margariinia
2 Munaa

Munkkien paistamista varten 1 litra rypsiöljyä.
Erikoishienosokeria munkkien sokerointiin
Kanelia (jos tekee kanelisokerimunkkeja)

Minulla ei ole digitaalista lämpömittaria öljyn lämpötilan mittaamiseen, mutta hyvänä ohjeena olen pitänyt, että öljy on paistamiseen valmista, kun se alkaa väreillä/ liikahdella. Helpompaa kyllä olisi kun olisi lämpömittari, sillon n.170 astetta olisi hyvä lämpötila. Kun lämpötila on sopiva, munkit ruskistuvat sopivasti n. 2min paistamisella, kannattaa tehdä koepaisto. Munkkeja paistaessa on hyvä muistaa muutama turvallisuus seikka, eli kansi kattilaan olisi hyvä olla käsillä, samoin sammutuspeite ja liesituuuletinta ei olisi hyvä pitää päällä.

Korvapuustit teen siis samalla ohjeella... tein taikinaa siis kaksinkertaisen annoksen. Korvapuustien osuuden taikinasta jaoin kahtia ja kaulin ne n.30x65cm kokoisiksi levyiksi, joille levitin täytteet. Levy rullalle pitkältä sivulta, sauma jää alapuolelle ja leikksin pötkön n. 4cm  palasiksi. Painallus keskelle ja pullat kohoamaan pellille.

Täyte on koko taikinalle, eli jaetaan puoliksi molemmille levyille.
150g Voita/ Margariinia
2dl Fariinisokeria
2rkl Kanelia
1dl Mantelijauhoa

Voiteluun muna ja päälle raesokeria. Paisto 200 asteessa n. 8-10 minuuttia.
2 kommenttia:

  1. Onpas herkullisen näköisiä....mä menin helpomman kautta ja ostin paistovalmiita munkkeja kaupasta. Eipä näin flunssaisena oikein jaksa tehdä mitään erikoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä sitä oo pakko aina kaikkea itse tähdä. Mä ostin simat kaupasta, ku jäi viimeviikolla laittamatta tulemaan... oli seklä niin kipeä etten jaksanu.

      Poista