24. helmikuuta 2013

Piha ideoita

Ulkona paistaa aurinko ja kaipuu kevääseen on kova. Olen lueskellut puutarhakirjoja ja lehtiä, katsellut itse otettuja kuvia ja vilkuillut niitä myös netistä. Ideoita on liikaakin. Tässä on muutamia kuvia Kokkolan asuntomessuilta. Näitten kuvien ideoita on tulossa meidän pihalle, ainakin jossain muodossa.
Kasvimaa lavoihin istutettuna. 
Mulla on tuolla ulkona odottamassa lavankauluksia. Hommasin ne viime kesänä ja käsittelin ne tummiksi ulkopuolelta. Laitan niitä kaksi päällekkäin, niin tulee korkeampi multatila ja ovat helpompi hoitoisia. Jos jonain vuonna käykin niin, etten ennätä/ pysty/ jaksa hoitaa kasvimaata, on tällaiset lavat kauniita, kun niihin viskaa vain jotain yksivuotista kesäkukkaa itsekseen selviämään. Normaali kasvimaa näyttäisi tällaisena välivuonna surulliselta, emäntä laiskalta ja rikkaruohot pääsisivät villiintymään liikaa...

Kalliomurska, kuorikate, kivet, metsänpohja ja siistit reunat
Aiemminkin jo kirjoitin tästä aiheesta. Nurmikon reunat tulee näiden materiaalien avulla rajatuksi siisteiksi. Mutta näiden materiaalien käytölle on muukin syy. Meillä on tosi iso tontti, enkä halua koko tonttia laittaa nurmikolle. Nurmikon leikkaamista meillä kyllä tulee riittämään, vaikka osa tontista onkin muunlaisella pinnoitteella. Piharakennuksen ympärystä ja tietenkin ajotie ja pysäköintialue, tulee olemaan kalliomursketta. Piharakennuksen ympärille tulee hyötypuutarha. Lavankaulukset ja marjapensaat tulee siis kalliomurske alueelle. Marjapensaiden alle laitetaan sitten multaa peittämään kuoriketta. Kalliomurskeen sekaan haluaisin joskus asettaa liuksekiviä polkujen paikoiksi.
Kivimuuri ja pienempiä kivirykelmiä meiltä jo löytyykin. Kivien sekaan haluan istuttaa jotain kasveja pehmentämään ja luomaan kontrastia.
Meidän olemassa olevat pihapuut sijaitsevat lähinnä tontin reunoilla. Näiltä tontin metsä alueilta on puusto siistitty ja haluttu jättää olemassa oleva metsänpohja ennalleen. Kuorikatteella nurmialueiden ja metsän välillä halutaan luoda siirtymäalue hoidetun ja luonnontilaisen maaston välille. Sinne olen suunnitellut istuttavani havuja ja haaveilen myös alppiruusuista.
  Monikäyttöinen kasvihuone, istutukset astioissa
Meidän piharakennuksen toiseen päähän tulee huone, jota olen suunnitellut kasvihuone ja istuskelu käyttöön. Siihen päähän rakennusta tulee valokate ja koko huoneen ympäri ikkunat. Toivon todellakin, että valo riittää. Ikkunat ovat tavallisia vanhoja yksinkertaisia kerrostalon ikkunoita, eivät siis lattiasta kattoon ulottuvia. Huoneen joka kulmassa on avattava tuuletusikkuna ja tietenkin iso ovi. Ikkunoissa on sälekaihtimet, jotta huonetta saa varjostettua tarvittaessa. Sinne laitetaan pihalaatat lattialle. Kaikki istutukset laitan ruukkuihin, altaisiin, säkkeihin tms. vielä en ole saanut päätettyä mihin. Tässä kasvihuone asiassa pätee sama, kuin lavankaulus kasvimaassa. Jos käykin niin, etten joskus saakkaan laitettua tomaatteja kasvamaan, voi
huonetta käyttää huoletta pelkästään huvimajana ja kukaan ei edes tajua että tomaatit uupuvat.

Tekemistä
Olisi ihanaa, kun pihaa osaisi käyttää kokonaisuutena, ettei oleilu jäisi vain muutaman paikkaan. Jonkinlainen nuotiopaikka kivi-istuimineen olisi mukava ja vaikka kivi ristinolla siihen kylkeen nuotioiltojen piristykseksi. Tämmöistä ei vielä ole tuloillaan, mutta idea ainakin on ihana.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti