20. helmikuuta 2013

Meidän terassit

Meidän piha on ollut monta vuotta aivan kamalassa kunnossa. Kaikenlaisia projekteja on ollut paljon ja piha ei ole ollut tärkeysjärjestyksessä ekana (minäkin olen joutunut myöntämään sen, vaikken ehkä olisi halunnut).  Kesällä on kuitenkin saatava viettää aikaa välillä myös pihalla oleillen. Tämä on tarkoittanut meillä monena kesänä siis terassielämää :) Terasseja meillä sitten riittääkin.

Täällä missä asutaan, olisi saanut tehdä talon julkisivua muuttamattonan, ei kiinteän, terassin ilman lupia. Koska haluttiin terasseihin pergolarakenteet ja etuterassille mahdollisesti myös valokat, piti niille hakea luvat. Samalla haettiin lupa myös puuhuoneelle ja mahdollisesti tulevalle kuivauskatokselle.

Alkujaan meillä oli vain pieni katettuterassi talon takapuolella, n. 19 neliötä. Sille mahtui ainoastaan pöytäryhmä, muulle toiminnoille ei paljoa jäänyt tilaa. Ensimmäinen varsinainen terassirakentaminen oli tämän katetun osan laajentaminen. Päätettiin tehdä kerralla tarpeeksi iso kaikenlaiseen oleiluun, koska tiedettiin, ettei "pihaa" ollut vielä tiedossa. Leveydeksi määräytyi sama kuin katetulla osalla ja pituuden määräsi ensimmäinen vastaantuleva talon kulma, kooksi näin tuli n.32 neliötä. Terassista tehtiin pergolamainen, oikea aurinkoterassi. Katetuun osaan kahdelle sivulle laitettiin harva koristelaudoitus, tuomaan hieman varjoa ja näkösuojaa ruokailulle.

Eräs tuttava neuvoi minua terassin koosta, että siitä mitä suunnittelitte kooksi, laitatte vielä ainakin koksimetriä kumpaankin suuntaan lisää mittaa. Tämä terassi täytti hänenkin mittakriteerinsä :)Tästä terassista kaikki alkoi.


Keväällä 2010, heti terassilautojen ilmestytttyä kauppoihin, alettiin  hommiin.Syksyllä. Terassi on ollut kovassa käytössä koko kesän. Reunaan rakennettiin kaksi kasvatuslaatikkoa kasvimaaksi :) 
Kesä oli ihanan lämmin ja kasvimailtani sainkin runsaasti satoa, mm. kaksi tomaattia ja kurkku tuottivat aivan valtavan sadon.Elokuun pimenevä, lämmin ilta ja ruokailua perheen kanssa terassilla :)


Seuraavana kesänä 2011 piha hommat jälleen lykkääntyivät, kun  rakennusprojektit lisääntyivät. Talon laajennus ja piharakennuksen rakentaminen tulivat ohjelmistoon ja terassien merkitys ulkoilmaelämässä vain jatkui.

Takaterassi valmistui keväällä (2010), niin tämä seuraava- eli etuterassi päätettiin tehdä viimeiseksi saman vuoden syksyllä. Terassin kooksi määräytyi taas talon kulmaan saakka ja leveys valittiin puumateriaalin mukaan, eli niin leveä kuin saatiin aikaiseksi, koko on n. 25 neliötä. Syysrakentamisen hyvänä puolena voi pitää sitä, että terassilaudat olivat -70% alennuksessa :) 
Terassikalusteet saa myös ensilumen tultua maahan, mojovalla alennuksella. Valinnanvaraa ei ole yhtäpaljon kuin keväällä, mutta hinnat ovat mahtavat! Ihan mieluisat kalusteet tähän terassille kuitenkin löydettiin... Iso pöytä, 6 mekanismituolia, 2 tavallista tuolia ja auringonottotuoli maksoivat n.230€ (pelkkä auringonottotuolin ovh oli kalliimpi).Ensilumi satoi, kun päästiin kiinnittämään terassilautoja.Lumi suli kertaalleen pois ennen terassin valmistumista. Mies loukkasi olkapäänsä urheillessa ja minä sain kiinnitellä loput terassilaudat paikoilleen.


Viime kesänä (2012) oli talon laajennus siinä vaiheessa, että saimme tämän kolmannen terassin. Mitat määräsi taas talon olemassa olevat kulmat, koko on n.13 neliötä. Tähän terassille on haaveissa saada joskus tulevaisuudessa kylpytynnyri. Laajennusosaan vedettiin viemäri ulkokokauta ja liitettiin vanhaan viemäriin pihan puolella. Viemäröinti menee sopivasti terassin alta ja siihen saatiin tehtyä kätevästi varaus kylpytynnyrin liittämiseksi viemäriin. Ajateltiin, ettei näin lähellä taloa, ole hyvä jatkuvasti laskea paljon vettä maahan ja mitään letkuviritelmiä en halua. Terassin rakenteisiin tehtiin myös suoraan paikka tynnyrille. Tervitsee vain leikata laudoista sopivan kokoinen ympyrä pois ja poistaa yksi ruuveilla kiinni oleva tukipuu ja niin saa tynnyrin laskea suoraan paikoilleen :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti