25. helmikuuta 2013

Haaveilen lammikosta

Meillä on kaivinkone ollut pihalla muutaman viime vuoden aikana, aika monta kertaa. Joka kerralla, on koitettu saada mahdollisimman monta hommaa tehtyä, mutta väkisinkin on kertoja tullut monta. Eräällä kerralla talon laajennukseen kaivettiin viemäriä, samalla pyysin kaivinkonekuskia kaivamaan muutaman kauhallisen piharakennuksen edestä lammikkoa varten ja laittamaan hiekkaa kuopan pohjalle. Kuski kiltisti teki mulle kuopan haluttuun kohtaan :) Ehkä kuopan kaivaminen tuolloin oli aika aikaiseta... mutta kun kone oli sopivasti paikalla, hiekkaa juuri silloin saatavilla ja mieskin oli suostuvainen lammikko ajatukseen, jos hänen ei sitä tarvitsisi käsin kaivaa.


 Kun kuoppa oli valmis alettiin miettiä miten altaan reunat saadaan pysymään kuosissaan, siihen asti, että siihen saadaan allasmuovi ja altaaseen vettä. Tiedossa oli että ainakin talven yli pitäisi muovia odotella. Tulin puhuneeksi ongelmastamme isälleni ja hän keksi siihen hieman erilaisen ratkaisun. Hänen firmansa valmistaa seinä- ja kattoelementtejä, joiden eristeenä käytetään uretaania. Heillä oli uretaaanista jämäpaloja, joita saattoi muurata yhteen kuin lecaharkkoja, mutta muurausaineena uretaania käyttäen. Näistä siis teimme raunat altaalle. Pengerrykset saatiin pysymään aloillaan lecaharkkojen avulla. Näille pengerrysten tasoille laitetaan ennen muovia vielä uretaanilevyt eristeeksi ja pehmentämään harkkoreunuksia, ettei muovi rikkoontuisi.Rekennelmamme on saanut huvittunutta huomiota ja kyselyjä, että mikä siittä tulee.  Myös epäilyjä altaan toimivuudelle on esitetty :) Saa nähdä mitä tuleman pitää, mutta ihan luottavaisin mielin olen asian suhteen. Kaksi talvea allas on jo odotellut muovia ja vettä. Ei siis mikään pikainen projeklti, mutta jospa ensi kesänä...  Allasta ei ole voinut tehdä juurikaan tätä pidemmälle, ennen kuin on maanpinta saatu oikealle tasolle. Viime syksynä saatiin maat ajettua paikoilleen, joten allastakin voi jatkaa.
Tällä hetkellä projekti on siinä vaiheessa, että reunat on valmiit, ylimenoputki pitäisi kaivaa ja asentaa uretaanin läpi, sekä muuta pientä viimeistelyä, niin saisi sitä allasmuovia tai -kumia alkaa laittamaan paikoilleen. Vielä en ole päättänyt kumpaa laitetaan. Kumin hyvänä puolena olisi sen joustavuus ja näin ollen parempi muotoiltavuus. Kumin hinta vain on huomattavasti korkeampi kuin muovin. Nämä kuvat ovat Blomqvistin taimistolta. Tämä altaan ympäristö on mielestäni viihtyisä kasvivalintoineen ja puroineen kaikkineen. Meillä lapsuudenkodissa oli pieni ja aika matala piha-allas. Se ja tämä allas ovatkin olleet ensimmäiset innoittajani oman altaan haaveille. Sittemmin olen törmännyt useisiinkin upeisiin allaskuviin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti