20. huhtikuuta 2016

Kettumetsä- lapaset

Tässä olisi nyt ensimmäinen lupaamistani uusista ohjeista. Oikein & Nurin risteilyllä, jaoin tämän Kettumetsä- lapasen ja
Neiti Kevät- sukan ohjetta ja lupasin ne risteilyn jälkeen jakaa myös täällä blogissa. Nyt siis ensin vuorossa Kettumetsä- lapaset.


Poikani toivoi, että tekisin hänelle kettulapaset. No tietenkin äiti lupasi ne neuloa, sopivaa ilmaista mallia ei vain löytynyt, enkä halunnut mallista maksaa, niin sitten tein oman. Ensimmäiset lapaset poikkesivat hieman tästä mallista, joista tämä on parannettu versio. Suurin ero on peukalon kiilassa ja peukalon kämmenen puolella, tässä versiossa kiilaan tuli raidat ja peukaloon tuli enemmän pikkukettuja, kun ekoissa lapasissa oli. Ennen risteilyä poika sitten hukkasi lapasensa, niin oli pakko tehdä uudet malliksi ja samalla sitten tein mallia parantavat muutokset ja piirsin kuvion koneella "puhtaaaksi". Ensimmäisten lapasten postaus löytyy TÄÄLTÄ.

Vasemmalla on uudet lapaset ja oikealla ensimmäinen versio lapasista.

Näissä lapasissa on käytetty Maija- lankaa, kuudessa eri värissä:
Vaaleanruskea, valkoinen, tummanpunainen, keskisininen, sinapinkeltainen ja tummanharmaa.
Puikot olivat 3 mm koivupuikot. Lankaa näihin lapasiin kului yhteensä 80g. 
Lapasen koko on naisten koko, käyttämällä Lankana Jannea saa miesten koon.

Kuvaa klikkaamall,a saa sen tulostettua A4 kokoiseksi paperiohjeeksi.

Ohje

Neuo 35 kierrosta 2o, 2n joustinneuletta. Joustinneule kannattaa neuloa ainakin puoli numeroa pienemmillä puikoilla, kuin kirjoneuleosuus. Kirjoneuleessa kannattaa takana kulkeva lanka sitoavaihtamalla lankojen paikkaa siten, ettei liian pitkiä lankajuoksuja pääse syntymään. Itse sidon langat siten, ettei pidempiä lankajuoksuja, kuin 3-4 silmukaa tule.

Aloita kuvioneule mallikuvion mukaan, oikealta vasemmalle kuviota seuraten. Kuvan mukaan neuloen, tulee oikean käden lapanen, kun kuvion sinisen- valkoisen kuusikuvio-osan neuloo vasemmalta oikealle, saadaan aikaan vasemman käden lapanen.

Peukalo neulotaan peukalokiilalla. Peukalokiila tulee mustien pystyviivojen väliin ja sen mallikuvio on lapasen vasemmalla puolella oleva pienempi kuvio. Ensin neulotaan 1 valkoinen silmukka ja sen jälkeen tulee lisäykset kaavion mukaan ja viimeiseksi taas valkoinen silmukka. Kun kiila on valmis, jätetään sen silmukat apulangalle odottamaan ja jatketaan kämmenosaan tarvittavilla silmukoilla.

Lapasen kärkikavennukset tulevat kapeana nauhakavennuksena. Lapasen kämmenselän puolella on 2 silmukkaa enemmän, kuin kämmenen puolella. Kämmenselän molempien sivujen reunimmaiset silmukat neulotaan kavennuksessa nauhana ja sen molemmin puolin tulee sitten kavennukset.
1. puikon alussa: 1s o, ylivetokavennus... mallineuletta... 2. puikon lopussa 2o yht, 1s o. 
3. puikon alussa ylivetokavennus... mallineuletta... 4. puikon lopussa 2o yht.

Peukaloa varten apulangalla olevat silmukat otetaan puikolle ja lisäksi poimitaan silmukat peukalon tyvestä kämmenen osalta. Ylimääräiset voi kaventaa pois ensimmäisellä kierroksella.
Peukalo neulotaan neljällä puikolla. Kavennukset tehdään siis jokaisen kolmen työssä olevan puikon lopussa 2o yht.


Jos on kysyttävää ohjeesta tai huomaatte jotain virheitä, niin kysykää ja kertokaa ihmeessä. 
Koetan vastata kysymyksiin  ja korjata ohjetta tarvittaessa.

Ohje on omani. Ohjetta saa käyttää myös myyntiin tehtäviin malleihin, mutta olisi kiva, jos kertoisit ohjeen käytöstä minulle ja lapasten mukana mistä olet ohjeen saanut. Erityisen kivaa olisi,  jos saaduista tuotoista lahjottaisit osan hyväntekeväiyyteen. Näin siksi, että minua ärsyttää kovin, että kaikissa ohjeissa aina lukee, että on kiellettyjä käyttää niitä yhtään mihinkään. Käsityö on minulle harrastus, enkä tavoittele sillä tuottoja ja haluan antaa tekemisen iloa myös eteenpäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti