4. syyskuuta 2014

Keksileimasin ja sitruuna-vanilijakeksit

Olen pitkään himoinnut keksilemasinta. Nyt viimein sitten sain sen ostettua Zinnasta ja hetihän sitä piti päästä kokeilemaan. 
Netistä selailin eri ohjeita, joilla ihmiset olivat leimasinkeksejä leiponeet ja päädyin taas soveltamaan oman ohjeen.


Näihin leimattaviin pikkuleipiin, taikinan pitää olla sellaista, joka ei pahemmin uunissa kohoa. Kohoaminen häivyttää tehokkaasti leimatun kuvion pikkuleivän päältä. Keksien kohoamista estää kohotusaineen uupumisen lsäksi, myös taikinan ja paistoa odottavien pikkuleipien säilyttäminen kylmässä, ennen leipomista ja paistamista. 


Sitruuna-vanilijakeksit


200 g pehmennettyä voita
200 g Siro erikoishieno sokeria
2 kananmunaa
1 vanilijatangon siemenet
4 rkl maitoa tai kermaa
3 tl sitruunamehua
(sitruunankuoriraastetta)
550 g vehnäjauhoja


1. Vispaa pehmennyt voi ja sokeri vaahdoksi.
2. Sekoita toisessa kulhossa kananmunat, vaniljatangon siemenet, sitruunamehu, (sitruunankuoriraaste) ja maito sekaisin.
3. Kaada munaseos voi-sokeriseokseen ja sekoita kunnolla sekaisin.
4. Siivilöi jauhot sekaan ja sekoita taikina tasaiseksi.
5. Kaada taikina jauhoitetulle alustalle ja muovaa siitä pari paksua pötköä. Kääri pötköt kelmuun ja laita pötköt jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi tai vaikka seuraavaan päivään.
6. Kauli taikina noin 5 mm paksuiseksi levyksi. Leikkaa keksit sopivan lasin avustuksella, leimaa ne ja nosta ne varovasti leivinpaperin päälle uunipellille. Liian ohita keksejä on vaikea leimata ja siirtää.
7. Paista keksejä 190-asteisessa uunissa 11-15 minuuttia. Anna keksien jäähtyä hyvin ennen tarjoilua.Vinkkejä

  • Keksit eivät saa ruskistua, kun ensimmäisien reunoihin alkaa tulla vähänkään väriä ota keksit heti uunista ulos.
  • Taikinaa kaulitessa kannattaa käyttää tarpeeksi jauhoja, ettei taikina jää vahingossakaan alustaan kiinni.
  • Lasi kannattaa pyöräyttää jauhoissa joka kerta, kun sillä leikkaa taikinasta kiekkoja. Samoin leimasin, jokaisen leimauksen välillä
  • Jos leimasin meinaa jäädä kiinni takinaan jauhotuksesta huolimatta, laita keksit jääkaappiin odottamaan paisoa ja leimaa ne vasta ennen uuniin menoa. Kylmään/ jäykkään taikinaan ei leimaisin jää kiinni.Tein kaksi satsia keksejä ja toisessa onnistuin jo paremmin, sain kekseistä paljon kauniimpia. Asiaan vaikutti ainakin paremman kokoinen lasi, riittävä jauhojen käyttö työskennellessä, tarpeeksi paksut keksit ja taikinan, sekä paistoa odottavien keksien säilytys jääkaapissa. Helppoja leivottavia nämä olivat, kun hoksasi nuo oikeat niksit :) Allaolevassa kuvassa vasemmalla erä 1 ja oikealla erä 2.
Ensi kerralla kun teen, aioin lisätä taikinaan myös sitruunankuoriraastetta, niin kekseistä tulee vielä sitruunaisempia. Tuon aidon vanilijan käyttö kekseissä oli hyvä idea, sillä keksien pinnasta tuli eläväisempi, kun ei näihin paistamalla kannata väriä ottaa.


Keksit voi tarjoilla tämmöisenään, jonkin hillon tai marmeladin kanssa tai tehdä niistä valmiiksi täytekeksejä.

2 kommenttia: