14. elokuuta 2016

Avoimet puutarhat 2016 osa 1

Tänä vuonna Avoimet puutarhat oli su 7.8. Tietenkin sitä piti päästä katselemaan lähiseudun pihoja, kun kerta oli mahdollisuus. Harmillisen vähän vain täälläpäin on ihmiset lähteneet mukaan. Tänä vuonna vielä aiempaa huonommin. Osa osalliistuvista puutarhoista oli viimevuosilta jo tuttuja, mutta onneksi mukana oli myös uusia ja tutuissa pihoissa oli uusia juttuja. Mukaani sain lähtemään mieheni, kerrankin. Helpompi selitellä ideoita mitä näkee hälle paikanpäällä, kun sitten kotona kuvista. Puutarhoja joissa käytiin oli kuusi, joten jaan ne kahteen eri postaukseen, kun ihan muutamaan kuvaan ei mikään puurathoista oikein mahdu.
Esittelen puutarhat siinä järjestyksessä, joissa niissä vierailimme.


Maria ja Gustavin puutarha


Tämä puutarha osallistui avoimeen puutarhapäivään ensimmäistä kertaa, vaikka hyvin olisi voinut osallistua jo aiemminkin, sen verran paljon siellä kaikenlaista oli valmiina. Piha oli aivan meren rannassa, matalalla paikalla ja sen takia koko pihan ala olikin salaojitettu. Tällaisena kesänä, kun sataa paljon, se kuulemma muuten uisi vedessä koko kesän.


Puutarhassa oli paljon rakennettuja elementtejä ja kaikki kasveille varatut alueet olivat pengerretty penkeiksi. Koko hyötykasvi- ja kukkatarhan alue oli myös kivetty käytävien osalta. Todella viimeistetlyä ja kaunista. Puutarha oli tosin kokenut kovia vain viikkoa aikaisemmin ja omistajat olivat miettineet koko päivään osallistumisen perumista. No onneksi eivät peruneet. Pihaan oli iskenyt oikein kunnon ukkoskuuro salamoineen ja rakeineen. Salama oli iskenyt puuhun vain muutamaien metrien päähän talosta, puu oli täysin säpäleinä ja raekuuro oli koittanut tuhota koko puutarhan. Raparperit olivat hyvänä erimerkkinä, ne olivat kuin haulikolla ammuttuja. Hyvin olivat omistajat kuitenkin tuhot saaneet korjattua viikossa.


Kasvihuoneessa oli runsaasti tilaa ja romanttinen tunnelma.


Puutarhan huoltopste oli keskellä kaikkea ja silti kivasti maisemoitu ympäristöön heinäseiväs seinämän avulla.
Tiilimuuri oli rakennettu istuskelualueen suojaksi. Kiva pieni vanhaa rauniota mukaileva nurkkaus.

Puutarhassa käytävät oli kivetty ja kasvit kasvoivat istutuslavoissa. Tosi siistiä ja silti sopivan rentoa.

Takana olevasta pergolarakennelmasta tuli ideanpoikasta omaankin pihaan. Ollaan mietitty keinulle paikkaa, sitten jos se pitää joskus siirtää terassilta pois. Tämäntapaisen pergolan sille sitten tahtoisin.

Puutarhan läpi kulpi pieni puro tai oja. Sen ylittämiseksi oli rakennettu hauska juoksupergola. Todella suloinen rakennelma.


Rannasta löytyi rantasauna terasseineen ja laitureineen. Laiturissa oli tietenkin myös vene. Tuolla terassilla kelpaa istuskella syksyn pimenevissä illoissa <3

Puutarha oli kyllä eheä ja hyvin rakennettu kokonaisuus. Huomasi kyllä, että omistajat ovat sitä rakkaudella rakentaneet.


SagaS puutarha


Tämäkin puutarha oli mukana avoimissa puutarhoissa ensimmäistä kertaa. Piha oli melko uusi, mutta tosi kioja juttuja sieltä löytyi jo valmiina ja muutamia oli myös valmistumassa. Mielestäni on kiva, ettei kaikki olekkaan valmista, sillä kenenkä puutarha sitä valmis koskaan olisi. Hyvin voi näyttää tekeilläkin olevia juttuja tämmöisenä päivänä.

Roskakatos, postilaatikkoteline, köynnöstuki ja opaste samassa paketissa.

Hyötykasvitarha oli asetettu kivasti puolikaaren muotoon heti sisääntuloon. Miksi kasvimaa pitää aina "piilottaa talontaakse" ?

Portti puutarhaan on selvästi saman tekijän tuotos, kuin pihalle tultaessa ollut monitoimiteline.

Romanttinen istuskelupenkki erosi puutarhan muista rakenteista , mutta sopi kivasti ruusujen keskelle.

Pihan rakenteet sopivat hyvin talon kanssa yhteen. Se on mielestäni tosi kiva juttu.

Kasvihuone oli vielä laseja vailla. Komea ja tilava huone onkin tulossa.


Ihmisten työtilat puutarhassa ovat mielenkiintoisia. Tässä työpisteessä on kaikki siististi paikoillaan.


Kaupunkipuutarha pohjoisnummellaTässä puutarhassa olen aiemminkin käynyt ja pidin siitä kovasti, joten halusin näyttää sen myös Samulille. Täällä on myös lammikko, josta halusin kysellä hieman tarkemmin omistajalta. Hyviä vinkkejä sainkin ja toteutan niitä varmasti oman lammikkoni kanssa.


Tähän pieneen puutarhaan on saatu mahtumaan tosi paljon kaikenlaista, ilman että se kuitenkaan tuntuu liian täyteen tupatulta. Tänne on saatu mahtumaan hyötykasveja, oleskelutiloja, lapsille leikkipaikkoja, useampi lammikko, komposti ja työtilaa. Hienointa mielestäni kuitenkin on, että polkupyörät ja autokin on saatu mahtumaan luonnollisesti osaksi puutarhaa. Kaikki pihan elementit sulautuvat luontevasti toisiinsa. Tässä pihassa viihtyy varmasti koko perhe.

Kesäkeittiö, huvimaja ja kasvihuone yhdessä.


Katettu "terassi" lasten leikkeihin. Amme oli uusi ja varsin kiva yksityuískohta.

Pihalla oli kaksi lampea, kaksi tällaista pientä vesiaihetta ja vedenkeruuastioita. Varsin paljon vesielementtejä pienellä pihalla. Kaikki kuitenkin sopivat kivasti paikoilleen.

Iso lammikko. Tämän pohjalle omistaja oli istuttanut ihan luonnonvesikasveja kivien väliin. Lammikkoon kurotti rönsynsä myös reunoille istutettu suikeroalpi, se toimitti myös vesikasvin virkaa . Se kuulemma viihtyy hyvin vedessä.


Pihan varsinainen kasvihuone löytyi puutarhan perästä.

Lummelampi oli pihassa uusi juttu. Lammen vesi oli hieman sameaa ja se johtui siitä, että lampi oli aluksi ollut ilman kasveja ja sitten kun sinne oli lumme istutettu, niin multa oli aluksi sotkenut vettä, mutta kirkastuu kuulemma nopsaan. Omistaja kehotti istuttamaan kasvit tiiviiseen kangaspussiin (vaikka siemenperunapussiin) ja ihan tavalliseen multaan ja peittämään mullanpinnan hyvin. Niin hän itse oli tehnyt lumpeen kanssa.


Friend's & Burgers


Näiden kolmen puutarhan jälkeen käytiin sitten syömässä. Ei kai miestä tällaiselle reissulle saa mukaan, jos sille ei lupaa ruokaa välillä ;) Käytiin testaamassa Pietarsaaressa Friend's & Burgers, kun sitä on niin kovasti hyväksi kehuttu. No olihan se ihan hyvä annos, mutta hinta oli mielestäni sille hieman kallis. Otettiin viikon spesialburgerit, oli joku tanskaburger tms. ja hintaa oli 12,90€ aterialle. Jos joskus tulee Pietarsaaressa käydessä nälkä, niin voihan tuonne uudelleen mennä, mutta asiasta tähden ei tarvi lähteä.

4 kommenttia:

 1. Kyllä on komeita puutarhoja. Hienoja ideoita. Kyllä työtä on kuitenkin tehty sen huomaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näistä tosiaan huommaa, että puutarhojen omistavat rakastavat puutarhanhoitoa. Kauniita ovat.

   Poista
 2. Kiitos inspiroivista kuvista! :)
  Kauniita puutarhoja kaikki kolme. Jään mielenkiinnolla odottelemaan postauksen toista osaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppa hyvä. Jospa viimeinkin saisin käytyä loput kuvat läpi ja tehtyä niistä osan 2.

   Poista