28. elokuuta 2016

Pyöreitä betonilaattoja

Puutarhaprojekteja riittää vielä tälle kesälle, vaikka se alkaa lähenemään jo loppuaan. Täällä pohjanmaan rannikolla  on vietetty tänä viikonloppuna Venetsialaisia, eli huvilakauden päättäjäisiä ja kesäkauden loppumista. Ammutaan raketteja ja pommeja, sytytetään pihoille lyhtyjä. Mutta toivotaan, että kelit olisivat suotuisia puutarhatöille vielä syksylläkin.


Meillä on jo kauan ollut aikomuksena valaa pyöreitä laattoja pihalle ja viimeinkin tuli tämän projektin aika. Laattojen muotteina käytettiin tuollaisia pyöreitä pahvikiekkoja. Ne ovat vannekelan pahvisia sisäkiekkoja ja olen saanut ne töistä, jossa ne olisivat menneet pahvinkeräykseen. Kiekkoja valettiin kahdessa erässä ja nyt niitä on yhteensä 29kpl. Pitää katsoa tarvitaanko niitä vielä lisää, kunhan saadaan niitä ensi viikolla asennettua paikoilleen.Laatoista tehdään polku puutarhaportilta kasvihuoneelle, ettei tarvitse astua välttämättä soralle, jos on liikkeellä vaikka varpasiltaan. Niitä on myös tarkoitus laittaa ainakin kukapenkkeihin askellaatoiksi ja puuvajan luokse muutaman askeleen poluksi. Ensin kuitenkin tähän kasvihuoneen luokse, niin saadaan tätä aluetta taas pieni pala etenpäin. Pikkuhiljaa tämä alue on muutenkin edennyt, portin pienemmälle puolen sain istutettua kaksi erilaista pensasruusua ja köynnöskuusaman. Isompaan penkkiin tulee pensasmustikoita, mutta niiden istutus menee näillä näkymin ensi kesään.


Altaan muovitus onnistui hyvin ja sinne löytyi pumppu Terran alelaarista. Pakkaus oli kärsinyt pahasti ja hinta hukassa. Lopulta saatiin se 30€ hintaan ja kun aloin tutkimaan asiaa oli sen normaalihinta 180€, joten ei voi olla kuin tyytyväinen. Vanhasta maitotonkasta tehdään altaaseen vesiputous. Letku tonkkaan ja altaan reunat tarvivat vielä maisemointia, mutta homma kerrallaan :) Altaan taakse pienempään istutusalueeseen saatiin multa ja istutettua odottamassa olleet purppurapunalatvat, kurjenpolvet ja yksi kuolanpioni. Isompaan alaltaaseen tarvii vielä hommata jostain savensekaista multaa, eli homma on vielä vaiheessa. 
Mutta takaisin tämän kertaiseen projektiin...


Laatat valettiin ihan kivikolla ja kiekkojen alle laitetiin tyhjiä multasäkkejä, niitä kun sattui olevmaan saatavilla. Laattoja tukemaan laitettiin metalliverkosta palaset. Verkoksi valittiin puutarhakasveille tarkoitettua suojaverkkoa, se tuntui olevan sopivan jämäkkää.


Betonina käytettiin kuivabetoni S100:sta ja se sekoitettiin betonimyllyssä kolme säkkiä kerralla, joihin lisättiin ämpärillinen vettä. Onneksi meillä on säästetty rakennusajoilta betonimylly. Tämmöiset betonityöt sujuu paljon sukkelampaa tuon avulla!
Annostelu muotteihin tapahtui sitten hyvin "tarkasti" lapiomitalla, yhdestä säkistä saatiin tehtyä 2,5 laattaa. Samulin ansiosta nämä raskaammat työt hoitui kätevästi. Minä istuin työnjohtotehtävissä talon sainustalla ja paistattelin auringossa... Toisinsanoen minulla on kaamea flunssa, enkä jaksa tehdä oikein mitään. Mukavaa oli sislti katsoa työn etenemistä, hieman ulkoilla ja kuluttaa kasa nenäliinoja.Tässä seuraavassa vaiheessa minäkin jaksoin hieman auttaa. Kun betoni oli saatu muotteihin, niin tasoitettiin sitä hieman ja painettiin verkko suunnilleen puoleenväliin betonin sisään. Lopuksi tasoitettiin pinta lastalla sileäksi. Samuli teki perjantaina, kun olin töissä, ensimmäiset 15 laattaa, niiden annettiin kuivua lauantaihin saakka ja sitten irroitettiin muotit. Yksi rikkoontui irrotettaessa, kun se oli tarttunut muottiin niin tiukasti kiinni. Kauemmankin olisi toki voinut antaa kuivua, mutta kuivukoot ilman muotteja sitten siihen saakka, että sadaan ne asennettua. Lauantaina tehtiin sitten toiset 15, kun olin "mukana" hommissa. Kun hommat oli saatu tehtyä, niin muottien päälle levitettiin lopuksi yöksi muovi, kun säätiedoitus lupasi sadetta ja kyllähän sitä sitten satoikin. Nyt sitten vain odotellaan laattojen kuivukmista ja että saataisiin asennettua niitä paikoilleen.

2 kommenttia:

  1. Kivan mallisia nuo laatat.Tosta altaasta tulee varmasti hieno.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minunkin mielestä :) Kauan olen ihasttellut niitä kekkilän kalliita laattoja, nyt sastiin viimein tehtyä omia. OOn niin täpinöissäni.

      Poista