13. tammikuuta 2016

Tumput kierrättäen

Lapasia lumpuista, no ei nyt ihan, mutta tumput kierrätysmateriaalista kuitenkin.


Minulla on ollut kaappien kätköissä jo vuosia muutama vahingossa väärään pesuohjelmaan joutunut täysvillainen vaate. Ne ovat tietenkin pesussa kutistuneet ja enemmän tai vähemmän huopuneet. Nyt siivosin vaatekaappini ja poistin sieltä kaiken turhan (eli tosi paljon lähti). Osa vaatteista siirtyi ompelukaappiin materiaaleiksi myöhempään käyttöön ja niin myös nämä sukat ja villapaita.Sukat olen ostanut Virosta joskus 1990- luvulla. Aika hyväksi olen nämä pitänyt, ennenkuin menivät vahingossa pesukoneeseen ja pikkuisen kutistuivat. Kantapää oli siis miltei rikki ja pohkeesta kiristivät, mutta roskiin en ollut malttanut heittää. Hyvä niin, sillä nyt ne pääsivät jatkokäyttöön tumpuiksi. Varren sauma vain auki ja jalkaterä pois, niin olivat jatkokäyttöä vaille valmiit.


Tämä miehen L-kokoinen villapaita on ollut odottamassa parempaa elämää kanssa jo kymmenisen vuotta. Kovin kauan tuntuu välillä kestävän, ennenkuin inspiraatio iskee. Eipä heti uskoisi, etten oikeastaan ole oikein kova hamsteri (tai niin ainakin uskottelen itselleni). 


Asettelin tumppujen kaavat tuolleen vierekkäin, jotta hanskan suuhun tulee vain yksi sauma. Näin siksi, että halusin hyödyntää paidassa, sekä sukissa, olevan resorin hanskan suulla ja halusin siihen mahdollisimman vähän saumoja.


 Villapaidasta jäi mukavasti materiaalia, vielä johonkin muuhunkin projektiin käytettäväksi.
Ompelin molemmat tumput ompelukoneen joustaville materiaaleille tarkoitetulla suoralla ompeleella ja huolittelin kirjavien reunat lisäksi siksakilla. Saumurikin olisi ollut käytössä, mutta jotenkin tuntui, ettei sillä saa niin tarkkaa jälkeä aikaiseksi tuon peukalon kanssa. 

Näihin kirjaviin tumppuihin tuli kämmen ja peukalon pääliosa sopivasti sukan varresta. Kirjavaa osaa ei jäänyt niin paljoa jäljelle, että olisi peukalon sisäosankin saanut, joten sen leikkasin sitten sukan vaaleasta teräosasta. Olisi voinutkin tulla liian kirjava, jos olisivat olleet samaa molemmat. Nämä tumput myös vuoritin luonnonvalkoisella puuvailla-modaali neuloksella. Vuoren kappaleet leikkasin jokaisen erillisenä ja ommpelin joustavalla suoralla ompeleella. Neulos ei ollut purkaantuvaa, joten huolittelua ne eivät tarvineet. Vuori yletyy resoriin saakka ja on kiinnitetty siihen käsin ompelemalla.Tämä harmaa kutstunut villa, oli sen verran paljon huovuttnut, ettei se purkaantunut ollenkaan. Siispä ompeluun riitti pelkkä joustava suoraommel. Kappaleiden saumavarat kavensin todella kapeiksi, sillä näihin tumppuihin en laittanut ollenkaan vuorta. Tumput viimeistelin suuaukolle laittamillani mustilla nauhan pätkillä ja Made by me- napeilla.Olen oikein iloisesti yllättynyt siitä, kuinka kivat molemmista tumpuista tuli. Kaavan ohjeen näihin tumppuihin löysin Tehtaamo- blogista, klik. Omaan käden mukaan piirtämällä, sai kyllä hyvin istuvat tumput. Suosittelen! Harmaat tumput pääsivät jo omaan käyttöön talvitakin kaveriksi. Poika oli kyllä sitä mieltä, että nämä ovat hänelle, mutta kerrankin pidin puoleni.

9 kommenttia:

 1. Tosi hienoja lapasia - koskaan ei kannata heittää mitään pois :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä niin kannattaisi... välillä vain on pakko, kun säilytystila ei anna periksi. Onneksi näitä en ollut kuitenkaan heittänyt menemään, olisi tumput jäänyt saamatta :)

   Poista
 2. Tosi hyvä idea. Olen ekaa kertaa sun blogissa ja liityin lukijaksi. Ois kiva jos tulisit kylään Aurinkokujalle.

  VastaaPoista
 3. Todella hyvä idea! Minullakin yksi villapaita kävi pesussa sillä seurauksella, että kutistui. Enkä ole raaskinu sitä heittää pois. Laukkua tai tyynynpäällistä siitä suunnittelin, mutta taidan tehdä tumput. :)

  VastaaPoista
 4. Moikka! Sinullahan on jo täällä selkeästi samaa ideaa kuin minulla sukissa :) Näistä tuli kyllä tosi hyvän malliset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu sama kierrätysidea, hiukan vain eri tuote :) Niitä sukkia kyllä vielä kokeilen. Tuo kaavan ohje on kyllä hyvä. Ovat hyvät kädessä.

   Poista