20. marraskuuta 2016

Vanttuita villapaidasta

Lapaset, vanttuut, kintaat, rasat, tumput, käsineet tai hanstkat, 
miten kukakin haluaa niitä nimittää... rakkaalla lapsella on monta nimeä. Viime talvena tein muutamia lapasia vanhoista villaneuleista, KLIK. Nyt teki mieli tehdä hieman lisää. Kun en ole viimeaikoina pessyt omia neuleita piloille, kävin kirppikseltä etsimässä muutamia sopivia kokeiluani varten. Löysin viisi villapaitaa ja kaksi kaulahuivia. Osa oli 100% villaa ja osa sekoitteita, joissa oli villaa vähintään 75% ja loput mm. akryyliä, mohairia ja merinoa. Tarkoitus oli huovuttaa ne ja pesin neuleet koneessa 95 asteen ohjelmassa. Lopputulos oli tosi mielenkiintoinen, sillä huopuminen oli tosi epätasaista. Osa 100% villaa olleista ei huopunut ja osa sekoitteista huopui taas tosi hyvin ja osa ei. Ihan kivasti sain näistä kuitenkin sopivaa materiaalia aikaiseksi. Ensimmäisenä leikkelin tämmöisen kirjoneulepaidan palasiksi. Siitä sain viisiin lapasiin osat aikaiseksi ja niistä sitten kahdet ompelin nyt valmiiksi saakka. Lapasten sisään laitoin merinovillaneuloksesta vuorin, joten eiköhän näillä tumpuilla tarkene!Helman ja hihojen reunoista sain leikattua kolmet osat niin, että niihin tuli resorit ja rinnasta, sekä selästä tuli kahdet, niin että niiden suuaukolle täytyi keksiä jotin muu huolittelu. Nyt kokeilin tehdä yhdet kumpaakin lajia. Resorittomien tumppujen suuaukon huolittelin virkkaamalla siihen reunuksen. Koska vuori oli tiiviimpää neulosta, ei siitä virkkuukoukku mennyt suosiolla läpi, niin tein reunaan ensin kierroksen neulan avulla ja siihen sitten virkkasin kierroksen kiinteitä silmukoita ja kolme kierrosta puolipylväitä. Taitoin reunan etupuolelle ja ompelin ensimmäisen kierroksen pistoihin kiinni. Tuli tosi kivan näköinen ja huoliteltu reuna, tosin hieman joustamaton, mutta ihan hyvin tämä omaan käteen ainakin meni.Ketunkuvalapaset ovat hieman pienempää kokoa ja kuusilapaset isompaa. Samuli kokeili noita isompia kuusilapasia, kun tuli töistä ja aika tiiviit olivat hälle, vaikka käteen sopivatkin. Eli näistä taisi tulla noin kokoa 7 ja 9, kun Samulin käsi on 10-11.
Jos kaapeista löytyy sopimattomia villaneuleita tai olet sattunut pesemään jotain piloille, niin kannattaa kokeilla tehdä niistä lapaset, ainakin ennenkuin vie viskaa niitä lumpuiksi. Nämä ovat nimittäin tosi lämpöiset kädessä ihan ilman vuortakin. Joulukin on justiinsa ja pukinkontti tarvii täyttöä, noin kiinkuin vinkkinä :)2 kommenttia:

  1. Upeita! Tuommoset tahtoisin... Minkälainen tuo käyttämäsi kaava mahtaa olla? Saisiko sitä jostain/miten olet tehnyt vai summamutikallako? :) Kyselee Venla

    VastaaPoista
  2. Tosi hienoja ja näyttää sopivan käteen just eikä melkeen.

    VastaaPoista