18. elokuuta 2014

Kiviaidan kukkapenkkiprojekti

Meidän talon päätyyn olen koko kesän suunnitellut perennapenkkiä (niinkuin olen joskus aiemmin jo kertonut), vaikka siihen ei alkujaan ollut tarkoitus tulla mitään. Ilmat ovat olleet kuitenkin niin kuumat, että olen suosiolla siirtänyt suunnitelmia syksymmälle. Talon pääty on koilliseen ja tontin rajalta alkaa metsä. Koko päädyn alueella vallitsee puolivarjo koko päivän, pieneltä osin pääty on jopa täysin varjoinen paikka. Penkin päädyissä taas on jopa melko aurinkoisia paikkoja.

 
No nyt on tullut keräiltyä tähän penkkiin sopivia kasveja ja toteutus sitten saisi pikkuhiljaa alkaa.
Kuvien otosta kasveja on tullut vielä liki puolet lisää, mutten ole ennättänyt ottaa niistä kuvia. Saatte tällä kertaa ihailla nyt näitä kuvia.
 

 
Osa kasveista on peräisin keväisestä kukkapotista (klik) ja kesän ensimmäisestä kukka-alesta (klik). Kukat ovat säilyneet tosi hyvin, vaikka ovat olleet laatikoissa koko kesän osottamassa. Rivi-ilmotuksista löytyi pari ilmoitusta lähes ilmaisista kasveista. Kummastakin sain farmariauton perätilan täydeltä tuomisia. Kasveja olen saanut myös kolmen ystävän pihoilta ja viimeiset ostin HongKongissa käydessäni... siellä oli kaikki loput perennat hintaan 1€/kpl.  
 


Penkkiin on tulossa komea erilaista kuunliljaa, kolmea eri nauhusta, valkoista ja vaaleanpunaista jaloangervoa, kotkansiipisaniaia, tähkätädykettä, jalopähkämöä, tulikellukkaa, sormivaleangervoa, kieloja, herttavuorenkilpeä, myskimalvaa, syyskaunosilmää, verikurjenpolvea ja jotain toista kurjenpolvea, valkoista harjaneilikkaa, syyssädekukka, metsäasteri, isomaksaruoho, rusopäivänliljaa, jotein kukkasipuleita jotka tulivat rusopäivänliljan juurakossa, pari rönsyansikkaa ja räpyläsaraa, peurankelloa sekä jotain muuta kellokukkaa, jolle en tiedä nimeä, enkä edes mille se näyttää, muuta kuin että on kahta väriä: valkoinen ja liila kukka, eikä se leviä hillittömästi. Kasvin antaja oli leikannut siitä kaikki oksat 20cm pituisiksi tyngiksi kaivaessaan sen maasta. Sain kolme isoa juurakkoa kaupantekijäisiksi, kun muita kasveja ostin.

Lisäksi on pari juhannusruusun tainta, muutama tuivio ja kääpiövuorimänty, jokin sinikataja, pari köynnöshortensiaa ja purppurahappomarja, jotka tulevat hieman eri paikkaan, vaikkakin 'pihan samalle laidalle'.
 
 
Kukkia on paljon (yli 100 istutettavaa) ja monet niistä ovat hyviä leviämään, myönnettäköön, mutta on pennkikin iso ja haluan sen täyttyvän nopeasti tiiviiksi kasvustoksi, jotteivät rikkaruohot valtaa sitä täysin. Pitää sitten vain jakaa ja harventaa kasveja myöhemmin.
 Kiviaidassa olevasta kulkuaukosta vasemmalle olevassa laajemmassa penkissä on kaksi lehmusta, seitsemän lamoherukkaa ja villiviini. Tälle alueelle en oikein tiedä mitä tekisin. Lamoherukat istutin jo vuosi sitten keväällä ja jotenkin kituuttelevat. Alan pikkuhiljaa epäillä, että onko paikka niille liian kuiva? Kulkuaukon vasemmalle puolelle on tarkoitus laittaa jotain heiniä kasvamaan ja heti aukon takana vasemmalla on pieni istutusalue jossa kasvaa keijunruusu. Ruusussa on vain kaksi lehteä ja leikkasin siitä kuolleet osat pois. Juhannusruusun istutin sen kaveriksi. Jospa niistä edes toinen alkaisi paikassa menestymään. Jos taas molemmat menestyvät, saan kaksivärisen pitkäänkukkivan ruusupuskan.
 

Tästä alueesta oikealle kiviaidan vierusta ja tontin kulmassa oleva laajempi kuorikatealue on siis nyt istutusten kohteena. Aluksi alueelta pitää kaivaa nuo kuorikatteet pois, perkata juuria pois ja parantaa hieman kasvualustaa. Kuorikatteen alla on ollut maisemointikangas, jonka nyt ajattelin jättää pois, jotta kasvit pääsevät levittäytymään alueelle kunnolla. Istuttaa kasvit ja lopuksi lapioida kuorikate takaisin alueelle. Helppo homma, luulin minä... kunnes tartuin lapion varteen ja selkä sanoi, että eipäs lapioidakkaan.
 
 
Olin luvannut tehdä (lähinnä uhonnut tekeväni) penkin yksin, nyt sitten jouduin nöyrtymään ja pyytämään kultsin apuun. Toivottavasti tällä viikolla ei kokoajan sada, että päästään yhdessä harrastamaan. Miehet eivät aina oikein tykkää näistä yhdessä harrastamisista, mutta onneksi siippa on ymmärtäväistä sorttia ja lupasi toimia lapiomiehenä <3 Lähinnä koko asiassa eniten potuttaa, kun olisin kerinnyt tehdä koko jutun viime viikolla ja nyt sitten vain kaihoisasti katselin aloittamaani kaivantoa odotellen uutta viikkoa ja meidän yhteistä vapaa-aikaa (ja tietenkin se että selkään sattui).No ehtipä siinä odotellessa sitten tekemään istutus suunnitelmia.
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti