15. maaliskuuta 2014

Usvaiset unisukat

Ostin jonkin aikaa sitten Citymarketin alekorista kaksi kerää Novitan Usva-lankaa. Mielestäni se oli tosi halpaa, kun maksoi vain 2€/kerä. Kotiin päästyäni alkoi harmittamaan, kun en enempää ottanut ja seuraavana päivänä, kun koitin hakea sitä lisää, oli langat jo loppuneet. No saimpahan kuitenkin kaksi kerää. Ajatuksena oli tehdä langasta itselleni uudet unisukat. 

Langat ovat odotelleet jo tovin vuoroaan päästä puikoille ja nyt kun Facebookin Voihan villasukka-ryhmässä oli "Kaunein harmaa villasukka"- kilpailu, niin päätin osallistua siihen ja tehdä itselleni viimein Usvaiset unisukat. 
Kilpailussa oli siis tarkoituksena tehdä villasukat käyttäen vain harmaata lankaa. 


Minä en oikein tykkää raitalangoista neulotuista sukista, jos raidat eivät mene molemmissa sukissa samalla tavalla. Nyt sitten sainkin tästä langasta toisesta kerästä purkaa puolet pois, jotta sain raidat täsmäämään kerissä keskenään. Toistakin kerää sai aika tavalla purkaa, että pystyin varmistumaan värin vaihtuvan samoin molemmissa sukissa. Sen langan sai kuitenkin kietoa takaisin kerälle.

Malli sukissa on oma ja ensimmäistä sukkaa purkasin ainakin kymmenen kertaa ja pari kertaa aloitin kokonaan alusta, että sain mm. sopivasti silmukoita, palmikon menemään kauniisti, vattesta sopivan pituisen että sain tummimman kohdan jäämään kantapään alle ja nilkan etupuolella värin vaihtumaan tasaisesti, tiimalasikantapäästä halutun näköisen, nauhakavennuksen menemään varpaissa kauniisti ja palmikkokuvion loppumaan sopivalla tavalla varpaissa. Toisen sukan neulominen olikin sitten paljon mukavampaa ja nopeampaa. 


Sukat valmistuivat ihan viimetipassa, kilpailua ajatellen. Perjantaina kuudelta piti kuva sukista olla lähetettynä. Olin toistä kotona puoli neljä, kuvat sukista ottamatta, kun valmistuivat vasta ruokkiksella ja viideltä piti olla jo valokuvauskurssilla kaupungissa. Hieman harmittaa, kun lähti sitten vähän huono kuva kilpailuun, kun kiireessä lähetin. Sillä kuvalla ei ainakaan kilpailua voiteta. 
Mutta ei se mitään. Nyt minulla on aivan ihanat Usvaiset unisukat.


Lankana on Novitan Usva (75% villaa, 25% polyesteriä), malli on omasta päästä ja neuloin nämä puisilla 4 mm puikoilla.
Lankaa kului yhteen sukkaan n. 50g, mutta kahdelta kerältä joutui täsmäämään kohtia jonkin verran.


Ohje Usvaisiin unisukkiin:

Luo 48s, silmukat jaoin siten että puilloille tuli 12s, 11s, 13s ja 12s. Toisessa sukassa 2. ja 3. puikon silmukat sitten toisinpäin. Neulotaan 2o 1n joustinta 4 kierrosta. 5 krs. puikolla jossa 13s aloitetaan palmikko, muilla jatketaan joustinta.

Neuloin varteen viisi kuviota, sen jälkeen yhden välikierroksen ja aloitin tiimalasikantapään 1 ja 4 puikoilla. Lyhennetyt kierrokset neuloin samalla joustinneuleella kuin varrenkin. Siinä ohjeessa josta tiimalasikantapäätä katsoin, tehtiin lyhennettyjen kierrosten jälkeen välikierros koko sukan ympäri ja sitten aloitettiin pidennetyt kierrokset. Minä en tehnyt välikierrosta ympäri asti, kun siitä tuli etupuolelle selvä musta raita. Neuloin välikierroksen kantapään silmukoilla sileääneuletta ja lisäksi neuloin 1 ja 4 puikoilta reunimmaiset silmukat nurin, ettei sivuun tulisi reikää. Pidennetyt kierrokset neuloin sileää neuletta.

Kantapään jälkeen jatketaan kaikilla silmukoilla. Etupuolella jatkuu palmikko ja 2o 1n joustin ja jalkapohjassa sileä neule. Jalan kokoni on 39, sille sopivaksi osoittautui tehdä kuvio varresta laskien 8,5 kertaa ja sitten aloitin kavennukset. Tein sukkiin leveät nauhakavennukset. Kaksi kertaa tein kavennusten väliin välikierroksen ja sitten kavennukset joka kierroksella, kunnes jälkellä oli 8s.
Lopuksi lanka kaikkien silmukoiden läpi ja päättelyt.

Palmikko kuvio:
Neulotaan 13s:lla ensin 2o, 1n joustin neuletta.
1. palmikko: Neulo 1n, nosta 2s neulomatta työn eteen apupuikolle, 2o, 1n, siirrä nostetut silmukat puikolle ja neulo ne oikein, 1n ja tee sama palmikonkonkiero uudelleen.
Tee kolme välikierrosta 1n, 2o, 1n, 2o, 1n...
2. palmikonkiero: 1n, 2o, 1n, 2o, 1n, nosta 2s neulomatta apupuikolle työn taakse, 2o, 1n, siirrä nostetut silmukat puikolle ja neulo ne oikein, 1n, 2o, 1n, 2o, 1n
Tee kolme välikierrosta ja aloita kuvio alusta.

6 kommenttia:

 1. kauniit sukat..miulla kun ei nuo palmikot ota onnistuakseen ei huonostikkaan. liekkö syys tekijän sitten kun ei hermo kestä niitä pyöritellä apupuikoille ja takasin :D hehe..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihan helppoa kun vaan opettelee tekniikan. Mää en oikeesti käytä edes apupuikkoa näin kapeissa palmikoissa. On paljon nopeampaa neuloa niin, eikä mene hermot sen apupuikon kanssa. Nostin siis 2s neulomatta oikealle puikolle neuloin seuraavat 3s ja sitten vasen puikko nostettujen läpi etu tai takakautta, neulotut 3 tipautetaan puikolta, nostetut siirtyy vasemmalle puikolle ja tipautetut nostetaan oikealle puikolle. Olikohan tarpeeksi sekavasti selitetty :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Olen kyllä ollut tyytyväinen näihin :) Teen varmasti samalla mallilla toistekkin sukat.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kyllä kannatti purkaa lankakerät, jotta sai raidat täsmäämään molemmissa sukissa ja purkaa neulomusta, että sain tummimman osan juuri sinne mihin halusinkin. Unisukkina näitä kyllä joutuu vain pitämään, kanka taitaa nukkaantua ja nuhjaantua muuten käytössä liikaa. Lämpöisenä on jalat näissä nukkuessa pysyneet :)

   Poista