7. elokuuta 2013

Avoimet puutarhat

Viime sunnuntaina järjestettiin toisen kerran, Avoimet puutarhat tapahtuma. 
Ihania, ihmisten rakkaudella rakentamia puutarhoja. Kaikki niin erilaisia ja jokainen omalla tavalllan kauniita.
Vierailin Kokkolan ja Pietarsaaren alueella yhteensä seitsemässä puutarhassa. 

Käytin suunnistamiseen ja kuvien ottamiseen puhelintani. Niinhän siinä sitten kävi, että molemmat toiminnot olivat liikaa kapulalle ja kahdesta viimeisestä puutarhasta jäivät kuvat ottamatta, kun puhelimesta päätti loppua akku. Onneksi löysin kaikkiin kuitenkin perille. Kuvia tuli kuitenkin otettua miltei kaksi sataa. Vaikka olin liikkeellä yksin, mies pääsi (joutui) kuvien kautta osallistumaan tapahtumaan, kun selitin kaikkea näkemääni. Jostain syystä hän ei tahtonut lähteä mukaan... aavisti varmaan reissun keston. Mulla meni kuusi tuntia ja päivä oli todella kuuma!

Pakottauduin valitsemaan kustakin puutarhasta yhdeksän kuvaa kunkin puutarhan kollaasiin. Olisihan niitä ollut vaikka kuinka enemmänkin, mutta tässä mielestäni mielenkiintoisimpia palasia. Koitin valita kuvat, joissa ei näkyisi muita ihmisiä ainakaan kasvoilta. Esittelen puutarhat siinä järjestyksessä, jossa niissä vierailin.

Sixtens puutarha, Ytteresse
Täältä löytyi monia hauskoja istuskelualueita, runsaita istutusalueita ja ihanan siistit kiveykset penkkien raunoissa. Vanhoista ikkunoista tehdyn oleskeluhuoneen ympärillä oli kaunis hyötykasvitarha. Tuo alue oli minun suosikkini. Puutarhassa oli myös kaksi pientä lammikkoa, joista isomman yli kaartui pieni kaarisilta. Pidin myös kovasti etupiha suuren kiven ympäristöstä. Siinä oli kauniisti yhdistetty erilaisia elementtejä reheväksi, mutta selkeäksi kokonaisuudeksi. Pihan suuret korkeuserot oli myös taidokkaasti hyödynnetty. Tässä pihassa ei ollut turhaa piperrystä tai hörhellystä. Rehevää, selkeää, siistiä ja kivoja yksityiskohtia. Minä tykkäsin.

Sunds puutarhakeskus, Pietarsaari
Puutarhakeskus, eli ei varsinainen puutarha. Hauskoja iseoita ja kauniita istutuksia. 
Hyvää palvelua sain, kun kyselin lammikon perustamisesta ja tarvikkeista.

Tanja Aumasen puutarha, Pietarsaari
Pieni kaupunkipiha. Pihassa oli vanhoista tiilistä ja ikkunoista rakennettu kasvihuone (ehkä ihanin mitä olen nähnyt), minikasvihuone ja ateljeerakennus. Paljon ruukkuistutuksia hauskoissa astioissa, joissa aika yllättäviäkin kasvivalintoja. Yhdistelty taidokkaasti hyöty ja koristekasveja. Pieni kallio, vähän nurmea ja kiveystä. Mitään tilaa tontilta ei ollut unohdettu tai laiminlyöty. 
Miten yhteen pieneen pihaan voikin mahtua kaikki tämä! Puutarha kokonaisuudessaan oli minun suosikkini.

 Min Eden, Pietarsaari
Isot ja rehevät istutusryhmät. Keskitetty ja todella hyvin hoidettu nurmialue, joka oli reunustettu kauniisti laatoilla, myös puut oli reunustettu laatoilla isojen ympyröiden keskelle. Erilaisia tiloja oli saatu hauskasti aikaan, vaikka puutarhan koko oli melko pieni.  Eritysesti pidin keskimmäisessä kuvassa olevasta ryhmästä. Happamanmaan kasveja, alustassa jopa sammalta, kantoja ja kiviä, kuin pieni lumottu metsä.

Mitt trädgårdsrum, Pietarsaari
Tässä puutarhassa oli paljon runsaita istutusryhmiä, iso lampi suihkulähteineen, polkuja, yksi keskitetty nurmialue ja monia rakennuksia. Pidin siitä miten kasviryhmät oli ryhmitelty ja iso kasvihuone oli aivan luxsusta. Puutarha jatkui talon taakse ja ojan reunuksille, mitään tilaa ei ollut unohdettu. Pidin kovasti korkeuseroista ja siitä ettei kaikkea nähnyt kerralla, vaikka suorakaiteen muotoisella oltiinkin.

Lisäksi vierailin vielä Irman puutarhassa ja Villa Annessa.
Niistä jaan teille muutaman kuvan, jotka on otetu Aoimet puutarhat sivustolta puutarhojen omista esittelyistä.

Irman puutarha, Luoto
 Puutarhan paras anti oli monet erikoiset puut. Satuin paikalle yksin ja meillä oli aikaa jutella.
Hauskaa oli kunnlla rouvan kertomusta puutarhan kehityksestä vuosikymmenien kuluessa.
Hänen kokemuksensa ja neuvonsa olivat myös todella hyviä oman puutarhan kehittämisen kannalta.

Villa Anne, Kokkola
Tässä puutarhassa oli kaksi lampea ja niiden välissä pitkä puro. Alalampi oli niin suuri ja syvä, että siinä pystyi uimaan. Heillä oli pumppu kierrättämässä vettä, mutta ei mitään puhdistusjärjestelmää. Vesi puhdistui ihan luonnollisesti riittävän kasvillisuuden ansiosta (oli muuten melko paljon tämä määrä)! Sain kullanarvoisia vinkkejä omaa tulevaa lampeani ajatellen. Tällaista tietoa saa vain kokemuksen kautta, ei mistään kirjoista lukemalla. Harmittaa todella etten voinut ottaa kuvia.
Puutarhassa oli myös paljon rouvan tekemiä veistoksia. Pidin erityisesti kahdesta jättipäärynästä. Tämän kesän uutuutena heillä oli korkeita kasvitukia, jotka oli tehty ylijäämä taulunkehyksistä (pariskunnalla on Kokkolassa kehystysliike). Telineet/tuet olivat varmaan n. 2,5m korkeita ja punaisia ja niitä oli aika monta. Mielenkiintoista on nähdä mitä niihin tulee ensi kesänä kasvamaan.

Monia ideoita näistä puutarhoista sai. Käsitys siitä mistä tykkää ja mistä ei, vain vahvistui. Monia juttuja tuli kokeilulistalle, toteutetaan mahdollisesti sitten joskus... Kun taas pienet piperrykset, koriste jokaisessa kukkapenkissä tai ovenpielessä ei ole se mun juttu. Jos kauniita asetelmia, ruukkuistutuksia, koristeita ym. on lähekkäin kovin paljon tulee mulle liian levoton olo, vaikka jokainen juttu olisikin itsessään kaunis. Kovassa suosiossa ovat tällä hetkellä kasvihuoneiden käyttö oleskelutiloina ja lammikot pihapiirissä, molemmat jutut ovan hyvästä. Suurta suosiota on saanut viiniköynnösten viljely, betonilaattojen ja koristeiden teko, puiden istutusalueiden rajaaminen kiveyksellä ja erilaisten vanhojen tavaroiden uusi elämä puutarhassa. Ennenkaikkea on ihanaa, että ihmiset jaksavat panostaa puutarhoihinsa. Toivottavasti ensi vuonna lähialueilla olisi uusia avoimia pihoja entisten lisäksi.

8 kommenttia:

 1. ihan älyttömästi vaikka mitä kivoja idiksiä sain poimittua muistiin näistä kuvista. Kiitoksia niistä ;)

  VastaaPoista
 2. Harmi kun meilläpäin ei ollut noita pihoja kuin yksi ja toiset tunnin matkan päässä ja mulla meni puolet tosta puutarhaesittely ajasta rippijuhlissa. Toisten pihoilla olisi kyllä niin kiva käydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisten pihoilla käydessä näkee monet tavallisetkin asiat ihan uudelta kannalta, hyvin antoisaa.

   Poista
 3. Ihanan postauksen olet päivästä tehnyt. Tosi ihania pihoja ja hienoja kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kuvat eivät edes tee oikeutta näille ihanille puutarhoille.

   Poista
 4. Kauniita puutarhoja ja hyviä kuvia niistä. Itse kävin yhdessä puutarhassa Vaasassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vierailin kaikissa saatavilla olevissa puutarhoissa :) Ihana päivä. Toivottavasti pihoja tulisi ensivuodelle lisää.

   Poista