18. kesäkuuta 2013

Kukkia metsänlaitaan

Kun alapiha pengerrettiin kivillä ja täytemaat ajettiin sinne, jäi tontinreunalle metsänlaitaan pieni joutomaa-alue. Kun sitten marjapuskille kaivettiin kuoppia, täytin kuopista saadulla maalla kivien välejä ja tasoittelin tätä maa-aluetta muutenkin. Alueella on kasvanut vain muutamia luonnonkukkia. Jottei alue aivan roskittuisi, päätin istuttaa siihen muutamia luonnonkukkia tai niiden kaltaisia lisää. Hain alueelta luonnollista siirtymää hoidetusta pihasta metsän puolelle.


Alueelle sai jäädä siellä olleet kasvit: Hiirenvirna, Suolaheiniä, Pietaryrtti, sammalia ja heiniä. Istutin sinne itsellä olleet Niittysinilatvat ja siirsin Siankärsämöitä toisesta paikasta tontilta. Lisäksi laitoin Punapäivänkakkaraa, Prinsessapäivänkakkaraa, valkoista Ketoneilikkaa, Punakärsämöä, Kangasajuruohoa, Tähkätädykettä, Komeamaksaruohoa, Japaninmaksaruohoa, Tasmanianmaksaruohoa, Mesimarjaa ja Jalomaarainta. Toiveissa olisi että kasvit peittäisivät koko alueen. Ne jotka leviävät saavat levitä, vallitkoot vahviman laki.

Ylläolevista kuvista ei näe kyllä yhtään vallitsevia korkeuseroja. Taustalla olevat pienet kuuset, katajat ja yläkuvassa näkyvä koivu, kasvavat melkein metriä alempana, sitä mitä nämä istutukset ja etualan kivet ovat. Muutenkin kukat jotenkin häviävät taustaansa.


Tässä olen lisännyt kasvien ja kivien joukkoon vielä kuorikatetta. Ensin ajattelin etten laita sitä, mutta olen kyllä tyytyväinen että laitoin. Kasvit tulevat paljon paremmin eislle. Vaikka kaikki kasvit ovat kuivan paikan kasveja, ei niitä varmaankaan haittaa että kate hieman pidättelisi maassa kosteutta, paikka on nimittäin todella kuiva. Kun kate on nyt paikoillaan, se toisaalta mielestäni myös rajaa pihaa hyvin ja toisaalta yhdistää sen luonnollisesti metsään. Alimman rivin kuvat on otettu metsän puolelta. Niistä näkee vallitsevaa korkeuseroa, vähän paremmin kuin muista kuvista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti