20. heinäkuuta 2016

Istutusaltaat ovat valmiit

Vihdoin ja viimein, jo toukokuussa aloitetut istutusaltaat terassien vierustoille, ovat valmiit... 
tai ainakin melkein valmiit, sillä kasvit vielä uupuvat ja pikkuisen multaa tarvii lisää, sillä se loppui kesken.

Sisääntuloterassin edessä oleva allas on 8,2m pitkä ja 1,1m leveä. Tähän paistaa aurinko iltapäivästä alkaen,aina iltaan saakka.
Paikka on puolivarjoinen- aurinkoinen, muttei paahteinen, sillä keskipäivän aurinko ei tähän vielä yllä ja aivan illan säteet ovat hajavaloa.

Tähän etupenkkiin haluaisin korkeita elementtejä aidanteeksi,
sekä jotain ikivihreää ja mahdollisesti pieniä runkopuita, esim. Pikkusyreeni tms.

Meillä on talossa kolme terassia ja jokaisen niiden vierelle, haluttiin tehdä istutusallas kukkia, havuja ja pensaita varten. Lisäksi tehtiin vielä altaat alapihan kasvihuoneelle johtavan portin molemmin puolin. Nekin on pinnoitettu, mutta niistä uupuu vielä multa, joten jätin vielä kuvaamatta. Talon viereen tulevat altaat haluttiin pitää hieman erillään terassista, jotta niiden ympäri pääsee helposti kiertämään ja hoitamaan kukkia. Altaista tehtiin kuitenkin tarassin levyiset, luomaan illuusiota kaiteista, joita terasseilla ei ole. Altaiden muurauksesta löytyy juttua TÄÄLTÄ. Kun muuraukset oli saatu valmiiksi, altaiden ulkopita ja pätkä yläreunan sisäpinnasta pinnoitettiin ihan sokkelipinnoitte laastilla. Maahan altaiden ulkoreunalle tulee vielä kiertämään laattarivi, helottamaan nurmikon ajamista.

Etuterassin ja makuuhuoneen terassin vasempaan päätyyn tulee rimoitus, samaan tapaan, kuin takaterassilla on. Rimoitusta pitkin laitan kiipeämään jotain köynnöskasvia. Etuterassin rimoitus tulee luomaan entistä enemmän varjoa makuuhuomeen terassin, istutusaltaan oikeaan päätyyn. Oikeastaan on ihan kiva, että on erilaisia valo-olosuhteita eri penkeissä, sillä se mahdollistaa istuttamaan monenlaisia kasveja.


Makuuhuoneen terassi ja sen istutuspenkki on täysin ilta-auringon paikka. Tänne aurinko alkaa vähitellen paistamaan 3-4 jälkeen iltapäivästä. Vasen pää penkistä on puolivarjoinen, mutta oikean pään saa kyllä laskea täysin varjoiseksi paikaksi. Penkki on 5,5m pitkä ja 1,1m leveä. Tälle terassille on suunnitteilla joskus laittaa palju, tuohon keinun paikalle.Terassi on suojainen paikka, mutta jotain näkösuoja kasvia tähän penkkiin tahtoisin kuitenkin osittain laittaa.

Takapihan istutusaltaan mitat ovat kuvasta katsoen: Vasen sivu 3,6m ja takasivu 3,8m, lyhyet suorat sivut ovat 1m ja viisto reuna 3,8m pitkä.

Takapihan terassille, istutusallas tulikin sen päädyn ja varaston seinän muodostamaan kulmaukseen. Takapiha on sen verran kapea, ettei sitä haluttu enempää kaventaa ja tässä kulmauksessa oli kukkapenkille sopivankokoinen paikka. Paikka on pihan aurinkoisin ja kuumana kesäpäivänä se voi olla jopa paahtinen. Takapiha on myös hyvin tuulen suojainen paikka. Tähän penkkiin halusin laittaa pienen vesiaiheen ja siihen suihkulähhteen. Muovisen valmisaltaan ja pienen allaspumpun olen ostanut rivi-ilmoituksista jo pari kesää sitten, molemmat eti myyjiltä. Mies pyöritteli silloin silmiään ja on muutamaankin kertaan tuskaillut tuon altaan säilytyksen kanssa, mutta nyt joutui taas myöntämään, että oli ne ostokset ihan hyvä, nyt kun ovat paikoillan, eteenkin, kun noista en joutunut maksamaan juuri mitään.Takapihan altaassa oli säilytyksessä (ennen töyttöä), myös meidän viimeinen häälahjamme, eli viisi hedelmäpuuta ja purppuratuomi. Käytiin nimittäin Blomqvistin taimistolla käyttämässä häälahjaksi saatu lahjakotti pois, ennenkuin se olisi ennättänyt mennä umpeen. Satuttiin sinne hyvään aikaan, sillä siellä oli kaikki kevään (keväällä maasta myyntiin nostetut) hedelmäpuut 12€/kpl ja 50€/5kpl. Valikoimaa oli runsasti, suosittelen pikaisesti vierailemaan, jos liikutte lähistöllä ja on tarvetta hedelmäpuille. Itse ostetiin kaksi luumua, kaksi kirsikkaa ja yhden omenan.


Ennenkuin altaisiin laitettiin multa, kaivettiin sieltä nurmikko pois ja asetettiin pohjalle/ reunoille tuollainen paksu suodatinkangas. Sen päälle vasta sitten laitettiin multa. Altaisiin laitettiin säkkimultaa, toivottavasti sen avulla saataisiin pidettyä tuo viheliäinen peltokorte (jota on kaikkialla muualla pihalla) altaista poissa. Voi olla turha toivo, mutta ainahan toivoa voi. 


Tuon vesialtaan alle, laitettiin kalliomursketta, jos sen avulla saataisiin estettyä altaan vajoaminen ja pidettyä se tukevasti paikoillaan. Istutusaltaan keskelle asetettiin myös kaksi leikatun tynnyrin pohjapalaa (reijitetttynä tietenkin ) ja täytettiin ne soralla. Näiden tynnyrien päälle on tarkoitus asettaa astinkivet, joilta käsin on sitten helppo hoitaa tätä kukkapenkkiä. Tähän penkkiin on tarkoitus tulla tuonne peräkulmalle jokin korkeampi obeliksi tms. köynnöstueksi ja katseenkiinnittäjäksi. Sitä ei kuitenkaan vielä ole, suihkulähteestä uupuu kivet ja multakin loppui kesken, joten tämä penkki on osittain vielä tylön alla.


Vaikka penkki on vielä hieman kesken, oli aivan pakko saada laittaa suihkulähde jo paikoilleen. 
Kyllä hiljainen veden solina ja sen liikkeen katseleminen onkin rauhoittavaa.Pikkuhiljaa piha alkaa näyttämään sille, miltä se mielessäni näyttää. Pala palalta saadaan tehtyä eteenpäin, vaikkakin melko hitaasti, mutta varmasti se siitä valmistuu ja muotoutuu pihasta puutarhaksi. Uuden tekemisen lomassa täytyy koittaa hoitaa jo aiemmin tehtyjä alueita. Hetken aikaa ainakin näyttää taas hyvälle, kun nurmikkokin on vasta ajettu ja tänään sain kitkentä urakan kukkapenkeissä/ kuorikatealueilla valmiiksi. Ilokseni sain huomata että kaikki pionit olivatkin hengissä, vaikkakin todella pieniä olivatkin ja monimuukin kukka oli noussut maan pinnalle vasta nyt heinäkuussa. Toivottavsti ennättävät vahvistua riittävästi ennen ensi talvea.


2 kommenttia: