9. marraskuuta 2015

Piikkipallo- himmeli

Olen ollut lasihimmelikurssilla ja nyt on himmelin osasia vaikka kuinka kotosalla, vielä pitäisi niistä koota se oma himmeli ja taitaa niistä tulla pari muutakin kokonaisuutta, jollekkin lahjaksi annettavaksi. Himmelin tekemiseen olen tutustunut kyllä aiemminkin, kun kotona tein mustista muovipilleistä himmelin pari votta sitten. Ajattelin, että kurssilta saisi jotain uutta tietoa, mutta lähinnä löysin sieltä inspiraatiota ja muutamia hyviä vinkkejä.. Hyvä sekin :) Tekniikat olivat tuttuja jo ennestään.

Himmelin tekemisessä on muutama perusosa ja niitä yhdistelemällä sitten saa tehtyä melkein minkä kokoisia ja muotoisia kokonaisuuksia hyvänsä. Parin viimevuoden aikana on kauppoihin tullut muutama erinomainen himmeli- kirjakin. Hienoja malleja niissä on, mutta perusjuttu on sama kaikissa... liitetään eripituisia osia langalla toisiinsa geometrisiksi rakenelmiksi.

Lasihimmelikurssilla oli tarjolla korujenvalmistukseen tarkoitettuja lasiputkia 3cm, 5cm ja 6cm pituisina. Näistä tehdessä nuo valmiit pituudet hieman rajoittaa malleja, joita niistä voi tehdä. Annan tässä nyt ohjeen pallon ja siitä jatkaen piikkipallon tekemiseen. Tämä malli on ihan perinteinen ja samoin kuin neliöistä koostuva rakennelma, jollainen on mm. ylimmässä ja alimmassa kuvassa takana. Näiden mallien jakaminen ei siis ole mikään ongelma.


Tarvikkeet:
Olkea, muovi tai pahvipillejä, lasiputkea tms. putkea mistä haluat himmelin valmistaa
- Palloon tarvitaan 30 saman mittaista putken palaa. 
- Piikkipalloon lisäksi 60 samaa mittaa olevaa palasta yht. siis 90palasta.
- Ohutta metallilankaa. Myös muunlainen lanka käy, mutta metallilangasta saa helposti hyvin pitävät liitokset.
- Sakset. Parhaita kangassaksia ei ehkä kannata uhrata tähään, sillä sakset hieman kärsivät.
- Pihdit, metallilangan jatko kohtien litteäksi puristamista varten.
- Pienessä koossa tehtäessä myös pinsetit ovat hyvät olla käsillä

Pallo:

Kiinnitä putket kieputtamalla lankaa pari kertaa liitoskohdan ympäri, niin osat pysyvät tuevasti toisissaan kiinni. Liitä osat toisiinsa niin, ettei tyhjää lankaa jää näyviin, mutta älä kiristä liian tiukkaan, silloin valmiin himmelin muotoilu on lopukisi vaikeaa.

1. Laita lankaan kolme putkea ja kiinnitä langalla kolmioksi
2. Lisää kaksi putkea ja kiinnitä
3. Lisää kaksi putkea ja kiinnitä
4. Pujoita lanka viimeeksi lisätyn putken läpi. Lisää kaksi putkea ja kiinnitä
5. Pujoita lanka jälleen viimeisen putken läpi ja lisää yksi putki
6. Kiinnitä viimeinen putki, kuvan osoittamalla tavalla, jotta saadaan kuvan mukainen viisiosainen kuvio. Kuvio on keskeltä korkeampi.


7. Lisää jokaiselle sivulle kaksi kortta
8. Kun jokaisella sivulla on kaksi kortta, pujoita lanka uhden muodostuneen kolmion ulkokärkeen
9. Lisää yksi korsi kunkin kolmion kärkien väliin
10. Pallo on melkein valmis
11. Lisää lopuksi viisi putkea pallon viimeisen puoliskan aikaansaamiseksi. Laita kaksi putkea ja kiinnitä ne aloituskohdasta toiseen putkien liitoskohtaan. Pujoita lanka putken läpi ja lisää aina yksi putki, kunnes kaikki viisi on lisätty.


Piikkipallo:

12. Lisää jokaiselle kolmikulmaiselle sivulle ensin kaksi putkea ja kiinnitä ne kolmon toiseen kulmaan. Pujoita lanka viimeistä putkea pitkin muodostuneeseen kärkeen ja lisää yksi putki ja kiinnitä se kolmion kolmanteen kulmaan. Pallon yksi piikki on valmis.
13. Tee pallon jokaiselle kolmikulmaiselle sivulle samanlainen piikkikolmio


Langan jatkaminen:

Käytettävä lanka ei kannata olla liian pitkä, sillä varsinkin ohut metallilanka menee liian pitkänä herkästi mutkalle ja sitten sitä on vaikea soristaa ja saada menemään ohuiden putkien läpi. Itse käytin n. käsien välin mittaista lankaa (langan päästä kiinni, kädet levälleen ja siitä poikki). Vinkki: Kun metallilangan katkaisee rullalta, kannattaa se kiinnittää heti takaisin rullan reunaan, ettei rulla löysty ja ole sen jälkeen hankala käyttää.

Tee jatkokohta aina sellaiseen paikkaan johon tulee lasiputki, jonka sisästä ei tarvitse pujoittaa lankaa uudelleen toiseen suuntaan. Putki on kapea ja jatkokohdan ohi on vaikea pujoittaa lankaa uudelleen. Jatkokohta tulee mitoittaa niin, että se jää kokonaan lasiputken sisään.
a) Tee jatkettavan langan päähän lenkki ja kierrä se tiukasti paikoilleen
b) Pujoita uusi lanka lenkin läpi ja tee senkin päähän lenkki
c) Purista lenkit litteiksi, jotta ne mahtuvat paremmin putken sisään
d) Pujoita putki paikoilleen ja jatka himmelin tekemistä.


Viimeisteleminen:

1. Päättele lankojen päät hyvin, kiertämällä ne tiukkaan lasiputkien liitoskohtiin 
ja leikkaa ne juuresta poikki tai pujoittele lankojen päät putkien sisään.
2. Laita ripustuslenkkiyhteen kärkeen kiinni tai tee sellainen jostain langan päästä.
3. Jos teet useamman pallon, kiinnitä ne toisiinsa ja laita niiden väliin sopivan pituinen lasiputki peittämään kiinnityslankoja.


Tein piikkipallot jokaisista saatavilla olevan kokoisista lasiputkista. Kuvassa näkee hyvin kuinka käytettävien putkien pituus vaikuttaa pallon kokoon. Ylimpänä siis 3cm putket ja halkaisija n.11cm, keskellä 5cm putket ja halkaisija n.17cm ja alimana 6cm pituisista putkista tehty piikkipallo, jonka halkaisija n.20cm.

3 kommenttia:

  1. Kiitos tosi selkeästä ohjeesta! Ei tarvitse arvailla miten edetä

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Kiitos paljon todella hyvistä ja selkeistä ohjeista! Ensikertalainen himmelin askartelijakin onnistui,jee! :) Kiitos vielä ja ihanaa Joulun odotusta!

    VastaaPoista