23. marraskuuta 2015

Himmelikransseja ja muutama tähti

Himmeleiden tekemisessä on minusta kiehtovaa se, että saman lopputuloksen saavuttamiseen on monta erilaista tapaa. Kukin voi sitten valita sen itseään eniten miellyttävän tavan edetä. Olen tehnyt tällaista himmelikranssia nyt kahdella ei tavalla. Ensimmäinen on kuulemma lähempänä perinteisen himmelinvalmistuksen tekniikkaa ja toisen tavan on keksinyt varmaan jokin insinööri, kun se on niin järjestelmällinen. Tämän tyylisen lausahduksen kuulin, näitä kahta tapaa vertailtaessa. No minusta toinen tapa oli kokonaisuudessaan yksinkertaisempi, eikä minua liikuta mikä on perinteisempi työskentelytapa. Olen varmaan tylsä (no joo olenhan minä myös insinööriksi joskus valmistunut). Kukin kuitenkin tavallaan, joten tässäpä molemmat tietämäni tavat, samaan lopputulokseen pääsemseksi.Himmelikranssin valmistus, tapa 1:

Tarvikkeet:
Kahdeksankulmaiseen kranssiin tarvitaan 120 samanmittaista pillin tai lasiputken palasta. Metallilankaa, vahvuus käytettävien pillien vahvuuden mukaan. Lasiputkissa minulla oli 0,2mm ja pahvipilleissä 0,4mm paksuista lankaa.

1. Laita 5 palasta lankaan ja kiinnitä lanka ympyräksi. Laita lankaan 2 palaa ja kiinnitä ne yhden kulman päähän lähtökulmasta (kuten kuvassa on). Laita taas 2 palaa lankaan ja tee sama ympyräkehikon vastakkaiselle puolen.  Peruskuviota siis rakennetaan molemmin puolin vuorotellen. Laita lankaan 1 pala, kiinnitä se keskikohtaan, sisää pala ja kiinnitä se uuteen kulmaan. Etene näin, kunnes kaikki palaset ovat paikoillaan. Päättele langanpää huolellisesti. 

Huom. Kun aina kun otat uuden langan ja teet ensimmäisen kiinnityksen, kieputa sen aloituspää langan ympärille, jonka laitat palan sisään, niin säästyt sen päättelyltä myöhemmin.

Huom. Kiinnitä uusi pala ympyräkehikolla aina sellaiseen kulmaan josta voit jatkaa suoraan eteenpäin, niin ei tarvitse pujotella lankaa pillin palojen läpi.

Huom. Ota uutta palaa aloittaessasi n. levitettyjen käsien mittainen langanpala. Oisi hyvä jos aina yhden peruskuvion saisi tehtyä yhdellä langalla. Jos kuitenkin lankaa joutuu jatkamaan, ohje löytyy Piikkipallohimmelin ohjeesta TÄÄLTÄ.

2. Tee näitä peruspalasia 4kpl

3. Tee kahden perusosan väliin aina yksi uusi osa täyttämällä väli.  Aseta kaksi palasta suora osa itseesipäin (tästä tulee kranssi sisäreuna), ota uusi lanka, kiinnitä se toisen perusosan alakulmaan ja laita lankaan yksi pala ja kiinnitä se näiden kahden perusosan alaosien väliin. Siirry palan sisällä ylös ja lisää perusosien väliin 2 palaa. Näin uusi ympyräkehikko on valmis. Lisää palasia ympyräkehikon ylä ja alapuolelle samaan tapaan vuorotellen, kuin kohdassa 1.

4.  Täytä jokaisen 4 valmiin palan väli samalla tavoin, saat 8 osaisen kranssin kehikon. Varmista aina uutta valmista osaa lisätessä, että suora osa on kranssin sisäreunassa, niin kranssi kaartuu oikein.

5. Kun kaikki 8 osaa ovat valmiina, lisätään niiden yläpuolella (oikealla puolen) olevien yläkulmien väliin yhdet palaset. Tämä tukevoittaa kranssin ja pitää sen muodossaan. Lopuksi asettele palojen päät kunnolla toisiinsa nähden, kun ne ovat käsiteltäessä saattaneet liikkua huonoon ja ei niin kauniiseen asemaan toisiinsa nähden.Alla olevassa kuvassa olevan kranssin ja tähden sain tehtyä lasihimmeli- kurssin toisena iltana. 
Tähden ohje löytyy Villa H- blogista, täältä.


Tähtikokoelma. Kaksi vasemmanpuoleista tähteä olen saanut ystävältäni lahjaksi. Vihreä on tehty puusta, maalattu ja takana on kuvioitu paperi. Ruosteinen tähti on metallia ja tehty hitsaamalla. Tekemäni tähtihimmeli sopii näiden seuraan loistavasti.

Himmelikranssin valmistus, tapa 2:

Tällä tavalla voi tehdä ainakin 7, 8 tai 9 osaisen kranssin. Pienempää kuin 7 ei voi tehdä, sillä palat eivät riitä kiertymään yhteen. Suurempaa kuin 8 osaista en ole vielä koittanut tällä tapaa tehdä.

Tarvikkeet:
Samanmittaisia pillin tai lasiputken palasia. 7 osaiseen tarvitaan 105 kpl, 8 osaiseen 120 kpl ja 9 osaiseen 135 kpl. Metallilankaa, vahvuus käytettävien pillien vahvuuden mukaan. Lasiputkissa minulla oli 0,2mm ja pahvipilleissä 0,4mm paksuista lankaa.

Huom. Ota uutta palaa aloittaessasi n. levitettyjen käsien mittainen langanpala. Oisi hyvä jos aina yhden peruskuvion saisi tehtyä yhdellä langalla. Jos kuitenkin lankaa joutuu jatkamaan, ohje löytyy Piikkipallohimmelin ohjeesta TÄÄLTÄ.

1a. Laita lankaan neljä palasta ja kiinnitä lanka. Kieputa aloituspää langan ympärille, niin se tulee pääteltyä seuraavaksi pujoitettavan palan sisään.

2a. Lisää 2 palaa ja kiinnitä toiseen päähän.

3a. Tee kohta 2s vielä 2 kertaa. Perusosassa on nyt 5 samanlaista sakaraa. Pujoita lanka yhden palan lävitse sakaran keskelle.

4a. Laita sakaroiden väliin aina yksi pala ja kiinnitä lanka seuraavaan sakaraan.

5a. Lisää palanen yhteensä 4 väliin ja jätä viimeinen väli tyhjäksi. Kiinnitä lanka hyvin, mutta älä katkaise sitä. Lankaa olisi hyvä jäädä n. 20cm. Perusosia tehdään haluttu märä 6-9 kpl.

6a. Tässä kohdin käydään ilmeisesti kahvilla, joku ei osannut numeroida kuvia oikein ;)

7a. Perusosat kiinnitetään toisiinsa. Aseta kaksi palasta pöydälle niin, että suoraosa on itseesipäin ja avoin osa alas sivulle. Aseta seuraava palanen samassa asennossa palan viereen ja kiinnitä jäljelle jääneellä langalla osien kulmat toisiinsa, pujota lanka palan läpi ja kiinnitä toiset kulmat hyvin kiinni. nyt lopun langan voi katkaista. Ole tarkka että kaikki palat ovat samoin päin, jotta kranssi kiertyy oikein.

8a. Kiinnitä viimeinen pala lopuksi ensimmisen kanssa yhteen. Ää katkaise lankaa, vaan pujota se perusosan kärkeen.

9a. Perusosien kärkien väliin lisätään vielä palaset. Tämä antaa kranssille lopullisen muodon ja tukevoittaa sen. Lopuksi asettele palojen päät kunnolla toisiinsa nähden, kun ne ovat käsiteltäessä saattaneet liikkua huonoon ja ei niin kauniiseen asemaan toisiinsa nähden.Olen tehnyt nyt erikokoisia kransseja, eripituisista palasista, eri määrillä osia. Kranssit ovat sseuraavan kokoisia:

Valkoinen lasipillikranssi: 3cm palat, 7 osaa, halkaisija 14cm, korkeus 4cm
Hopeinen lasipillikranssi: 5cm palat, 7 osaa, halkaisija 22cm, korkeus 6,5cm
Hopeinen lasipillikranssi: 6cm palat, 8 osaa, halkaisija 29, korkeus 7cm
Valkoinen paperipillikranssi: 6,5cm palat (ohut pilli, pilli kolmeen osaan), 7 osaa, halkaisija 29cm, korkeus8,5cm
Harmaa paperipillikranssi: 9,5cm palat (ohut pilli, pilli puoliksi), 8 osaa, halkaisija  46cm, korkeus 11cm
Raidallinen paperipillikranssi: 9,5cm palat (paksu pilli, pilli puoliksi), 7 osaa, halkaisija 42cm, korkeus 12,5cm

Lasipillikransseja valkoisista ja hopeisista pillinpaloista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti