2. heinäkuuta 2014

Köynnösten istutusta

Viime viikolla sain istutettua takapihan terassin, pergolatolppien kohdille ja katetun osan kulmalle, köynnöksiä. Tähän takaterassille paistaa aurinko aamusta pitkälle iltapäivään saakka. Paikka on siis melko aurinkoinen ja lämmin. Maa on terassin vieressä hiekkaa tai hiekansekaista täyttömaata, eli veden seisomisesta juurillea ei pitäisi olla ongelmaa. Istuttaessa laitoinkin kuoppien pohjalle aikakausilehtiä ja savista maata, sitten säkistä puutarhamultaa ja hiekkaa sekaisin. Lannoitteeksi ripsaisin kanankakkaa. Tolppiin on tarkoitus vielä laittaa  jonkinlaiset köynnöstuet, kun ei nuo kärhöt taida noita tolppia pitkin pelkästään kiivetä. 

Olin jo ostanut osan kärhöistä, ennenkuin aloin tutkailla miten ne istutetaan ja mitkä ovat kestäviä. Kärhöjen hoito ohjeet olivat niin moninaiset, että kiroitinkin ne itseäni varten ylös ja jaoinkin täällä kaikille muillekkin iloksi. Ohjeita tutkiessani huomasin, että monet hankintani olivat aika arkoja. Koitinkin istuttaa ne syvään ja laittaa pelkkää hiekkaa niiden juuripaakkujen päälle.


Laitoin jokaisen tolpan kohdalle kaksi kärhöä. Koitin sijoittaa herkän ja kestävemmän lajikkeen yhteen, jos vaikka näin saisi jokaisen tolpan kohdalle edes yhden köynnöksen kasvamaan. Terassin katetun osan kulmalle istutin kiinanlaikkuköynnöksen. Jokaiseen istutusalueeseen laitoin lisäksi maanpeitekasviksi Gröönlanninhanhikin tuomaan varjoa kärhöjen juurille ja peittämään alueen maanpintaa. Toivon, että ne toisivat myös luonnollista suojaa talveksi keräämällä lunta istutusalueen suojaksi.

Gröönlannin hanhikkiin en olekkaan aikaisemmin törmännyt. Puutarhalla kyselin mikä olisi hyvä maanpeitekasvi ja avulias puutarhuri suositteli tätä. Ihastuin heti sen ulkomuotoon! Gröönlanninhanhikki on kestävä ja osittain ainavihanta. Sen varisevien lehtien syysväri vaihtelee punaisen ja keltaisen väreissä. Varpumainen kasvi peittää kasvupaikkansa muodostamalla tasaisen tiheää, mattomaista kasvustoa. Kukat puhkeavat kesäkuun puolivälissä ja kukinta kestää kolmisen viikkoa. Se kestää kuivuutta ja aurinkoa.

Talon ja terassien reunukset on jossain vaiheessa tarkoiuts laittaa kiveykselle. Nyt niiissä on vain kivimursketta, eikä sitä ole edes rajattu mitenkään... tahtoo nurmi tunkea kivikon puolelle, eikä näytä kovin siistiltä. No onneksi asia korjaantuu, sitten kun joskus saadaan ne kiveykset laitettua. Istutukset halusin kuitenkin laitaa jo valmiiksi. Rajasin istutusalueet pahvikiekoilla (niitä kun sattuu olemaan), sitten kun kiveyksiä laitetaan, on helpompi latoa ympyräivet oikeille paikoilleen istutusalueiden ympärille.

Kiinanlaikkuköynnös Annikki ja Gröönlanninhanhikki

Nyt sitten vain jännitetään miten mun kärhöpergolan käy. Onneksi suurin osa kärhöistä on tarjouksesta ostettu n. 5€ hintaan, ei niin paljon harmita, jos eivät menestykkään. On noilla myytävillä kasveilla kyllä merkittäviä hinta eroja, tietenkin myös koko eroja... Esim. Jalokärhö, Dr RuppelI, josta itse maksoin 5€, maksoi eräällä puutarhalla 30€. No olihan se jo suuri ja kukki, mutta sen menettäminen kirpaisisi huomattavasti paljon enemmän. Terassin tolppia kaunistamaan istutin seuraavat köynnökset :
 1. Tarha-alppikärhö Tage Lingell ja Loistokärhö Nally Moser
 2. Jalokärhö Dr Ruppel ja Lumikärhö Summer snow
 3. Jalokärhö Rogue Cardinal ja Alppilärhö Willy
 4. Tarha-alppikärhö Pink Flamingo ja Vuorikärhö Grandiflora
 5. Tarhalyhtykärhö Prinsess Diana ja Jalokärhö Warszawska Nike
 6. Kiinanlaikkuköynnös Annikki

Imukärhävilliviini on lähtenyt hyvään kasvuun

Pergolaportin luota siirsin tuon Pink Flamingon tähän kärhöpergolaan, sinne tilalle istutuin Imukärhävilliviinin. Sinne jäi vielä Viinikärhö Mme Julia Correvon, joka ei ole näyttänyt elonmerkkejä tänä vuonna. Odottkoot siellä ensi vuoteen, jos sitten nousisi maasta.

2 kommenttia:

 1. Meillä on samoja hommia, köynnöksiä tääläkin istutellaan. En vain ole vielä saanut tehtyä postausta niistä.
  Prinses Diana-kärhöä itsekin katoin, mutta mietin menestyyköhän täällä. Alennetuilla hinnoilla kyllä itsekin mieluimmin kokeilen. Kivoihin renkaisiin olet istuttanut köynnöksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki istutetut näyttäisivät onneksi edelleen olevan hengissä. Vähän mietin kuinka käy, kun osan toin puutarhalta kasvihuoneesta suoraa istutettavaksi. Onneksi ilmat ovat vähän lämmenneet. Meillä on edelleen tekemättä näille köynnöstuet, joita pitkin nuo saisivat kiivetä. Onneksi eivät ole vielä kovin pitkiksi venyneet.

   Poista