16. heinäkuuta 2014

Kordelherzchen-sukat

Yksi ilta etsin varpaista aloitettavien pitsineulesukkien ohjetta. No en löytänyt sopivaa. 
Aamulla käväin facebookissa ja siellä se oli, juuri jaettuna, nimittäin linkki Kordelherschen sukkien ohjevideoon.
Video löytyy TÄÄLTÄ.


Olin neulonut sukan varpaat jo sukkaan valmiksi ja pääsin heti testaamaan ohjetta. Pariin kertaan video kyllä täytyi katsoa, että pääsin kärryille mitä tehtiin ja mitä mikin silmukka tarkoitti. Kolmannella katselulla kirjoitin ohjeeen ylös ja eikun neulomaan.


Lankana sukissa on Scheepjes:in Stone washed, puuvilla- akryylilanka (50g/130m). Lankaa kului yhteen sukkaan yksi kerä. Olisin kyllä varmaan saanut varteen tehtyä vielä yhden mallikerran lisää pituutta, sen verran jäi lankaa, mutten enää viitsinyt purkaa.

En tiedä mikä tämän mallin nimi oikeasti on, mutta joku oli facebookissa nimennyt tämän Kordelherzchen- sukiksi. Olkoon siin niin.


Aloitus
Luo 8-aloituksella 4+4 silmukkaa kahdelle puikolle. Neulo ne kertaalleen (toinen puikko täytyy neuloa kiertäen oikein ja toinen tavallisesti oikein). Jaa silmukat neljälle puikolle ja lisää joka kierros reunoissa (1. alussa, 2. lopussa, 3. alussa ja 4. lopussa) 1s kunnes puikolla 10s. stten väli krs, lisäys krs, väli krs ja lisäys krs.

Jalkaterä
Aloita mallineule 2 ja 3 puikoilla. Lisää 1s 3 puikon lopussa, jotta saat mallineuleeseen 13s. Neulo krs:t 1-4 kertaalleen ja  krs:t 5-10  yhteensä 7 kertaa. 1 ja 4 puikoilla neulotaan oikeaa.

Mallineule
 1.-3. krs: o, ko, ko, n, ko, n, ko, n, ko, n, ko, n, kko, n, ko, n, ko, n, ko, n, ko, n, ko, ko, o
4. krs: o, ko, lk, ko, n, ko, n, yvk, ko, n, ko, n, kko, n, ko, n, ko, 2ohyt, n, ko, n, ko, lk, ko, o
5. krs: o, ko, n, lk, ko, n, ko, n, yvk, n, ko, n, kko, n, ko, n, 2oyht, n, ko, n, ko, lk, n, ko, o
6. krs: o, ko, n, ko, lk, ko, n, ko, n, yvk, ko, n, kko, n, ko, 2oyht, n, ko, n, ko, lk, ko, n, ko, o
7. krs: o, ko, n, ko, n, lk, ko, n, ko, n, yvk, n, kko, n, 2oyht, n, ko, n, ko, lk, n, ko, n, ko, o
8. krs: o, ko, n, ko, n, ko, lk, ko, n, ko, n, yvk, kko, 2oyht, n, ko, n, ko, lk, ko, n, ko, n, ko, o
9. krs: o, lk, ko, n, ko, n, ko, n, ko, n, ko, n, 3yht, n, ko, n, ko, n, ko, n, ko, n, ko, lk, o
10. krs: o, ko, lk, ko, n, ko, n, yvk, ko, n, ko, n, kko, n, ko, n, ko, 2ohyt, n, ko, n, ko, lk, ko, o

n = nurin
o = oikein
ko = kiertäen oikein, eli silmukka neulotaan takareunastaan oikein
kko = kuvion keskisilmukka, neulotaan kiertäen oikein
yvk = ylivetokavennus, eli nosta silmukka neulomatta, neulo seuraava s oikein takareunasta ja vie nostettu neulotun yli
2oyht = neulo 2 silmukkaa oikein yhteen
lk = langaskierto
3yht = nosta kaksi silmukkaa neulomatta puikolle, neulo 1s oikein ja ve nostetut s:t neulotun yli


Kantalappu
Kun sukka on sopivan mittainen aloitetaan kantalappu. Sukan pituutta voi verrata vanhaan sukkaan, jos pituus epäilyttää.Sopiva kohta aloittaa kantalappu on tavallisen sukan kiilakavennusten päättymiskohdassa.  Kantalappu neulotaan samoin, kuin tavallisessakin sukassa, mutta pelkkää sileää neuletta, kunkin puikon 1. silmukka nostetaan neulomatta. Kierroksia tein 24 (sama määrä, kuin kahdella puikolla on silmukoita, viimeinen kierros on nurja).

Kantapää 
Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo, kunnes kantalapun vasemmassa reunassa on 10s. Neulo 2 s takareunoista oikein yhteen, neulo 1 oikein, käännä. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo nurjaa, kunnes reunassa on jäljellä 10 s. Neulo 2 s nurin yhteen, neulo 1 s nurin, käännä. Neulo kantapää loppuun tällä tavoin. Neulo oikea kierros ja jaa silmukat kahdelle puikolle. nosta kantalapun reunoista 11 + 1s ja neulo ne ensimmäisellä kerralla kiertäen oikkein.

Kiilakavennukset
Tee kilakavennukset normaalisti joka toisella kierroksella, vaikka sukkaa neulotaankin 'väärin päin'. Kiilakavennusten ajan 1 ja 4 puikolla neulotaan mallineuleeseen tulevilla silmukoilla kertäen oikein, n joustinta (jätä 1. puikolla 1 silmukka kaventamatta niin ei tarvitse lisätä mallineuleen tarvitsemaa 13. silmukkaa). Mallineuleen aloitin 4. puikon alusta (kierroksen vaihtumiskohta siis muuttui).


Varsi
Kun 2 ja 3 puikoila on tehty yksi kuvo miltei kokonaan aloitetaan 1 ja 4 puikoilla mallineule, eli mallineuleen 8. krs:n lopussa, aloita 4. puikolla krs 9 mallineule. Neulo varteen 6 kertaa mallineuletta ja jatka sitten joustinta mallineuleen silmukoiden mukaan 15 krs. Päättele sukan suu neuloen, eli neulo 2 silmukkaa, nosta ensin neulottu toisen yli. Neulo silmukka ja nosta ensimminen viimeeksi neulotun yli. Lopussa poimin vielä yhden silmukan kierroksen alotuskohdasta, nostin viimeisen silmukan sen yli. Katkase lanka ja päättele työ. 


Olihan taas maailman sekavin ohje. Toivottavasti ymmärsitte edes jotain. Jos ette, niin ompahan ohje ainakin itselle muistissa :) Aika tasaista jälkeä saan jo aikaiseksi. Ainoastaan kantalapusta huomaa, että väliin on tehty nurjia kierroksia, nekun tahtovat olla mulla aina löydempiä. Toinen kohta mihin tarvitsen velä harjoitusta, on silmukoiden lisääminen nostamalla kahden silmukan välistä. Varpaista kun aloittaa ja nostaa jokaisella kierroksella, en oikein osaa ottaa sitä oikeaa lankaa ja jälki ei ole ihan tasainen, tai sitten pitäisi tehdä aloitus vähemmillä silmukoilla ja lsätä jota toinen kierros. Mutta tyytyväinen olen kyllä näihin kesäisiin koti sukkiini.

7 kommenttia:

 1. Kauniit. Menee ehdottomasti kokeiluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kuvio oli yllättävän helppo tehdä, vaikkei sille ehkä näytä.

   Poista
 2. Kiitos ohjeesta näihin kauniisiin sukkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä. Se on kiva jakaa muillekkin ohjeita ja jää samalla itsellekkin muistiin.

   Poista
 3. Mä olen muutama vuosi sitten löytänyt tuon kaavion netistä ja tuolla nimellä myös. Aloitin tekemään varresta. On kaunis malli ja kiva kutoa

  VastaaPoista