24. elokuuta 2016

Avoimet puutarhat 2016 osa 2

Nyt on siis vuorossa Avoimet puutarhat päivänä vierailemistani puutarhoista kolme viimeistä puutarhaa. Yhteensä siis käytiin kuudessa paikassa. Onneksi ilma oli koko iltapäivän tosi hyvä, niin oli hauska kierrellä ja ihastella pihoja.

Aspegrenin puutarha

Tämä puutarha on avoin yleisölle joka päivä. Puutarha on Rovasti Aspegrenin perustama 1700 luvulla, se on suomen vanhimpia pappilapuutarhoja ja pohjoismaisestikkin ainutlaatuisen hienona säilynyt ympäristö. Pihapiirissä on päärakennuksen lisäksi pieni raamatullinenpuutarha ja iso yrtti- ja keittiöpuutarha, kotiseutumuseo ja kesäkahvila.


Raamatullinenpuutarha oli talon lähettyvillä, tässä olisi voinut kuvitella olleen talon keittiöpuutarhan paikka. Puutarha sijaitsi muurein reunustetulla alueella, hieman talon pihaa alempana, paikka kerää varmasti lämmön talteen. Ihanteellinen keittiöpuutarhan paikka.Itse pääpuutarha sijaitsee vastapäätä päärakennusta muurein reunustetulla alueella ja sinne kuljetaan ihanista, vanhoista porteista. Alue on hyvin geometrinen muotopuutarha ja sieltä löytyy orangeria ja huvimaja. Istutusalueiden kulmiin on istutettu omenapuita, käytävät ovat leveät ja kukkia, sekä hyötykasveja kasvaa sulassa sovussa sekaisin. Hieno paikka.Kesäkahvila toimi talon pihamaalla olevassa toisessa pikkuisessa mökissä.
Mökien pihalla oli tietenkin kukkapenkit.Kristinen Vesterlund

Tämä puutarha oli mukana myös ensimmäistä kertaa. Puutarhan omistaja on töissä Sunds:in puutarhakeskuksessa ja huomasi kyllä, että esillepanissa oli selvää yteneväisyyttä. Kaunis piha ja paljon ideoita. Aiemmin näkemieni kuvien peusteella odotin vain hieman isompaa pihapiiriä, kuin se luonnossa sitten oli.


Taloa kiertävät terassit ja oleskelualueet oli reunustetu kukkapenkein ja oleskelualiueiltakin löytyi kivoja ruukkupuutarha ryhmiä. Tältä pihalta löytyy kyllä varmasti istuskelupaikka joka on aina auringossa tai varjossa mieltymysten mukaan.Tontin perältä löytyi kaksi erillistä "huonetta", jotka oli rajattu metsästä kivasti kivillä pengertämällä ja muusta puutarhasta pengerrysten ja istutusten avulla. Ensimmäisessä sijaitsi keittiöpuurarha ja toisessa pieni muotopuutarha ja lasten leikkialue.

Puutarhan kaikki istutukset oli rajattu kauniisti betonikivin. Istutusalueet olivat kukin omia kokonaisuuksiaan ja niistä löytyi aina jokin kiva yksityiskohta ja katseenvangitsija. Erityisesti pidin penkistä ison kiven luona. Mielestäni tämä puutarha oli hyvinhoidettu ja kekseliäs kokonaisuus, jota ei ollut ahdettu liian täyteen.
Lotan & Jyrkin puutarha

Tässä puutarhassa olen vieraillut aikaisemminkin, mutta halusin käydä uudelleenkin yhdessä Samulin kanssa. Pihalla on tosi paljon kaikenlaisia kivoja juttuja, mutta piha alkaa olemaan mielestäni kovastikkin täynnä ja monet ihanat jutut eivät pääse oikeuksiinsa. Käymisen arvoinen piha joka tapauksessa ja minä kävin ainakin jo kolmannen kerran.


Tässä kuvassa on paljon sellaista mitä haluaisin omallekkin pihamaalle. 
Runsautta, yksityiskohtia ja kuitenkin selkeitä istutusalue.


Kasvihuone oli iso ja kivasti saatu jaoetltua eri osiin. Siellä kasvoi viiniköynnös, jossa oli erittäin mehukkaita rypäleitä.
Isännän kehoituksesta maistettiin ja hyviä olivat. Parasta kuitenkin oli sitruspuun kukkien tuoksu, joka levisi myös puutarhan puolelle. Se on ehkä ihanin tuoksu lehmuksen kukkien kanssa mitä tiedän.


Puutarha on rehevä, täynnä kivoja ideoita ja yksityiskohtia. Tietyin osin siellä tosin alkaa mielestäni olemaan jo hiukan ahdasta, kasveja saisi pikkuisen karsia, kun kulkeminen alkaa olemaan työlästä. Toisaalta puutarha on täynnä pieniä huoneita, eikä kokonaiskuvaa saa millään kerralla, edes yhdestä pihan osasta.
Alla oleva kiemura oli uusi rakennelma. Hauska tuo tolppa, jossa oli tienviitat ympäri maailmaa, ilmeisesti kohteisiin, joissa pariskunta on makustanut. Tämmöisen voisi tehdä itsekkin, tosin kyltit jäisivät melko harvalukuisiksi.Terassin reunan vesirännissä oli syöksyputken tilalla tämmöinen kivikoriste kohti saavia.
Tätä ideaa täytyy itsekkin testata.Isojen kuusten alle oli tehty ihana havumaja. Täällä kelpaa pidellä sadetta, varsinkin kun majan sisään oli laitettu vielä aurinkovarjo suojaamaan suuremmaltakin sateelta. Ihana hämyinen keidas.Terassin pöydältä löytyi betonitaidetta. Mieleeni nämä toivat koristekurpitsat.
Ihania, täytyy itsekkin kokeilla.Tässäpä nämä puutarhat sitten oli tältä vuodelta. Viimevuonna unohtui kamera matkasta, mutta aiempien vuosien Avoimista puutarhoista löytyy kuvia TÄÄLTÄ: 2014, 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti