28. kesäkuuta 2016

Köynnöstuet kärhöille

Takapihan terassilla pergolapylväiden viereen istutin muutama kesä sitten kärhöjä. Hyvistä ohjeista huolimatta minun kymmenestä kärhöstä on elossa viimetalven jälkeen enää kaksi. Kärhöille oli alusta asti tarkkoitus tehdä tuet, mutta ompa vain jäänyt aikomukseksi. No nyt viimein päästiin asiaan, uusimman Viherpiha- lehden innoittamana. Ostin eilen kauppareissulla lehden ja siinä oli tehty rimoista tikkaat köynnöstuiksi. No sellaisethan piti tietenkin itselle hetimiten saada.


Lapset oli tänään uimahallissa ja kun niitä sieltä haettiin ajettiin Terran kautta kotiin ja haettiin tarvittavat puurimat. Ensin maalattiin rimat kolmelta sivulta ja kun ne oli tovin kuivuneet päästiin hommiin. Tikkaista tuli 240 korkeat ihan siitä syystä, että rimat oli 480cm pitkiä ja jotta ne mahtuivat autoon pätkäisin ne kahtia paikanpäällä. Tällöin selvisin kolmella rimalla ja muutamalla kassa olleen väliriman pätkällä (roskapuuta, sain ilmaiseksi). Seuraavaksi sitten alettiin mallailla välipuita paikoilleen.



Kauan mallaltiin millaiset välipuut ja mihin kohtaan laitetaan. Tikkaat ovat alaosastaan 60cm leveät ja yläosassa pystypuiden väli on 10cm, jotta pylväs mahtuu niiden väliin. Välipuut tulevat pylväiden sivusta näkyviin alhaalla 5cm ja yhäältä n. 3cm ja ne kiinnitettiin ruuveilla pystypuihin, puiden maalipinnat vastakkain. Viimeiseksi tikkat vielä maalattiin molemmin puolin. Eli tämmöiset niistä tikkaista sitten tuli. Kuvissa ovat vielä kuivumassa, joten en vielä körhöjä niihin laittanut kiipeämään, jospa huomenna sitten tekeisi sen. Tikkaat ontarkoitus kiinnittää ylhäältä pylväisiin ruuvamalla, että pysyvät paikoillaan, eivätkä kaadu kovemmassakaan tuulessa.



4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Toivottavasti ovat myös käytännössä toimivat. Laitetaan ne kyllä kiinni tolppiin, että pysyvät paikoillaan.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos. Nätit niistä kyllä tuli, toivottavasti myös toimivat kytännössä.

      Poista