30. lokakuuta 2014

Syksyisiä puutarhatöitä

Pitkästä aikaa tuli oltua puutarhatöissä. Luulin jo etten saakkaan kukkasipuleita ja odottavia taimia istutettua, kun tuli pakkaset ja lunta. Niin vain ne sulivat vielä pois ja pääsin istutushommiin. Pistelin maahan yhteensä 75kpl narsisseja, lumililjoja ja krookuksia. Samalla kun sipuleita istutin, niin siivoilin kukkapenkkejä. On keväällä mukavempi sitten aloittaa uusi kausi siisteistä penkeistä.

Tähän alueelle, kuorikatteelle ja metsän puolelle, on haaveissa pieni metsäpuutarhaa.
Haluaisin puiden sekaan alppiruusuja ja atsaleoja. Hakealueelle haluaisin laittaa ainakin havuja ja lehtikuusen.

Etualalle kiven eteen tuli tuivioita ja taakse ison kiven eteen purppurahappomarjoja ja köynnöshortensia.

Männyn jurelle laitoin myös köynnöshortensian.

Purppurahappomarjan marjoja <3

Istutusta tosiaan odotti myös alennusmyynneistä ostettu rungollinen puistosyreeni 'Julia', Sembramännyn taimi, jonka sain jo kesällä avoimista puutarhoista, sekä alennuksesta ostetut 3 purppurahappomarjaa, 3 tuiviota, 2 köynnöshortensiaa, 3 kääpiövuorimäntyä ja yksi kataja. Melkeen kaikki saatiin istutettua, kun kultsi oli auttamassa kuoppien kaivamisessa. Kääpiövuorimännyt ja kataja jäi vielä toiseen kertaan, toivottavasti ennätän vielä ennen talven tuloa. Hyvän istutus flow- tilan joutui katkaisemaan, kun nuo työt haittaa harrastuksia ja jouduin lähtemään iltavuoroon töihin.

Vaahteroiden juurelle narsisseja :) Tuota taustalla näkyvää pikkumetsää harvennettiin.

Tehtiin me kyllä hieman pihahmmia, juuri ennen pakkasiakin. Raivattiin nimittäin tontin rajoilla olevaa puustoa hieman harvemmaksi. Meidän takapiha on niin pieni, että kun nuo puut kasvavat, ei sinne paista aurinko enää ollenkaan. Meidän takaterassi on kuitenkin tarkoitettu juuri päiväaikaiseen löhöilyyn auringossa. Vaikka harvennettiin pieniä puita kolme isoa peräkärryllistä ja saatiin pikkaisen polttopuitakin, on tuo puukasvusto vieläkin liian tieheä isoksi kasvaessaan. Joutuu varmaan vielä kerran suorittamaan harvennuksen, vuoden taikka kahden päästä.

Tästä siivosin kuihtuneet kuunliljojen lehdet pois ja alueelle laitetoin narsisseja. Taustalla näkyy harvennettua metsää.

Uusi varrellinen puistosyreeni 'Julia'. Kun nuo männyt tuosta kasvaa, eivät ne paljoa näkösuojaa tarjoa. Siksi hieman pensaita näkösuojaksi.

Samulin mielestä olen kyllä välillä hieman pöljä. Nimittäin se sembramänty istutettiin nyt kohtaan mistä oli harvennettu niitä puita. Lopulta kuitenkin ymmärsi tarkoitukseni, kun hieman selitin. Tavallinen mänty ei isona juurikaan tarjoa näkösuojaa, mutta Sembramänty tarjoaa :)

Puuvajan takaa raivattiin vähän enemmän pikkupuita ja istutettiin sembramänty.


Puusavotasta saadut puut. Vielä kun joku pilkkoisi ne :)

4 kommenttia:

 1. Hymyilytti tuo sembramänty -juttu! Pari talvea sitten kaadettiin meidän pihasta kolme isoa mäntyä ja muutama koivu. Ne oli viimeiset tontin alkuperäisasukit. Nyt sitten mulla on jemmassa kasvamassa tammentaimi ja sille pitäis löytää hyvä paikka. Todennäköisesti se on jokin niistä, millä nuo kaadetut puut kasvoivat ennen....:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, hymyilyttihän se vähän itteäki. Luonnonkierto kulku suorastaan vaatii sua istuttamaan sen tammen jonkin kaadetun puun tilalle ;)

   Poista
 2. Varmasti tulee hienon näköistä jo ensi kesänä kun nuo istuttamasi taimet alkavat kasvaa. Ja kiva kun tontilla on myös tollasta metsää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan niin. Tykkään tästä meidän tontista paljon, just siksi, kun ei naapurit ole ihan kiinni toisissaan vaan jää puitakin väliin. Ei ole niin asuntoaluemainen olo, kun sitä maalla käytännössä kuitenkin asustetaan.

   Poista