22. huhtikuuta 2017

Talvilomalla Kuusamossa

Me ollaan talvilomalla Kuusamossa, Rukalla. Saatiin sattumalta työpaikan mökki varattua. Yleensä työpaikan lomaosakkeet arvotaan hakemuksien perusteella kahdesti vuodessa ja jos jollekin lomajaksolle ei ole hakemuksia tullut, niitä voi sitten myöhemminkin varata ja nyt sain meille tämmöisen jakson käyttöön. Varatessa mietin, että kuinhan käy, onko enää yhtään lunta näin myöhään, mutta täällä on vielä täysi talvi, ladut on kunnossa, hieno keli ja lämpötila nollan tuntumassa. Paremmin ei paljon voisi olla.



Mun kannalta loma sattui tosi sopivaan aikaan, vaikkei sitä loman ajankohtaa suunnitellessa vielä tiennytkään. Sain tällä viikolla nimittäin astma diagnoosin ja nyt saa sitten rauhassa totutella uuteen lääkitykseen. Tämä tauti tuli mulle kyllä täysin yllätyksenä. En ole koskaan osannut ajatella, että sairastaisin tätä, mutta ilmeisesti tämä on ollut minulla jo jonkin aikaa, tullut hiljaa hiipien ja keho on tottunut heikentyneeseen olotilaan hiljalleen, enkä ole osannut epäillä mitään. Olen vain ajatellut että on paska kunto ja huono hapenottokyky, saunominen ei sovi ja kerrankos sitä hengitys vinkuu, kun on limainen ja flunssainen olo. Koskaan en ole isoa astmakohtausta saanut ja pienemmät hengenahdistukset on menneet kaikkienen muiden vaivojen sivussa, niihin sen suuremmin huomiota kiinnittämättä.


Tämä vaiva tuli ilmi, kun täytin 40 ja minulla oli työpaikalla kuntotesti ja työterveystarkastus. Lihaskuntotesti meni hyvin ja polkupyörätestissäkin sain ihan odotetunlaisen tuloksen, heikennykset tuloksissa laitettiin ylipainon piikkiin, sillä samoilla tuloksilla normipainoisena olisin saanut hyvät tai jopa keskivertoa paremmat tulokset. Kovillehan se pyöräily otti, mutta kuten sanottu, olen vain olettanut kestävyyskunnon olevan huono. Terveystarkastuksessa sitten hoitaja päätti tehdä mulle spirometri puhalluskokeen, vaikka tällä hetkellä olenkin toimistotyössä, mutta olen aiemmin kuitenkin ollut tutanto-osastolla. Testistä paljastui kohtalainen alenema keuhkojen tilavuudessa ja sain kotiin tehtäväksi kahden viikon PEF- puhallus seurannan. Keskiviikkona oli sitten lääkäriaika ja tulosten luku. Diagnoosi oli selvä Astma. Tämän asian kanssa sitä nyt sitten pitää opetella elämään ja sairautta hoitamaan. Lääkkeiden aloitus on kyllä vaatinut hieman totuttelua. Olo ei ole ollut mikään mailman paras, tosin flunssakin meinaa vähän vaivata.



Ollaan reissussa neljästään, minä, Samuli ja molempien Veetit. Eilinen päivä meni matkustaessa ja asettuessa taloksi. Tänä aamuna sitten käytiin katselemassa riippusiltoja ja vähän patikoimassa Pienen karhunkierroksen alussa. Polut oli tosi hyvässä kunnossa, vain portaissa oli vielä sen verran lunta, että niistä kulkeminen oli hankalaa ja paremmin pääsi monessa paikkaa niiden vierestä rinnettä pitkin. Tarkoitus oli mennä vielä vähän pidemmälle katsomaan vesiputousta, mutta käännyttiin jo Myllykoskelta takaisin, kun toisen lapsen kenkä alkoi hiestää sen verran pahasti, että tuli jo rakko. Tuli matkaa kuitenkin sellainen 3,5km ja nähtiin kaksi hienoa riippusiltaa. Iltapäivällä käytiin sitten kylpylässä lillumassa. Onneksi käytiin jo tänään, sillä maanantaina siellä alkaa vuosihuolto.



Patikkamatkalla minulla oli kameera mukana ja harjoittelin hieman kuvien ottamista. Ihan kivasti sain mielestäni jo kameraa hallittua ja kuvista edes sinnepäin, mitä oli mielessäkin. Keli oli melko harmaa ja pilvinen, mutta pakkasta oli vain asteen verran, niin tarkeni hyvin kokeilla erilaisia asetuksia kuviin patikoinnin lomassa. Luntakin alkoi onneksi satamaan vasta, kun oltiin jo melkein takaisin autolla, eikä sitäkään kauaa sitten satanut. Varsin suosiollinen sää olissiis ulkoiluun ja valkokuvaukseen. ainut mikä harmitti vähän oli, ettei käytykkään siellä vesiputouksella saakka, mutta ehkäpä sitten ensi kerralla pidemmästi.

2 kommenttia: