16. joulukuuta 2014

Huovutetut tumput

Päätin kokeilla pesukoneessa huovutettujen tumppujen tekemistä minäkin. Ne kun ovat tuntuneet olevan kovasti suosiossa joka puolella viime aikoina. Kaksi kertaa olen joskus vuosia sitten koittanut huovuttamista koneessa, eikä omat kokemukset ole olleet kovin lupaavia. lankana on ollut tuolloin Novitan huopanen. Kokemuksistani huolimatta, päätin kuitenkin kokeilla taas.


Nyt neuloin tumput vaaleanpunaisesta Pirtin kehräämön kaksinkertaisesta hahtuvalangasta. sain varoitteluja että lanka on vaikeaa neuloa, kun katkeilee niin helposti jatkuvasti. Näitä neuloessa lanka katkesi vain kerran, joten aika helpolle tuntui. ehkä osasin vain varoa. Neuloin nämä numero 6 sukkapuikoilla. Hahtuvalankaa kului näihin S-M kokoisiin tumppuihin 90g ja kiekosta jäi jäljelle 50g.


Aika hullulle näitä neuloessa kyllä tuntui, niin mielettömän kokoiset näistä tuli. Ylläolevassa kuvassa tumput on valmiina, ennen pesuun menoa. Tuo kaukosäädin kuvassa on 23cm pitkä ja 5,5cm leveä, eli aika mielettömän kokoiset.

Tumppujen sisään laitoin muovipussit ja kiinnitin ne hakaneuloilla sieltä täältä ja laitoin kummankin tumpun omaan pesupussiin. Hakaneulat ei olleet kovin hyvä idea, niiden irroittaminen kun oli suhteellisen työlästä. Pesussa ne nimittäin upposivat mystisesti tuonne neuleen sekaan ja menivät sisäpuolelle... Osan joutui käyttämään pihtejä, että saatiin ne irti.


Pyöritin nämä tumput kahteen kertaan 40 asteen pesuohjelmassa yhden kylpypyyhkeen kanssa. Ensimmäisellä pesukerralla tumpuista tuli M-L kokoiset, eli olivat melko sopivat omaan käteen. Nämä ovat menossa lahjaksi nuorelle naiselle, jolla on pienemmät kädet kuin minulla, joten laitoin koneen uudelleen pyörimään 40 asteeseen, nyt ilman muovipusseja. Hieman vielä pienenivät, koosta tuli sellainen S-M. Toisella kerralla en älynnyt laittaa näitä pesupusseihinkaan ja pintaan tuli rumaa nöyhtää nukan sekaan. 

Pesun jälkeen muotoilin nämä kauniiksi ja annoin kuivua rauhassa. Sitten nukanpoistokoneella suristelin tumppujen pinnat kauniiksi. Ylläolevassa kuvassa ylempi tumppu on jo käsitelty ja alempaa ei. 


Hahtuvalapasten ohje

 Naisten koko

Hahtuvalankaa. Se on yleensä n. 150g kiekoilla. Yhdestä kiekosta saa yhdet lapaset.
Sukkapuikot nro 6

Luo 40s ja neulo niillä suljettuna neuleena helmineuletta 4 kierrosta. 
Helmineule: 1 krs 1o, 1n... 2 krs 1n, 1o...
Neulo sileää neuletta 25 kierrosta ja merkitse 6 silmukan levyinen peukalonpaikka 1 s päähän reunasta.
Jatka neulomista 31 kierrosta ja aloita sitten mieleisesi kärkikavennukset.
Itse kavensin sädekavennuksella, joka toisella kierroksella, kunnes jäljellä oli 4s.
Sädekavennus: Joka puikon keskellä ja lopussa 2 oikein yhteen

Peukaloon poimitaan 6+6 silmukkaa merkityltä paikalta ja lisäksi 3s sivuista 
Näillä 15s neulotaan 16 kierrosta ja aloitetaan kavennukset samoin kuin tumpun kärkiosassa.

Oma huomio
Seuraavalla kerralla teen ranneosasta ennen peukalon paikkaa, viisi kierrosta pidemmän. Tumppu on myös hieman leveä omaan käteen, eli 36s voisi olla sopiva silmukkamäärä.
Pesun jälkeen tumppu on tosi ryttyinen ja muhkurainen. Sitä sai aika kovin ottein muotoilla sopivaksi.

6 kommenttia:

 1. Onpa kauniin väriset tumput ♥

  VastaaPoista
 2. Olen tehnyt tossukoita jotka olen huovuttanut koneessa kirjopesulla noin tunti. Hyvin ovat huopuneet. Olen ommellut pitkillä pistoilla muovin kiinni tossukoihin, ja vaikeeta sitäkin on irrottaa. Jotkut ilmeisesti vain tunkevat pussia sinne sisään ilman ompelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. en itse oikein tohdi kyllä ilman pussia tai ettei sitä mitenkään kiinnittäisi huovuttaa. Olen muutamia möykkykuvia epäonnistuneista huovutuksista nähnyt viimeaikoina :( Jostain luin neuvon, että samalla langalla kuin on neulottu, niin parista kohtaa kiinnittäisi pussin kiinni, saa siihen huopua rauhassa kiinni ja sitten pussin vain pussin kohdalta langan varovasti leikkaa katki. pitänee kokeilla, kun olisi vielä yhdet tossut huovutettavana.

   Poista
 3. Aivan ihanat ♥

  Mä en ole koskaan huovuttanut mitään. Tällaisia tekisi kyllä mieli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla. Minua näin alussa hieman jännitti, että tuleeko sopivat huovutuksen jälkeen. Sitä kun on tottunut tekemään valmista ja tässä lopputulos kuitenkin on aina hieman arvoitus. Hyvät kuitenkin tuli sekä tumpuista että tossuista.

   Poista