24. toukokuuta 2013

Sormet mullassa

Tänään sain viimein työntää sormet multaan! Meinaa sitä, että kasvilavat ovat valmiina istutuksia varten.


Eilen käytiin ostamassa 40 säkkiä Kekkilän puutarhamultaa ja kolme säkkiä hevonkakkakompostia. Kotona oli valmiina neljä säkkiä samaa multaa ja yksi hevonkakkakomposti säkki. Kun saatiin säkit pinoon lähelle sijoituspaikkaa ja kannettiin vanhat säkit samaan paikkaan, niin huomattiin, että kappas vaan, ovat pienentäneet säkkien kokoa. Viime vuoden säkit oli 50l ja nyt saman valmistajan samassa mullassa oli vain 40l. Eipä tuommoista kaupassa huomannut. Tänään sitten muovitettiin kasvualtaiden raunat ja kumottiin säkit altaisiin. Niinhän siinä sitten kävi, että saatiin lähteä ostamaan vielä 15 säkkiä lisää multaa. Multamäärä oltiin laskettu oikein, mutta sitä multaa vaan ei säkeissä ollutkaan tarpeeksi säkki koon takia. Nyt on kuitenkin kasvualusta valmiina ja kasteltuna odottamassa istutuksia.


Paljonhan mulla ei aiemmin ole kasveja pihassa ollut. Aiempina kesinä on takapihan terassin kyljessä ollut kaksi kasvulavaa hoitamassa kasvimaan virkaa. Niissä olleet monivuotiset kasvit nappasin syksyllä talteen kun lavat tyhjennettiin. Kasvit talvehtivat sellaisinaan, maasta multapaakuissa nostettuna ilman mitään peittelyä tulevan puutarha-altaan vieressä olevassa kaivanteessa. Sieltä ne nyt keväällä sitkeästi päättivät alkaa kasvamaan. Olin siitä melko yllättynyt, kun ei tullut edes multaa laitettua niiden ympärille. Nyt kun saatiin hyötykasvitarha aluilleen, otin ne sieltä ylös, putsasin ja istutin uudelleen. Ruohosipuli, Timjami ja Niittysinilatva pääsivät tynnyreihin ja Metsämansikat laitoin yhteen lavaan kasvamaan.

Mansikoiden seassa kasvoi aiemmin peltokortetta. Sitä en missään nimessä enää halua niiden sekaan. Koitin välttää tämän puhdistamalla kaikki taimet perusteellisesti. Puhdistin jokaisen juuret ja nypin kaikki rikat pois. Lopuksi vielä pesin ne ja sitten vasta istutin. Osa taimista oli tosi pieniä ja istutinkin ne useamman taimen kimpuissa. Kimppuja tuli 42 ja taimia niissä oli noin 200. Suunnitelmissa mulla on istuttaa mansikat myöhemmin vielä uudelleen hedelmäpuiden alle, kunhan saan ne puut joskus ensin istutettua.

Ilmat on täällä olleet kyllä kohdallaan. Toivottavasti ei ole kokokesän parhaat kelit nyt, vaan olisi myöhemminkin lämmintä. Sen jälkeen kun nurmikko saatiin kylvettyä, ei juuri olekkaan satanut. Sadetinta on joutunut pitämään aika tiuhaan pihalla ja on se kannattanutkin. Ruoho vihertää jo aivan eri tavalla niissä paikoissa missä on sadetettu, kuin siellä mihin ei letkun pituus ole riittänyt kastelemiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti