14. syyskuuta 2015

Tunika ihan itselle

Nyt kun olen saanut normivaate ompelujumin selätettyä, sillä pikkuneidin mekolla, niin teki kauheasti mieli ommella jotain muutakin. Kaivelin kaappien kätköjä ja kävin myös yhdessä kangasoutlet myymälässä ostoksilla. Täällä meillä päin on sellainen kangasmyymälä, joka ostaa kankaiden loppueriä yms. suoraan tehtailta ja myy niitä sitten todella halvalla. Sieltä ei aina löydä etsimäänsä, mutta yllättäviä löytöjä sieltä voi tehdä, jos pitää mielensä avoimena. Nyt tein löydön... poistohyllyssä oli valkoinen peruscollage pakka, hintana 1€/m ja kankaan leveys 100cm. Tätä sitten päätin ostaa. Mietin kuinka paljon tarvisin... ja pienen neuvottelun jälkeen näytti sille, että tarvin koko pakan, koska sain sen 10€ uloskantohintaan, kunhan vien pois. Mites se meni, että mies ostaa 1€ tavaran 2€:lla kun ratvii sietä ja neinen 2€ tavaran 1€:lla, kun halvalla saa, vaikkei tarvi sitä :) :) No mutta tätä minä kyllä tarvin... ainakin osan siitä.
Tämän tunikan kaava on ihan varta vasten ostetu. Mallin nimi on Ehta ja tilasin sen Koot.fi nettikaupasta. Minua kiehtoi tässä raglan hiha ja tuo hieman erikoisempi huppu. Tällä mallilla tehdyistä vaatteista olen pitänyt kovasti, sekä siellä nettikaupassa, että facebookin ompeluryhmässä. Kaavassa oli monta erilaista vaihtoehtoa: lyhyt- ja vajaamittainen hiha, pitkä hiha  pitkällä hihansuuresorilla, T-paitapituus, tunika ja mekko, pyöreä huoliteltu pääntie, huppu ja sivutaskut. Tämän ensimmäisen tunikan perusteella voin sanoa, että ihan hyvin istuva kaava oli, vaikkakin hieman joustavammasta kankaasta tehtynä, käyttö voisi olla helpompaa, kun malli on melko kapea. Perus collari ei nimittäin hirveän paljon jousta, niin pukeminen ja riisuminen olisi kyllä helpompaa joustocollagesta tai trikoosta tehtynä. Tätä kaavaa aion kuitenkin käyttää jatkossakin, ei siis ollut turha ostos :) Ainut miinuspuoli oli, että mittataulukkoa ei tullut mukana, enkä sitä nettisivuiltakaan löytänyt.
Kankaita en jaksanut alkaa pesemään, ennen ompelua, vaan silitin siitä sopivan palasen. Säädin silityslämpötilan ja höyryn täysille, luulisi sillä näkevän kuinka käy. Ei käynyt mitenkään, minkäänlaista kutistumista en havainnut. Muutenkin tämä ohut collage tuntui käteen mukavalta. Toivottavasti tuntemukset ovat oikeassa, ekassa pesussa sen sitten näkee. 

Kangasta tänän tunikaan hupulla ja pitkillä hihoilla kului 3,5m/ 100cm leveää collagea ja 50cm trikoota hupun vuoriin. Tarkoitus oli aluksi tehdä pitkillä hihoilla, mutta sopivaa resoria ei kotoa löytynyt ja päätin kokeilla täyspitkä collagehihaa. No siitä tuli liian kapea, vaikka kaavaa hieman levensinkin, joten leikkasin hihat sitten siihen vajaamittaan. Minun tulee saada vedettyä hiha kyynärpäähän asti tutulle ja sillä kapeammalla hihalla se ei olisi onnistunut. Voi olla että vielä jatkan hihanpituutta, kun saan ostettua resoria. Lisäksi tähän tunikaan käytin laatikon kätköistä löytynyneen neulosnauhan pätkän taskun suiden huolitteluun ja nahkamerkkin vanhoista farkuista.


 

Kaksoisneulalla ja saumurilla ompelin melkein koko työn. Ihan vain pariin paikkaan tarvin suoraa ommelta ja suoraa jousto-ommelta. Kaksoisneulan käyttö tahtoi aluksi hieman tökkiä, mutta kun sain säädöt viimein sopiviksi niin sekin alkoi sujumaan. Jos tässä innostuu enemmänkin ompelemaan, joutuu varmaan pian ostamaan uuden neulan. Tämmöistä samanlaista tuskin mistään löytyy, sillä tämä on jo 90- luvulla äitini ostama neula. Silloin maksoi törkeän paljon, mutta onpa tuo hyvin kestänyt :)

2 kommenttia:

  1. Tulipa siitä kivannäköinen! Mikäs on tuo kangaskauppa mistä noin edullisesti löytyy kankaita? Tulee aina välillä käytyä Kokkolassa ja voisi seuraavalla kerralla käydä myös tuolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kangasoutlet:in nimi on Parttitukku ja sijaitsee nykyään Indolan teollisuusalueella. Osoitetta en just muista ja aukioloajat oli muistaakseni Ma ja pe 10-17 la 10-14 ja ti-to 10-?

      Poista