4. maaliskuuta 2013

Kun emäntä halusi piharakennuksen

Piharakennus, pihahuone, kasvihuone, pihatupa, talousrakennus... rakkaalla asialla on monta nimeä :)

Kun aloin miehelle puhumaan vanhoista ikkunoista rakennetusta kasvihuoneesta, taisi molemmilla olla erilainen kuva lopputuloksesta, kuin mitä siittä tuli. Hyvä niin, sillä jo nyt rakastan alapihalla seisovaa rakennusta, vaikkei se edes ole vielä valmis.

Alunperin haaveilin hieman Kekkilän varasto-kasvihuone yhdistelmän tyyppisestä ratkaisusta. Piirtelin pohjakuvia ja samalla hahmottelin pihasuunnitelman alkua, minne rakennus sijoitettaisiin... Lopulta päädyin sellaiseen ratkaisuun, että toiseen päähän rakennusta tulisi kunnolla eristetty huone, jossa saisi pidettyä kovimmillakin pakkasilla lämpötilan reilusti plussan puolella. Huoneessa voisi talvettaa kasveja ja kokeilla taimikasvatusta. Keskelle rakennusta  tulisi työtila, josta olisi avoin oviaukko ulos. Työtilasta olisi sitten käynti rakennuksen toiseen päätyyn, kasvihuoneen puolelle. Koska päädyimme tähän ratkaisuun, ei ihan heppoisilla perustuksilla rakennusta voinut tehdä. Päätimme sitten tehdä koko rakennuksen kunnolla. Huoneen lämpimänä pitämiseen tarvittaisiin sähkö rakennukselle ja samalla päätettiin vetää sinne myös kesävesi. Molemmat näistä saatiin kätevästi, kun samalla laajennettiin taloa ja liitännät saatiin tehtyä samassa yhteydessä myös piharakennukselle. Pihasuunnitelmaa tehdessä piharakennuksen paikka määriteltiin alapihan nurkkaan.


Kuva otettu rajapyykin vieressä seisten. Aika matalalla sitä ollaan, kun taloon vertaa.
Aiemminkin on jo ollut puhetta, että meidän piha oli pitkään tosi pahassa kunnossa. Tässä on muutama kuva lähtökohdasta. Ennen kuvien ottoa on jo aika tavalla raivattu aluetta... pikkupuita, pajua, horsmia ja heinää poistettu. Raivauksen jälkeen näki kuinka paljon oikeasti maa laski tuonne takakulmaa kohti, aika paljon! Pihaa pengerrettiin tontilta saaduilla kivillä ja täytemaata tarvittiin monta kuormaa, jotta pihasta saatiin suunnilleen tasainen. Samalla kun kaivuri oli paikalla, kaivettiin piharakennuksen paikka ja pohja täytettiin valmiiksi hiekalla. Yhden talven piha ja rakennuksen pohja viettivät tuollaisena. Saipahan maa painautua rauhassa.


Pihan pengerrykset tehty ja täytemaat levitetty. Pihaa jouduttiin nostamaan eniten tuolta takareunasta, n.2m
Tähän se tulee, piharakennus, pihatupa, kasvihuone...
Kaupunginmiehet kävivät muuten tarkasti mittaamassa sateliittilaitteella, että varmasti tulee oikeaan kohtaan ja  tarpeeksi kauaksi tontin rajoista.

Uusi kesä koitti ja päästiin rakennushommiin piharakennuksenkin osalta. Samaan aikaan siis laajennettiin taloa. Rakentaminen sujui vuorotahtiin. Tietyt jutut piti toki saada yhtäaikaa valmiiksi, kuten anturat valua varten. Muuten mentiin aika tavalla siten, että asuinrakennus oli etusijalla ja tätä piharakennusta tehtiin, kun ehdittiin. Laskettiin kuitenkin, että tulee halvemmaksi tehdä yhtä aikaa, tuotteiden hankinnan ja koneiden takia, kun kummallakaan rakennuksella ei ollut mahdotonta hoppua.

Antura valua vaille valmiina
Anturanvalu käynnissä. Vesi- ja sähköjohto kaivettiin talolta pihatuvalle ja vedettiin anturan alta työtilaan.
Kivijalan muuraus on valmis. Tässä vaiheessa näytti tosi korkealta ja massiiviselta.
Patolevy paikoillaan. Etualalla salaojaputket odottamassa paikoille pääsyä.
Sisäpuolen täyttö hiekalla ja tiivistys lätkällä. Salaojaputket on jo saatu paikoilleen.
Kivijalan reunat täytettynä. Eristeet paikoillaan.  Altaan kuoppakin on jo kaivettu :)
Runko pystyssä ja kattotuoleja aletaan asentamaan. Altaassakin on  "seinät"  
Kattoristikkojen asennusta
Aluskate ja tuuletusrimat paikoillaan. Valokatteen alle tulevat  kattoristikot maalasin valkoisiksi.
Valokatetta ototeltaessa, katon virkaa saa hoitaa peressu. 
Tällaisena piharakennus vietti seuraavan talven.
Huoneen lattia on valettu, eristeet, muovitukset ja koolaukset ovat paikoillaan.
Huone on enää pintamateriaaleja
 vaille valmis.
Rakennuksen oikeassa päädyssä näkyy pidempi räystäs. Siihen alle tulee paikka kompostorille ja työkaluille, esim. kottikärrylle. Tästä tilasta tulee kaksikerroksinen ja yläosaan tehdään lapsille maja.  Työtilaosaan tulee siis vesi. LVI suunnitelmaa taloon tehtäessä laitettiin talon päätyyn ulkohana, josta tänne saadaan vesi vesijohtoa pitkin. Työtilaan laitetaan tiskipöytä hanoineen. Siitä se sitten toimii, kesävesi :) Ei tarvi alapihan hyötypuutarha-alueelle vedellä vesiletkuja pitkin pihoja. Talolta tänne on pitkä matka, tarvittaisiin n.40m pitkä puutarhaletku... itseni tuntien, tiedän ettei se letku kovin monesti kauniisti rullalla olisi, vaan pitkin pihaa, kun kuitenkin sitä jatkuvasti tarvittaisiin :) Talvelveksi laitetaan kesävesi kiinni, suljetaan vain sisältä talosta, niin ei vesijohdot jäädy.

Edes joissain asioissa vähän säästettiin ja kierrätettiin, kun kasvihuoneosan ikkunat saatiin ilmaiseksi roskalavalta, kasvihuoneen ja huoneen ovet todella halvalla miehen työkaverilta, huoneen ikkuna rakennustarvikkeiden ylijäämä myymälästä ja tiskipöudän hanoineen ostin työpaikalta, kun siellä tehtiin keittiöremonttia. Niin ja tietenkin altaan rakennuspalikat ylijäämänä isäni firmasta ja lavankaulukset (näkyy hieman alakuvassa) ostin työpaikalta.



Viime kesänä laitettiin vuorilaudoitus ulkoseiniin. Sisäseinien panelointi, ulkopuolen kulma-, räystäs- ja ikkunanpielilaudoitukset, sekä valokate saavat odottaa vielä ensi kesää.

Voi että kun tulisi pian jo kevät ja pääsisi pihalle hommiin!

1 kommentti:

  1. Hyvä, että kätevästi sai samalla sähköurakoinnin tehtyä. Meillä on mökki parin tunnin ajomatkan päässä. Olemme myös miettineet, että sinne laitettaisiin sähköt. Tulisi varmasti vietettyä enemmän aikaakin siellä. Hyvältä näyttää piharakennus.

    VastaaPoista