9. toukokuuta 2016

Mosaiikkisormus

Kävin huhtikuussa käsityökeskus Kankurissa mosaiikkisormus- kurssilla... tai yleinen mosaiikkikurssi siitä tuli,
 kun kolme kurssia oli yhdistetty, koska kaikille kursseille oli yksistään ollut liian vähän osallistujia.
 Samaan aikaan sormusten kanssa siis valmistettiin myös mosaiikkimunia ja -ruukkuja.


Sormuksen valmistus alkoi suunnittelusta, niinkuin munien ja ruukkujenkin. Mitä tehdään, millainen kuviointi, millaisilla materiaaleilla jne. Sormuksessa käytin pieniä mosaiikki laattoja, mutta olisi voinut käyttää myös esim. helmiä tai vaikka lasinpaloja. Munissa käytettiin hieman isompia mosaiikkipalasia ja ruukuissa ihan kaakeleiden tai vaikkapa astioiden palasia. Olen kerran päälllystänyt ihan kotona saviruukun kaakelinpalasilla. Samuli laatoitti meidän kylppäriä ja minä päällystin jämäpaloilla ruukkua. Silloin kiinnitin palat ruukkuun saneerauslaastilla, mutta kurssilla näyttivät kiinnittävän ne jollain rakennusliimalla tai sikafleksillä.



Kun tehtävä kuvio ja kytettävä materiaali, oli selvillä, aloitettiin sormuksen tekeminen mittaamalla materiaalin paksuus sormuspohjaan. Koska mosaiikkipalaset olivat matalempia, kuin sormuspohja, jouduttiin sormuspohjaan liimata aluksi pahvikiekko pohjalle. Käytettävän materiaalin pinta tulisi olla samalla korkeudella, kuin sormuspohjan rauna. Sitten vain liimattiin palaset haluttuun kuvioon pahvin päälle. Mosaiikkipalasia pystyi pilkkomaan sopivamman muotoisiksi leikkureilla ja hyvä niin, muuten ei olisi kukkakuvio oikein onnistunut. Samalla liimalla mosaiikit liimattiin myös styroksmunan päälle, tehtäessä mosaiikkimunia. Kun kuvio oli valmis, annettiin sen kuivua kunnolla, ainakin pari tuntia. Minä annoin kuivua suosiolla seuraavaan päivään saakka.


Kun lima oli kuiva täytettiin mosaiikkipalojen raot samauslaastilla, sillä samalla millä kylppärinkin seinälaatat saumataan. Samalla aineella saumattiin myös munien ja ruukkujenkin saumat. Saumatessa laasti piti painella kunnolla kaikkiin rakoihin, mutta sitä ei saanut jättää yhtään liikaa laattojen pinnalle tai puhdistaminen olisi työläämpää. Laasti annettiin kuivua n. 20min ja sitten sitä alettiin puhdistamaan laattojen pinnalta varovasti nihkeällä rätillä ja peukalolla hieromalla, sekä varovaisesti esim. hammastikulla rapsuttaen.



Sitten sormus olikin valmis. Se kestää vesiroiskeita, mutta ei sitä liottaa kannata ja käsiä pestessä kannattaa ottaa toki pois. Muna ja ruukku kestävät kosteutta ja pakkasta, mutta kannattaa suojata ne kastumiselta, ennen pakkasten tuloa tai ne saattavat särkyä. Oma ruukkuni on kestänyt jo monta vuotta ulkosalla, talveksi olen vain nostanut sen sateelta suojaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti