7. helmikuuta 2017

Lampun uusi asu

Parivuotta sitten ostin myyntipalstan kautta ison jalkalampun. Myyjinä oli eläkkeelle jäävä pariskunta, jotka olivat muuttamassa isosta omakotitalosta osakkeeseen ja karsivat tavaroita. Rouva ei varsinaisesti olisi halunnut myydä lamppua, mutta se ei ison kokonsan vuoksi (varjostimen ympärysmitta alaosasta on 190cm/ halkaisija 65cm ja lamppu on 180cm korkea) mahtunut heidän uuteen asuntoonsa. Taisin saadan pienen kiistan aikaiseksi, kun sovin kaupoista miehen kanssa ja kun lampun kävin hakemassa ja maksoin, niin rouva taisi saada hengenahdistusta, kun näki kauppasumman 20€. Mies kuitenkin päättäväisesti kantoi lampun autooni ja toivotti sille onnea jatkossa.

Jalkalamppu koki pienen uudistuksen, kun jalka maalattiin ja varjostin sai uuden hupun.
Minusta lamppu on ihana, paitsi en ole koskaan oikein pitänyt sen jalassa olevista vihteistä raidoista, enkä varjostimen vinoraitaisesta kuvioinnista. Ne ovat kuitenkin olleet hillittyjä, mutta mielessäni lampun muutos on ollut koko ajan ToDo listalla. Nyt olohuoneen muutoksn myötä sain aikaiseksi muuttaa myös lamppua enemmän haluamani kaltaiseksi.

Olohuoneen muutos on valmis ja jalkalampun muutos vasta edessä.
Kattolamppu on saanut jo oman pienen muutoksensa seinien maalauksen lomassa. Maalasin lamppujen valkoiset kiinnikkeet ruostemaalilla ruskeiksi, nyt sopivat täydellisesti sen rungon väriin. Lampussa on joskus ollut lasiset lartiomaiset varjostimet, kuin soihdut, mutta ne ovat menneet rikki jo vuosia sitten jossain muutossa. Minua on häirinnyt kovasti valkoisina ruskeasta lampusta loistavat polttimoiden paikat. Nyt ei enää häiritse. Miksihän toisten asioiden tekemistä pitää venyttää niin pitkään, kun ne saisi tehtyä puolessa tunnissa pois alta ja välttyisi monelta pieneltä ärsytyksen hetkeltä.

Lamppu ennen olohuoneen muutostöiden aloittamista.
Nappasin kuvan, kun mielessä pyöri jo muutosideat.

Olen sivusilmällä katsellut sille uutta varjostinta, mutta näin isoja ei ole juurikaan tarjolla ja jos on ne maksavat aivan käsittämättömän paljon. Halvempaa olisi ostaa uusi lamppu, kuin vanhaan uusi varjostin. Kun sitten yhdessä kaupassa näin varjostimen, jonka pinnassa oli rypytettyä kangasta, sain idean tehä olemassa olevalle varjostimelle samalla tyylillä päällisen. Koska vanhassa varjostimessa ei ollut varsinaista runkoa, johon olisi kankaan voinut pingoittaa, vaan vanha kangas on liimattu varjostimen sivuina olevan muovilieriön pintaan, ei vanhaa kangasta voinut poistaa. Siispä ompelin valoverhokankaasta varjostimen päälle vedettävän "mekon".

Kaupan varjostin josta sain idean. Varjostin sopii pöytälamppuun ja maksoi muistaakseni 52€

Kangas löytyi kaappien kätköistä. Toissa syksynä, kun ompelin miehen siskolle hääpukua, tehtiin siitä ensin koeversio ja siihen käytettiin vanhoja voileeverhoja. Niistä kankaista oli jäänyt sopiva palanen ja siitä päätin kokeilla tehdä tämän lampun hupun. Ompelin kaksi kankaanleveyttä renkaaksi (yht. 480cm), tein nauhakujat ylös ja lalas ja pujotin niihin kuminauhat. Sitten vain huppu varjostimen päälle ja valmista tuli. Luultavasti vaihdan kuitenkin näihin vielä jämäkämmät kuvimauhat, niin huppu pysyy paremmin paikoillaan. Tällä kertaa kotoa löytyi vain Framilonia sopivan ohuena, mutta ajattelin ostaa ja vaihtaa tilalle ihan tavallista ohutta kuminauhaa.

Lamppu uuden "mekkonsa" kanssa, jalka vielä maalaamatta.

Lampun jalan maalasin kolmeen kertaan kelusteille tarkoitetulla valkoisella pohjamaalilla, koska muuta sopivaa ei oikein kaappien kätköistä löytynyt. tarkoitus oli maalata jalka vielä kalustemaalillakin, mutta se oli kotoa äässyt loppumaan, enkä taisa pelkästään tätä varten käydä ostamassa uutta purkkia. Katsotaan joskus myöhemmin, kuinka pinta on kestänyt ja tarvitseeko se uutta maalikerrosta suojakseen. Valkoinen mattapinta sopii jalkaan mielestäni hyvin.

Lamppu on viimeinkin valmis.

6 kommenttia:

 1. Onpa kaunis. Kyllä kannatti tuunata.

  VastaaPoista
 2. Käsityötaidosta on paljon hyötyä. Kyllä muuttui lamppu hienoksi.
  Varjostin on kuin pilvi tai kermavaahto, ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä itse tekemällä saa kaikenlaista kivaa aikaiseksi. Aina toki ei onnistu, mutta kukas sitä aina. Mulla tulee lampunvarjostimesta mieleen hattara :)

   Poista
 3. Sopii täydellisesti muuhun sisustukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla. Sitä usein itse miettii onkohan tämä tai tuo passeli juttu, niin toisten mielipiteitä on myös kiva kuulla.

   Poista