3. heinäkuuta 2014

Unelmieni kasvimaa ja altakastelutuukut kasvihuoneeseen

Löysin hauskan blogeille järjestetyn pihaidea-kilpailun, jonka järjestää nettirautakauppa taloon.com. Tällä postauksella osallistun siis kilpailuun ja esittelen kootusti muutaman meillä käytössä oleva jutun. Ne ovat toki jo aiemminkin esitetly täällä blogissa, mutta ovat osoittautuneet hyvin toimiviksi, joten kertaus ei siksi varmaankaan haittaa.

Jos tykkäät ideoistani niin käyhän äänestämässä TÄÄLLÄ
Jokainen saa äänestää kerran päivässä ja äänestys on voimassa 30.8 saakka.

Lavankauluksista ja peltitynnyreistä kasvimaa



Meille tehtiin viime kesänä kasvimaa lavankauluksista ja peltitynnyreistä. Lavankauluksia asetettiin kaksi päällekkäin. Alimmaista upotettiin hieman maahan, niin saatiin ne suoraan ja pysyivät paremmin paikoillaankin asennustohinassa. Tynnyreistä leikattiin pohjasta n. 50cm pois ja yläosa upotettiin maahan. Tynnyteitä jätettiin näkyviin yhtä korkeasti, kuin lavankaulslaatikoiden korkeus on.


Laatikoiden reunat vuorasin rakennusmuovilla. Aluetta peittävän soran alla on maanrakennuskangas. Sora kaivettiin laatikoiden sisäosasta miltei kokonaan pois, muutama sentti vain jätettiin salaojitukseksi. Sora valittiin hyötykasvitarhan alustaksi, koska halusin helppohoitoisen pinnan alueelle, ekä halua leikata nurmikkoa tältä alueelta. Sora alueelle haluaisin vielä tehdä polun pyöreistä astinlaattoja klik, joita pitkin olisi paljain varpainkin kiva kävellä hakemaan salaattia tai kulkea kasvihuoneeseen.

Laatikoiden kulmiin laitettiin heinäseipään pätkät, taaimmaisen rivin seipäät jätettiin pidemmiksi ja niiden väliin kiinnitettiin kelottuneita oksia. Näin saatiin kauniit kasvutuet herneille, pavuille ja tillille. Heinäseipäiden päihin laitettiin saviruukut koristeiksi ja suojaanaan seipäisen teräviltä kärjiltä. Heinäseipäiden varaan ruukkujen alle sai myös hyvin viritettyä hallaharson, niin etteivät kasvit lytistyneet.


Tynnyreihin istutin yrttejä. Monet yrteistä ovat kovia leviämään ja tukahduttavat muut kasvit alleen. Kun kuhunki tynnyrin laittoi yhtä lajia yrttiä, sai se kasvaa siinä ihan rauhassa. Ruohosipuli ja oregano näyttäisivät myös talvehtineen hyvin tynnyreissään.




Tämän hetken näkymä kasvimaalleni on tälainen. Kasvimaan ja kasvihuoneen tarpeisiin tarvisin vielä kunnollisen puutarhakompostorin klik. Saisi kaikesta puutarhajätteestä kunnollista multaa tulevaisuudessa. Toisaalta myös lämpökompostori klik olisi paikallaan, niin saisi myös rikkaruohot kompostoitua, ilman että tarvisi miettiä jääkö niistä itäviä kasvinosia jäljelle.


Altakasteluruukut laasipaljuista



Meillä ei kasvihuoneessa ole minkäänlaista kastelujärjestelmää, eikä ole suunnitelmissa hankkiakkaan. Vuorotyötä kun tekee, ei ole aina paikalla kastelemassa kasveja, silloin kuin ne sitä tarvitsisivat. Niimpä tomaateille ja kurkuille oli saatava altakastelulaatikot. Katselin valmiita, mutta piheys iski ja päätin tehdä itse sellaiset.

Laatikoiden tekemiseen tarvitaan: Kulmikkaita laastipaljuja, maanrakennuskangasta tms, vesiputken pätkiä tai jotain muuta sopivan paksuista putkea (halkaisija n.3-5cm). Lecasoraa ja multaa. Porakone ja n.8-10mm poranterä.


Kuhunkin laatikkoon tarvitaan putken pätkä, joka on laatikon korkeuden pituinen. Putken toiseen päähän tehdään pienet lovet
 (tämä pää tulee alaspäin), jotta vesi pääsee kunnolla kulkeutumaan paljun pohjalle.


Laatikon päähän porasin pari pienehköä reikää n. 5cm korkeudelle pohjasta ja laatikon pohjalle laitetoin lecasoraa näihin reikiin saakka. Soran päälle asetin maanrakennuskankaan palasen ja kulmaan kasteluputken. Kankaaseen leikkasin pari reikää, joiden kohdalle laitoin multaa pohjaan saakka ja sitten täytin laatikon hyvällä mullalla.


Sitten vain istutetaan kasvit laatikkoon. Yhteen 90 litran laatikkoon laitoin kolme tomaattia. Ensimmäisellä kerralla kastellaan päältä niin, että kauttaaltaan märkäksi. Sitten laatikon vesitila täytetään kasteluputken kautta. Jatkossa kastelu suoritetaan täyttämällä vesitila. Vesitila on täynnä kun laatikon päässä olevista reijistä tulee vesi ulos. Huom! Reiät kannattaa olla samassa päädyssä kuin kasteluputki. 

Tomaateille laitoin kasvutuiksi bambukepit. Hyvin on tuntunut altakastelu toimivan. Pitää vain ajoittain muistaa tarkista vesitilanne. 
Näillä kylmillä keleillä on mennyt useampikin päivä, ilman että vettä on tarvinut lisätä. Saapa sitten nähdä miten sitten helteillä käy.

8 kommenttia:

  1. Mahtava idea nuo alkasteluruukut! Ehdottomasti tulee käyttöön, jos joskus saan oman kasvihuoneen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ota ihmeessä käyttöön idea. Helpottaa paljon kasvihuoneen hoitamista.

      Poista
  2. Loistavaa. =) Ihania ideoita! =)

    Miekin tahdon lavankauluksia! =DDD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Nämä on kyllä kaikki olleet oikein toimivia ratkaisuja.

      Poista
    2. Mä en ole koskaan nähnytkään tuollaisia lavankauluksia :( ja mistä nuo peltitynnyrit löytyi? Yhdelle löytyisi käyttöä miltei heti. :)

      Poista
    3. Nämä lavankaulukset on kyllä käteviä. Itse olen ostanut nämä töistä, mutta Terra ainakin näytti keväällä myyvän tällaisia uusia. Tynnyrit on kanssa ostettu töistä, niistä en tiedä mistä saisi ostettua.

      Poista