7. lokakuuta 2013

Kasvimaan sadonkorjuu ja Raparperipiirakka

Olen kerännyt viimeisiä satoja kasvimaalta ja laittanut sitä samalla talvikuntoon.
Kun sadot oli korjattu, oli aika siirtää muutamia kasveja. 


Rohtobalboa ei kestä talvea ulkona, joten päätin kokeilla sen talvettamista pihahuoneessa. Kasvien talvettamistahan siellä suunnittelin, jo huonetta suunniteltaessa. Keväällä istutin tynnyriin kaksi pientä taimea ja nyt ne täyttivät koko tynnyrin! Ihan pieneen astiaan niitä ei saanut siirrettyä... Onneksi muistin käyttämättömänä olevan vanhan Ikean tynnyrin ja siihen sitten kasvin siirsin. Saas nähdä kuinka käy.

Sitruunamelissa kasvoi yhdessä lavankauluslaatikossa, myös se oli päättänyt hieman villiintyä ja jättää muut kasvit alleen.
Siirsin sen sitten Rohtobalboalta vapautuneeseen tynnyriin. Sitruunamelissa on talvehtinut jo monta talvea pihalla hienosti, samoin kuin myös oregano ja Ruohosipuli. Toivottavasti talvehtivat nyt tynnyreissäänkin hyvin, samoin kuin Piparminttu omasssaan.
Kukin saa rehottaa ihan omassa rauhassaan jälleen ensi kesänä.


Tomatit olin unohtanut kokonaan, kun niissä ei elokuussa satoa näkynyt. Nyt kun Sitruunamelissaa siirsin, tajusin tomaatteja olevan paljon. Suurin osa oli vihreitä, mutta hyvinhän ne ehtivät sisällä kypsyä. Ihanaa oli maistaa omia tomaatteja lokakuussa. NAM!
Viimeisistä yrteistä joita keräsin, tein tuoreyrttiseos-silppua, jonka pakastin isoissa pakastelaatikoissa. Oreganoa, timjamia, ruohosipulia ja laukkasipulia sopivasti sekaisin. Toivottavasti seos toimii .


 Kesän ensimmäinen raparperipiirakka.
Raparperi kasvoi koko kesän yhdessä multasäkissä, kun en sitä voinut vielä oikealle paikalleen istuttaa. Nyt laitoin sen talven ajaksi yhteeen lavankaulukseen ja samalla korjasin sadon. Kahden piirakan verran siitä sai käyttökelpoisia varsia. Toisen tein samana päivänä, kun serkku oli tulossa lapsieen kylään ja toisen satsin pakastin :)

Raparperipiirakka
150g voita
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte
1/2 l raparerinpaloja
1 dl fariinisokeria
1 prk kermaviiliä
1 muna
1/2 dl sokeria
2 tl vanilijasokeria

Vaahdota voi ja sokeri. Lisätään muna seoksseen.
Sekoitetaan leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisätään taikinaan.
Taikina painellaan voideltuun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Raparperinpalat ja Fariinisokeri sekoitetaan keskenään ja levitetään taikinan päälle piirakkavuokaan.
Täytteen muut aineet sekoitetaan keskenään ja kaadetaan raparperin palasten päälle.
Paistetaan uunin alimmalla tasolla 200 asteessa 25-30 min.

Oma piirakka oli muutaman minuutin liian kauan uunissa, kun puhuin puhelimessa, enkä tarkastanut ajoissa, vaan odotin täyden 30min. Meinasi keskustasta tulla hieman kuivaa, 25 min olisi riittänyt. Paista sen verran, että reunat alkavat saada väriä.
Hyvää kyllä oli. Lapsillekkin maistui, vaikka raparperi on monesti heille hieman vaikea ruoka-aine.

4 kommenttia:

  1. Voi mitä herkkuja sait vielä pihaltasi. Tosi hyvin näyttävät yrtit kasvaneen tynnyreissä, ovat niin suuria puskia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmeen hyvin on tynnyreiden asukit viihtyneet. Välillä vähän pelkäsin että pääsevät kärsimään kuivuudesta tai kuumuudesta. Vaikka kyllähän noita kasvilavoja ja tynnyreitä piti välillä kesän mittaan kastella.

      Poista
  2. Sulla on mukavannäköinen kasvimaa! Omaa satoa on on kiva saada ja käyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. On kyllä ollut huippua saada hakea omalta maalta syötävää :)

      Poista