26. helmikuuta 2016

Melkein terveellistä

Mietitkä viikonlopuksi jotain helppoa, mutta erilaista tarjottavaa? No tässäpä olisi hyvä vinkki. Tämä ei ole enempää tai vähempää, kuin elämäni onnistunein kääretorttu. Ehken kovin montaa ole tehnyt, eikä tämä mikään huippukaunis ole, mutta kuitenkin. 
Minusta kääretortun tekeminen on vaikeaa ja helppoa samanaikaisesti. Helppo on tapa tehdä se... leivo pohja täytä ja rullaa, mutta se miten siitä saa muhkean oloisen, eikä se lössähdä käärimisen jälkeen, on mielestäni vaikeaa. 
Tällä kertaa onnistuin mielestäni hyvin sekä maussa, että muhkeudessa.


Olin yhden ryhmän kanssa viimeviikolla Maa- ja kotitalousnaisten kokki-illassa ja siellä tehtiin yhtenä ruokana ruiskääretorttua. Ihastuin siihen niin paljon, että piti tehdä sitä anopille ja appiukolle, kun viikonloppuna tulivat käymään. Ajattelin täyttää tortun ostoisella hillolla, kun oma oli loppu, mutta kauppareissulla unohtui sitä ostaa, niin pikapikaa sitten keitin pulukoista hillosokerilla myös hilloa. 


OHJE


Pohja:

1dl sokeria
4 kananmunaa
1,5dl ruisjauhoja
1tl neilikka
1tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Sekoita ruisjauhot, leivinjauhe ja neilikka keskenään ja lisää vähitellen muna-sokerivaahtoon.
Kaada taikin auunipellille leivinpaperin päälle ja levitä tasaiseksi lastalla.
Paista 225 asteessa n. 7-9min.
Kaada hieman jäähtynyt torttupohja sokeroidun leivinpaperin päälle, anna hieman jäähtyä.
Levitä torttupohjan päälle ensin puolukkahillo ja sitten kermaseos. 
Kääri rullalle leivinpaperia apuna käyttäen ja aseta tarjoiluvadille sauma alaspäin
Laita jääkaappiin vetäytymään ennen tarjoilua.

Täyte:

Puolukkahilloa. Tein itse hillosokeripaketin ohjeella.

1prk Flooravispiä
200g maustamatonta tuorejuustoa
2rkl vanilijakreemijauhetta
1rkl vanilijasokeria
sokeria oman maun mukaan

Vaahdota kerma, mausta se vanilijasokerilla ja sokerilla. 
Sekoita joukkoon vanilijakreemijauhe. Tämä ei ole pakollinen, mutta tekee seoksesta jäykempää/ muodossa pysyvämpää, eikä kääretorttu lössähdä niin helposti.
Notkista tuorejuusto ja sekoita se vaahdotetun kerman kanssa. 
Tästä seoksesta voi jättää 1/3 osaa koristelua varten.

Vinkki: Muhkeammantortun saat, kun käärit sen lyhyemmältä sivulta.

19. helmikuuta 2016

Kun itse tekee, saa sitä mitä haluaa, ehkä.

Joulun jälkeen aloin haaveilla uudesta keittiönverhosta. Hain sellaista verhokangasta, jossa olisi vähän keltaista, mutta sopivaa ei tuntunut löytyvän. Sitten muisitn vuosia säilössä olleen kukkakuvion, josta piti joskus tehdä seinätaulu, mutta koskaan sitä ei tullut tehtyä. Joten päätin käyttää kuviota apuna ja piirtää itse sopivan verhokankaan. Jostain syystä nämä minun helpot ja nopeat projekti-ideat tuntuvat todellisuudessa sitten olevan jostain syystä hiukan työläämpiä, kuin kuvittelen.


Muistin nähneeni pohjakankaaksi sopivaa kangasta N'style liikkeessä ja sieltähän se ruskea-valko-raitainen puuvillakangas löytyikin. Halusin vain 1,20m, mutta sainkin samaan hintaan miltei 4m, kun omistaja ei halunnut enää loppupalaa kankaasta hyllyyn pölyyntymään. Kangas oli kivassa -70% alessa ja koko palalle tuli hintaa vain 3€. Se olikin sitten projektin ainut halpa osa... Yläosan harmaa osa on Eurokankaasta valmista purjerengasnauhaa, jonka reunan sisään sai vain ommella kankaan kiinni ja siinä se. Olin nähnyt nauhaa aiemmin ja muistin sen hinnan hieman väärin. Kassalla hieman yllätyin loppusummasta, mutta ei se nyt niin päätähuimaava ollut. Nauha maksoi reilu 13€/m, mutta olisihan nuo purjerenkaat, tukinauha ja kangaskin jotain kuitenkin maksaneet. Alareunaan sitten laitoin vinonauhaa. Halusin samaa tummaa harmaata, kuin yläosakin oli. Tavallisena puuvillaisena ei väriä mistään löytynyt, mutta onneksi HH-kankaasta löytyi kuitenkin satiinisena oikeaa väriä.



Ompelin ensin kuvioitavan osan valmiiksi (keskisauma ja reunapäärmeet) ja sitten aloin piirtämään siihen sopivaa kuviota. Kun kuvio oli valmis, siirsin sen kankaalle kalkerospaperin avulla. Askarteluliikkeestä löytyi kangastusseja ja niillä sitten vain piirtämään ääriviivoja ja värittämään kukkia. Tussit oli loistavia, yksi ei vain riittänyt kovin pitkälle ja kaikkiaan tähän verhoon sain kulutettua kaikkiaan kuusi tussia, 3 valkoista ja 3 mustaa. Aluksi tarkoituksena oli värittää myös lehtiä ja varsia valkoisella, mutta en enää raskinut. Ihan kivalle ja selkeälle tuo kuvio näyttää näinkin. Tämä oli kyllä aika suuri työ, kun valkoiset osat sai värittää useaan kertaan, että niistä sai edes jotenkin peittäviä ja lopuksi mustiakin piti vielä osittain parannella. Usean illan työn jälkeen, oli värittäminen kuitenkin viimein valmis.


Kun kuviointi oli valmis, "sulatin" sytkärillä rengasnauhan päädyt, etteivät ne purkaannu tai niitä ei tarvisi taittaa ja ompelin kankaan, nauhanreunan sisään kiinni. Lopuksi huolittelin verhon alareunan vinonauhalla. Ompelin vinonauhan siten, ettei siihen tullut päälipuolelle tikkausta näkyviin, vaan ommel kulki nauhan taitereunaa pitkin.


Olen tyytyväinen verhoon. Siitä tuli nätti, vaikka se keltainen jäikin nyt uupumaan :) Joskus sitä vain kannattaa säästää asioita ja jonain päivänä tulee se idea ja niille säästetyille asioille tuleekin käyttöä, niinkuin tämän kukkakuvion mallille kävi.

15. helmikuuta 2016

Merinovillaa ja synttäriarvonnan voittaja

Tammikuussa isoilla pakkasilla, etsiskelin itselleni kaupoista 100% merinovillaneulosta, tarkoituksena tehdä ihanan lämmin neuletakki, mutta eihän sellaista täältä mistään löytynyt. Joten päädyin lopulta tilaamaan sitä. Sopivan näköistä löytyi Käpyseltä, klik. Kangas tuli nopeasti,  neuletakki siitä lopulta valmistui ja onhan se ihanan lämminkin, mutta ne pakkaset taisivat kyllä mennä jo. Onneksi talvea on kuitenkin vielä jäljellä ja minä olen kovin viluinen ihminen toisinaan.


Neuletakin kaava on yhdistelmä Koot.fi:n Ehta- mallin ja Ottobre women 5/15 mallin nro.7 kaavoista. Ensimmäinen versio tästä valmistui nopeasti, mutta hetken sitä katseltuani purin sen kauluksen/etulistan ja ompelin sen uudelleen. Täysin tyytyväinen en ole vieläkään, mutta saa kelvata. Tässä neuleessa on sivutaskut samoin kuin Ehta- tunikassa ja niihin olen tosi tyytyväinen. Mietin kauan laitanko niitä vai en. Onneksi laitoin, ovat kätevät, vaikkakin kuvia katsoessa totesin, ettei niissä kannata pitää käsiä, kun näyttää ihan tyhmälle :) Helman ja hinan käänteet, sekä taskut tikkasin kaksoisneulalla. Taas kerran olen hieman tyytymätön tikkauksien ulkonäköön. Aluksi näyttää hyvälle ja sitten tikkaus "painuu kasaan" ja alkaa näyttää huonolle. Vaatii joko lisää harjoitusta, taikka koko kaksoisneulan jorpakkoon naakkaamista. 


Aluksi laitoin vain vyön, mutta tuo etuosa ei pysynyt sillä kauniisti kiinni, niin ompelin myös hakasen tuohon rinnan alle. Nyt pysyy kiinni ilman nappien laittamista, sillä niitä en halunnut. Minulla oli sellaisia oikeasti vanhoja isoja hakasia varastossa ja voi vitsit ovat hyviä! Niissä on tavallaan sellainen jousi, joka estää hakasta aukeamasta itsestään. Empä ole sellaisia uusia nähnyt.


Arvosanaksi antaisin itselleni tästä työstä sellaisen 8,5 koska täysin tyytyväinen en itse ole lopputulokseen, kohtalaisen tyytyväinen kuitenkin. Eiköhän tätä tue kuitenkin pidettyä, koska on niin mukava ja lämmin päällä... ja kangas maksoi sen verran paljon, ettei raaskisi jättää käyttämättäkään, vaikka olis epäonnistunutkin.


Lopuksi vielä synttäriarvonnan voittaja

Arpaonni suosi tällä kertaa Ninniä. Onneksi olkoon! 
Toivottavasti palkinto lämmittää mukavasti nyt ja tulevaisuudessa :)
Voittajalle on ilmoitettu voitostaan sähköpostilla.

12. helmikuuta 2016

Mummoankan omenapiiras ja itsetehty jäätelö

Viimeviikonloppuna perheeni kävi kylässä ja pitihän niille tietenkin olla jotain hyvää tarjottavaa. Päädyin tekemään sitten itse jäätelöä ja sen kaveriksi piti sitten saada jotain... lopulta sitten päädyin tekemään Mummoankan omenapiirasta.
Voi mahoton kuinka hyviä  molemmat näistä oli, eteenkin yhdessä!

Mummoankan omenapiirakka ja kinuski-saksanpähkinä jäärelöä
Jäätelö on tedella helppo ja nopea valmistaa, mutta se pitää kyllä tehdä jo kyllä edellisenä päivänä ennen tarjoilua. Tämän reseptin paras puoli tavalliseen kotijäätelöön verrattuna on se, ettei sitä tarvitse sekoitella jäätymisen alkuvaiheessa, niinkun tavallisesti pitää ja silti sen koostumus on tasaista ja pehmeää, aivankuin kaupan jäätelöissä.


Kotijäätelö

7,5dl kermaa tai flooravispiä
1prk kondensoitua maitoa
0,5dl glukoosisiirappia
mausteita oman maun mukaan
 esim. vanilijaa, jäätelökastikkeita, pähkinöitä, karkkeja, keksejä tms.

Vaahdotetaan kerma hyvin ja sekoitetaan sen joukkoon kondensoitu maito ja glukoosisiirappi.
Nyt sekaan voi laittaa mausteet haluamallaan tavalla.
Sitten vain jäätelö haluamiinsa astioihin ja pakkaseen ainakin yön yli.
Annos mahtuu muuten kahteen kaupan jäätelörasialliseen.

Ensimmäisellä kerralla kun tein tätä, niin käytin tavallista kermaa. Silloin jääteköstä tuli mielestäni liian rasvaista ja rasva tarttui kitalakeen. Näin käy kyllä tavallisen kermavaahdonkin kanssa, eli en oikein tykkää siitä. Nyt sitten käytin Floora vispiä ja voi kuinka ihanaa jäätelöstä tuli! Jatkossakin aion siis käyttää ehdottomasti sitä.

Ensimmäisellä kerralla maustoin jäätelön aidolla vanilijalla ja laitoin sekaan murskattuja Oreo- keksejä. Tällä kertaa annostelin ensin puolet jäätelöstä astiaan, laitoin kinuskikastiketta ja murskattuja saksanpähkinöitä väliin, loppu jäätelömassa päälle ja pinnalle vielä pähkinöitä. Molemmat maustamistavat olivat hyviä.


Mummoankan omenapiirakka

Pohja
4 dl venhäjauhoja
150 g kylmää voita
2 rkl kylmää vettä
1rkl sokeria 
1/2tl suolaa
Täyte
omenahilloa
4  omenaa viipaleina
2-3rkl hillosokeria
(kanelia)

Sekoita/ nypi jauhot ja voi. Lisää vesi, jotta taikinasta tulee tasaista. 
Kun taikina on valmista, kumoa se muovikelmulle, pyöritä se tangoksi ja kääri muoviin. 
Pistä taikina jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. 

Millähän tavalla se Mummoankka on piirakkataikinansa nostaa, kun tuorekelmua ei varmaan ole hänellä käytössä.

Kun taikina on levännyt jääkaapissa tarpeeksi, jaa se kahtia ja kauli taikinasta piiraan pohja ja kansi. Kauliminen kannattaa tehdä kelmun päällä, koska taikina pitää kaulita todlla ohueksi ja kelmun avulla se ei tarku pöytään kiinni tai rikkoonnu nostettaessa. Nosta ohueksi kaulittu pohja vuokaan ja lisää omenahillo ja -viipaleet pohjan päälle. Ripottele omenaviipaleiden päälle hillosokeria ja kanelia.


Nosta toinen osa taikinasta kanneksi piirakan päälle. Leikkaa vuuan ulkopuolelle tuleva ylimääräinen taikina pois ja rypytä taikinalevyjen reunat yhteen. Tee haarukalla muutama reikä kanteen. Lopusta taikinasta voi halutessaan taiteilla piirakan päälle koristeita.

Paista ensin noin 15 minuuttia 200 asteessa ja sitten noin 45 minuuttia 175 asteessa.

Anna jäähtyä hetken aikaa ja tarjoile jäätelön kanssa. Tämä oli muuten lämmitettynä vielä parempaa, kuin tuoreeltaan ja täyte pysyi paremmin kasassa palasen sisällä.
Ulkonäköä voisi hielä hieman hioa taiteellisemmaksi ja reikä tuli kannen reunaan nortettaessa, kelmusta huomimatta. Harjoituta siis vielä vaatii. Ulkonäöstä huomimatta piirakka teki niin nopsaan ja hyvin kauppansa, että kuvat jäi valiista tuotoksesta ottamatta. Illalla vieraiden lähdettyä, sain otettua onneksi kuvat viimeisestä jäljelle jääneestä piirakanpalasta jäätelön kanssa.



10. helmikuuta 2016

Singer

Koin viime sunnuntaina melkoisen  yllätyksen, kun perheeni tuli meille synttärikahveille kymään. Isä kyllä sanoi puhelimessa,
että hänellä on mummulta minulle tuliaisia, mutta en kyllä olisi ikinä arvannut mitä!




Mummu oli päättänyt antaa vanhan poljettavan singerinsä minulle syntymäpäivälahjaksi <3
Viimeeksi kun käytiin siellä kylässä, oli puhetta, että hänen Singerit pitäisi huoltaa ja kun mieheni isä on ompelukonemekaanikko, 
niin tottahan siitä keskustelua syntyi. Sovittiin, että toimitamme koneet appiukolle huoltoon, kun saadaan ne autoon mukaan sopimaan. 
Nyt siis luulin että huoltoon menevä konehan se sieltä tulee... mutta EI, sieltä tuli kone MINULLE!!!! Uskomattoman IHANAA!

Frodo oli sitä mieltä, että hänelle tuotiin uusi kiva makoilualusta


Tottakai tällä ihanalla, vanhalla Singerillä, on myös tarinansa, jonka mummu kertoi minulle, kun hänelle kiitoksia soittelin. Kone on kuulunut hänen äidilleen mummun ollessa pikkutyttö ja äidin jälkeen ollut veljen vaimon käytössä. Kerran oli tämä käly sitten soittanut mummulle ja sanonut, että hän haluaa antaa koneen mummulle, kun on kerta hänen äidilleen kerta kuulunut. Niin oli mummu ja setäni sitten hakeneet koneen kuorma-autolla mummun luokse. Vuosia on kone sitten hyvin mummuakin palvellut, kunnes nyt ihan toimivana, tosin huoltoa vaativana, antoi sen minulle. Koska mummullakin on ikää jo 86 vuotta, niin kyllä on tälläkin jo huomattavan korkea ikä :)


Pientä mietintää nyt vaatii, että minne tämän ihanuuden oikein sijottaisin. Ensihätiin se nyt laitettiin olkkariin. Tuossa sitä on hyvä ihailla, kovin käytännöllinen paikka tosin ei ole, mutta parempaa sijoituskohdetta miettiessä se saa olla tuossa ihailtavana.

6. helmikuuta 2016

Synttäriarvonta

Aika on ihmeellinen juttu. Kuten kaikki varmasti tietää, niin se kuluu nopeasti, kun on mukavaa ja tolkuttoman hitaasti, kun sen haluaisi kuluvan nopsaan. Kiireessä tuntuu, ettei ennätä millään tehdä kaikkea, mitä haluaisi tai pitäisi tehdä. Viimeaikoina on taas pitänyt kiirettä. Töiden lisäksi on ollut kaikenlaista oheistoimintaa ja monenlaisia menoja. Kiireen huomaa aina viimeistään siitä, ettei ennätä päivitellä blogia siihen tahtiin, kuin haluaisi. Eikä ainakan ennätä ottaa sinne tarvittavia kuvia ja käsitellä niitä.


Kulunut vikko on ollut oikein synttärien täyteinen. Viime viikonloppuna oltiin juhlistamassa miehen työkaverin tasavuosia. Oltiin oikein yökunnissa, kaksi yötä ja kahdestaan liikkeellä. Viikolla täytin itse vuosia ja tänään ONNENAPILOITA täyttä kolme vuotta.

Kolme vuotta on kulunut kyllä nopsaan! Lukuina tämä tarkoittaa 125 seuraajaa, Facebookissa tykkääjiä on 149. Blogisivulla on reilu 107000 sivun katselukertaa, kuukaudessa katselukertoja on parhaimmillaan tullut 6621kpl ja päiväennätys taitaa olla reilu 400 katselua. Eniten sivuavauksia ovat saaneet Kordelherzchen-sukat huimalla 5903 katselukerralla. Minulle nämä luvut ovat jo melko suuria, jollekkin toiselle taas voivat olla ihan mitättömiä... kaikki on suhteellista. Tottakai sitä toivoisi enemän seuraajia ja suurempaa suosiota. Sen lisäksi, että blogin avulla saa itselleen asioita muistiin ja talteen, niin kait tätä bloggaamista juuri sen takia harrastetaan, että saa jaettua ajatuksia, kuvia ja ideoita muidenkin iloksi ja hyödyksi tai ihmettelyn aiheeksi.

Saavutuksia ja kertyneitä vuosia pitää tietenkin juhlia! 
Siksipä pistän pystyyn arvonnan. 


Arvonta voittona on:
Regia Allroung color 100g lankakerä
KnitPro:n koivuiset 10cm/2,25mm neulepuikot
Made with Love- neulekoristeita 16kpl
Pieni kuumavesipullo, merinovillaisella suojapussilla


Regia Allround color- lanka on loistava sukka- ja lapaslanka. 
Kerässä on 100g/420m. Koostumus on 75% villaa 25% polyamidia ja puikkosuositus 2-3mm.


Pienen kuumavesipullon koko 11x20cm. Pullon suojapussi on itse ompelemani ja 100% merinovillaneulosta. Pullo kestää 80 asteista vettä ja on testattu tänä aamuna, ei ollut reikiä ja kesti vedenkeittimestä tulevan veden pienen jäähdyttely ajan jälkeen. Pullo on kuumalla vedellä täytettynä kuitenkin liian kuuma suoraan iholle laitettuna, niin siksipä ompelin sille tuollaisen pienen taskun merinovillasta. Sinne saa täyden pullon sopivasti sujautettua ja näin se ei polta ihoa ja on miellyttävämpi käyttää. Pullo on sopivan kokoinen lastenkin käsiin ja neulojan kylmät sormet lämpiävät nopsaan ulkoilun jälkeen taas neulontakuntoisiksi.



Arvonnan säännöt:

1. Osallistumisaikaa on ystävänpäivään saakka, eli 14.2 klo 24.00 mennessä tulleet osallistumiset hyväksytään mukaan. Arvonta suoritetaan ma 15.2 ja voittaja julkaistaan täällä blogissa ja blogin facesivuilla. Voittajalle ilmoitetaan myös henkilökohtaisesti, jonkinlainen yhteystieto/ yhteydenottotapa on oltava saatavilla.
2. Yhden arvan saat olemalla tai liittymällä blogini lukijaksi ja kommentoimalla tähän postaukseen. Oikeassa sivupalkissa on Lukijat- ruutu, sieltä tulee löytyä kuvakkeesi nimimerkillä, niin olet lukija.
3. Yhden arvan voit saada tykkäämällä Facebookissa Onnenapiloita- sivusta ja kommentoimalla siellä tämän päivityksen linkin alle.
4. Yhden arvan voit saada jakamalla tämän päivityksen blogissasi tai Facebookin päivityksen omalla seinälläsi ja/tai jossakin ryhmässä. Huom. Jakaminen ei ole pakollista ja arvontaan voi osallistua ilman sitäkin, kuten aiemmista kohdista käy ilmi. Jakamalla voit kuitenkin saada vielä yhden ylimääräisen arvan. Jos tästä kohdasta on jotain valittamista ja/tai haluat saada ylimääräisen arvan jollain muulla tavalla, niin ilmoittele, se varmasti onnistuu.
5. Voit siis osallistua 1-3 arvalla. Ilmoita tämän postauksen kommentissasi monellako arvalla olet mukana arvonnassa. Kun arvonta on suoritettu, tarkistan olivatko kaikki ilmoitetut arvat/ lukija/ seuraaja- ehhot voimassa olevia. Jos näin ei ole, voitto mitätöidään ja arvon uuden voittajan.
6. Arvontavoitto on itse hankkimani, eikä sille ole sponsoreita tai yhteistyökumppaneita. Toimitan voiton postitse suomeen (tai viemällä lähialueelle). Jos voittaja on jostain muualta, kuin suomesta, maksaa hän itse postimaksut.

Toivottavasti säännöt eivät olleet liian monimutkaiset. Viimekerralla vain tuli muutamia valituksia, niin piti koittaa laittaa selvemmät ehdot tällä kertaa. Jos on huomautettavaa, niin kerro toki. Tähän kilpailuun pätee kuitenkin nämä säännöt, voin ottaa opikseni sitten seuraavalla kerralla.


Nämä Made with Love- neulekoristeet ovat metalliasia. Merkin molemmin puolin lukee sama teksti. 
Hopeisia ja pronssin värisiä merkkejä on kumpiakin 8kpl ja ne ovat tuolla tavalla hakaneuleen "varastoituina".


Pikakertaus säännöistä:
 Ole lukija, kommentoi alle viimeistään 14.2 ja olet mukana :)

Onnea arvontaan!

Huom! Osallistumisaika on päättynyt ja voittaja on arvottu.