28. elokuuta 2014

Onko mikään koskaan oikeasti valmista?

Kun jotain luulet saavasti valmiiksi on ajatukset jo uusissa asioissa. Papa palalta kuitenkin täytyy edetä ja nyt tämä penkki on viimeinkin valmis, kun kuorikatteet saatiin levitettyä. Koko homma tosin ei edelleenkään ole ohitse, kun tuota nurmikon reunanauhaa ei laitettu vasta, kuin tähän penkinosuudelle. Sitä saisi kaivaa maahan vielä monta kymmentä metriä, kunhan kerkiää.


Ensi kesä sitten näyttää kuinka näissä istutushommissa opikein onnistutuuiin.
Osa kasveista kärsi jonkin verran kuljetuksessa, odotellessa istuttamista, jakamisessa tai istutuksessa.
Vettä nyt on ainakin saatu riittävästi kasvien kannalta. Seuraavaksi voisi alkaa hieman kuivemmat kelit.



Nämä herttavuorenkilvet ylläolevassa kuvassa on keväällä istutettuja.
Ne ovat ainakin lähteneet hyvin kasvamaan. Kaikki vanhat lehdet ovat kuolleet pois ja uudet heleänvihreät on tulleet tilalle.
 Kuvassa tuossa alla, on nyt istutettuja herttavuorenkilpiä. Jospa nekin innostuisivat yhtä hyvin kasvamaan.


Puutarhurin paras kaveri. Frodo kyllä viihtyy seurana kaikissa pihalla tapahtuvissa hommissa.
Se seuraa eestaas pitkin pihaa ja jos näkyvissä on paikka mihin kiivetä, niin sinne pitää päästä.

Tämän lehmusten istutusalueen oikeaan päätyyn olen alkanut haaveilla jotain hortenssiaa. Lehmusten alustalla kasvaa lamoherukkaa. Ne on istutettu vuosi sitten keväällä ja jotenkin kituttelevat. Olen alkanut pohtia joskos ne olisivat liian kuivassa paikassa? Oikein muuta syytä tuolle kituuttamiselle en ole keksinyt. Odotan nyt vielä ensi kesään ja katson miten niiden laita on. Sitten pitää varmaan siirtää muualle, jos eivät ala menestymään.

Juhannusruusut istutin kituvan keijuruusun kaveriksi. Vaikka ruusut olivat vedessä koko ajan ennen istuttamista ja typistin niiden oksia reippaasti, ovat ne melko kuivahtaneen oloisia. Toivottavasti alkavat kuitenkin kasvamaan tai se keijunruusu edes piristyisi.


27. elokuuta 2014

Ihanat langat

Sain tilaisuuden ostaa tällaisia ihania, suomenlampaan villalankoja.


Langat ovat kaksisäikeisiä ja 100% villaa. Yhdessä vyyhdissä oli 115-160g. Jokainen lanka oli heman eri paksuista. 
Vaaleasta ja harmaasta saa neulosstua yhdessä, ruskea oli sen verran paksumpaa, että siitä täytyy tehdä erikseen.
Vielä en tiedä mitä näistä tekisin. Nämä ovat niin ihania, että näitä voisi ihan vain katsella.



Lankaa käsitellessä kyllä huomasi, ettei villaa ollut liikaa käsitelty. Kädet tulivat ihanasti rasvatuiksi, kun langat kieritti vyyhdiltä kerille. Langan seassa oli myös heinän palasia, joista suurimmat nypin pois, etteivät kutita.


Tämän innokkaan auttajan jouduin laittamaan pihalle, kun lankoja käsittelin. Frodo nimittäin hullaantui tavallistakin enemmän nämä langat nähdessään. Oliko syynä villan liian ihana tuoksu, vai lankojen vyyhtimäinen ulkoasu, en tiedä. Sekaisin kissa kuitenkin meni :)

21. elokuuta 2014

Melkein valmista

Penkin teko pysähtyi tähän pisteeseen viime viikon keskiviikkona. Olin saanut lapioitua kuorikatteet pois, niin selkä oli sitä mieltä, että nyt riittää. Ei auttanut vaikka mieli olis kuinka halunnut, mutta kun ruumis sanoo ei. Siinä sitten muutaman päivän kuljeskelin pitkin pihaa hermostuneena. Onneksi viikonloppuna oli ohjelmaa ja Samuli lupautui harrastamaan mun kanssa yhdessä tällä viikolla.



Kukat ovat odotelleet penkkiin pääsyä tässä talon päässä. Osa jo melko kauan ja viimeiset vasta sunnuntaista saakka. 
Pääty on ollut kyllä, kuin mikäkin taimisto :) Kovasti on tehnyt mieli päästä istuttamaan nämä.


Maanataiksi pystyin onneksi jo töihin selkäni kanssa ja sieltä kotiuduttua päästiin pihalle viimeinkin hommiin. Samuli kaivoi ja minä katsoin, yhdessä sitten kyykittiin ja kerättiin juuria pois alueelta. Syväkyykky on hallussa :) Tiisataina Samli sitten haki multaa ja syyslannoitetta yllättäen minut iloisesti, kun tulin töistä. Hän oli levittänytkin mullat ja penkki oli valmiina kukkien istuttamiselle. JEE!



Meidän pihatöiden laaduntarkkailijana on toiminut Frodo. Se on intaantunut myös kaivamaan meidän kanssa ja kukkaset vain heiluu,
kun hän on temmeltänyt niiden välissä. Kissa on kyllä nauttinut täysillä olostaan!


Nurmikon ja penkin väliin laitettiin muovinen reunanauha ja sitten vain mallailtiin kasvit paikoilleen. Yllättäin sain myös istutusapua! Luulin että saan tehdä tämän osion yksin, mutta kultsi tarttuikin myös istutuslapioon ja aloitti penkin toisesta päästä. 



Kukat saatiin istutettua, laitettiin sadetin paikoilleen ja silloin alkoi sataa. Vesijohtovesi siis säästyi, kun taivaalta saatiin parempaa tavaraa. Kuorikatteet saavat vielä odottaa takaisin penkkiin pääsyä, kunnes maa on kunnolla märkää. Hyvälle näyttää silti jo nyt!




Seuraavaksi sitten odotellaankin ensi kesää, jotta näkee mitä tästä oikeasti tuli.
Joutuuko siirrellä kasveja, ovatko kaikki hengissä. Liian tieheää, harvaa vai onnistuttiinko kerralla.

19. elokuuta 2014

Kimpunnappaajan omakuva

Oltiin lauantaina serkkuni häissä. Häät olivat oikein mukavat, hieman erilaiset ja kerrassaan onnistuneet.
Sain napattua hääkimpun, kun morsian sen olkansa yli viskasi. Sitä käskettiin taistella ja tietenkin asia piti ottaa tosissaan :) 
Tältä minä sitten taisin näyttää... ainakin Samulin puhelimella ottaman kuvan mukaan näytin.

18. elokuuta 2014

Kiviaidan kukkapenkkiprojekti

Meidän talon päätyyn olen koko kesän suunnitellut perennapenkkiä (niinkuin olen joskus aiemmin jo kertonut), vaikka siihen ei alkujaan ollut tarkoitus tulla mitään. Ilmat ovat olleet kuitenkin niin kuumat, että olen suosiolla siirtänyt suunnitelmia syksymmälle. Talon pääty on koilliseen ja tontin rajalta alkaa metsä. Koko päädyn alueella vallitsee puolivarjo koko päivän, pieneltä osin pääty on jopa täysin varjoinen paikka. Penkin päädyissä taas on jopa melko aurinkoisia paikkoja.

 
No nyt on tullut keräiltyä tähän penkkiin sopivia kasveja ja toteutus sitten saisi pikkuhiljaa alkaa.
Kuvien otosta kasveja on tullut vielä liki puolet lisää, mutten ole ennättänyt ottaa niistä kuvia. Saatte tällä kertaa ihailla nyt näitä kuvia.
 

 
Osa kasveista on peräisin keväisestä kukkapotista (klik) ja kesän ensimmäisestä kukka-alesta (klik). Kukat ovat säilyneet tosi hyvin, vaikka ovat olleet laatikoissa koko kesän osottamassa. Rivi-ilmotuksista löytyi pari ilmoitusta lähes ilmaisista kasveista. Kummastakin sain farmariauton perätilan täydeltä tuomisia. Kasveja olen saanut myös kolmen ystävän pihoilta ja viimeiset ostin HongKongissa käydessäni... siellä oli kaikki loput perennat hintaan 1€/kpl.  
 


Penkkiin on tulossa komea erilaista kuunliljaa, kolmea eri nauhusta, valkoista ja vaaleanpunaista jaloangervoa, kotkansiipisaniaia, tähkätädykettä, jalopähkämöä, tulikellukkaa, sormivaleangervoa, kieloja, herttavuorenkilpeä, myskimalvaa, syyskaunosilmää, verikurjenpolvea ja jotain toista kurjenpolvea, valkoista harjaneilikkaa, syyssädekukka, metsäasteri, isomaksaruoho, rusopäivänliljaa, jotein kukkasipuleita jotka tulivat rusopäivänliljan juurakossa, pari rönsyansikkaa ja räpyläsaraa, peurankelloa sekä jotain muuta kellokukkaa, jolle en tiedä nimeä, enkä edes mille se näyttää, muuta kuin että on kahta väriä: valkoinen ja liila kukka, eikä se leviä hillittömästi. Kasvin antaja oli leikannut siitä kaikki oksat 20cm pituisiksi tyngiksi kaivaessaan sen maasta. Sain kolme isoa juurakkoa kaupantekijäisiksi, kun muita kasveja ostin.

Lisäksi on pari juhannusruusun tainta, muutama tuivio ja kääpiövuorimänty, jokin sinikataja, pari köynnöshortensiaa ja purppurahappomarja, jotka tulevat hieman eri paikkaan, vaikkakin 'pihan samalle laidalle'.
 
 
Kukkia on paljon (yli 100 istutettavaa) ja monet niistä ovat hyviä leviämään, myönnettäköön, mutta on pennkikin iso ja haluan sen täyttyvän nopeasti tiiviiksi kasvustoksi, jotteivät rikkaruohot valtaa sitä täysin. Pitää sitten vain jakaa ja harventaa kasveja myöhemmin.
 



Kiviaidassa olevasta kulkuaukosta vasemmalle olevassa laajemmassa penkissä on kaksi lehmusta, seitsemän lamoherukkaa ja villiviini. Tälle alueelle en oikein tiedä mitä tekisin. Lamoherukat istutin jo vuosi sitten keväällä ja jotenkin kituuttelevat. Alan pikkuhiljaa epäillä, että onko paikka niille liian kuiva? Kulkuaukon vasemmalle puolelle on tarkoitus laittaa jotain heiniä kasvamaan ja heti aukon takana vasemmalla on pieni istutusalue jossa kasvaa keijunruusu. Ruusussa on vain kaksi lehteä ja leikkasin siitä kuolleet osat pois. Juhannusruusun istutin sen kaveriksi. Jospa niistä edes toinen alkaisi paikassa menestymään. Jos taas molemmat menestyvät, saan kaksivärisen pitkäänkukkivan ruusupuskan.
 

Tästä alueesta oikealle kiviaidan vierusta ja tontin kulmassa oleva laajempi kuorikatealue on siis nyt istutusten kohteena. Aluksi alueelta pitää kaivaa nuo kuorikatteet pois, perkata juuria pois ja parantaa hieman kasvualustaa. Kuorikatteen alla on ollut maisemointikangas, jonka nyt ajattelin jättää pois, jotta kasvit pääsevät levittäytymään alueelle kunnolla. Istuttaa kasvit ja lopuksi lapioida kuorikate takaisin alueelle. Helppo homma, luulin minä... kunnes tartuin lapion varteen ja selkä sanoi, että eipäs lapioidakkaan.
 
 
Olin luvannut tehdä (lähinnä uhonnut tekeväni) penkin yksin, nyt sitten jouduin nöyrtymään ja pyytämään kultsin apuun. Toivottavasti tällä viikolla ei kokoajan sada, että päästään yhdessä harrastamaan. Miehet eivät aina oikein tykkää näistä yhdessä harrastamisista, mutta onneksi siippa on ymmärtäväistä sorttia ja lupasi toimia lapiomiehenä <3 Lähinnä koko asiassa eniten potuttaa, kun olisin kerinnyt tehdä koko jutun viime viikolla ja nyt sitten vain kaihoisasti katselin aloittamaani kaivantoa odotellen uutta viikkoa ja meidän yhteistä vapaa-aikaa (ja tietenkin se että selkään sattui).No ehtipä siinä odotellessa sitten tekemään istutus suunnitelmia.
 


14. elokuuta 2014

Kukoistaa tai sitten ei

Tänä vuonna ei mun kasvatukset oikein onnistuneet. Kasvihuoneessa tomaatit sentään voivat hyvin, vaikka sato ei vielä ole ollenkaan punertanut. Kaksi kurkkua olen saanut ja enempää ei taida tullakkaan, sillä kurkun lehdet taisivat palaa auringossa. Kurkku oli aiemmin tuossa tuuletusikkunan kohdalla ja lehdet ikkunaa vasten. Taisi aurinko ne siinä käräyttää.


Altakasteluruukut ovat toimineet tosi hyvin. Näitä voin kyllä suositella muillekkin hyvällä mielin!


Paprika tuottaa satoa juuri sen verran, kuin siinä oli alkuja ostettaessa. No edes muutaman paprikan saan.


Ensimmäiset kirsikkatomaatit alkavat punertua. Jospa kaikki muut seuraisivat sitten esimerkkiä.


Minttukasvusto kukoistaa.


Herneitä on tullut ihan kivasti.


Auringon kukat ovat kasvaneet, mutta kukinnoista ei ole tietoakaan. Pitäisi olla punaista auringonkukkaa.


Sipulia ja porkkanoita. Sipulit ovat sentään kasvaneet jonkinlaisiksi. Porkkanan varretkin ovat edelleen viisisenttisiä, eli ei tullut porkkanasatoa. Porkkanarivistösssä sen sijaan kasvaa tilliä. Ei senkään kasvusuoritus huima ole, mutta parempi kuitenkin kuin tillin minkä oikein istutin. Nämä tillit ovat ilmestyneet tähän jostain ihan itsekseen, olisikohan viime vuoden kasvusto siementänyt.


Tähän kylvin heinäkuun alussa salaattia, pinaattia ja retiisejä. Kuva kertoo kaiken...


Tilli kasvusto on 20 senttistä, lipstikka saman kokoinen kuin istutettaessa ja raparperit pieniä, niihin on sentään tullut lisää lehtiä kesän aikana. Tuossa kekskellä kasvoi alkukesästä retiisejä, ne sentään menestyivät ja tulivat syötyä.


Keltainen kesäkurpitsa kuivahti kokonaan, vihreä kituuttelee hengissä. Se on koittanut tehdä muutaman kurpitsankin, mutta alut ovat menneet piloille. Avomaankurkut ovat hengissä, mutta sadosta ei tietoakaan. Ei mennyt kovin hyvin tänä vuonna tämä sato. Harmittaa!

On tainut kasvilavoissa olla liian kuivaa. Vaikka olen niitä kastellut ihan kunnolla pari kertaa viikossa hellekautena, ei se ole tainut riittää. Muuta syytä en keksi. Maa pitäisi kyllä olla hyvää ja sopivasti lannoitettua. Viimevuoteen kun vertaa on tulos varsin säälittävä!


Äitipuolelta saadun minisitruksen hedelmän sisällä kasvaneet taimet ovat lähteneet ihan kivasti kasvuun.
Eivät nämä mitään kasvuspurttia ole kesän aikana ottaneet, mutta on ne kokoaan kasvattaneet :)

13. elokuuta 2014

Hosta-arvoitus

Minulla on neljää tai viittä erilaista kuunliljaa ja jokainen ilman nimeä.
Nyt sitten olen koittanut etsiä niille nimiä...
Tiedä sitten onko työ ollut tuottoisaa vai ei, mutta seuraavanlaisiin päätelmiin olen tullut.
Jos jollain on asiasta parempaa tietoa ja voisi valaista minua, niin olisin tosi iloinen!
 

Numeron yksi olen saanut keväällä kukkapotin mukana. Kakkosen ostin rivi-ilmoituksista viime viikolla ja kolmosen olen ostanut viime kesänä. Kolmonen on ainut jolle luulen tietäväni nimen. Ostettaessa siinä oli nimilappu, mutta viereisessä samanlaisessa kasvissa oli eri lappu. Niitä kun vertailin, tulin tulokseen että oman kasvini lappu oli se oikea.

1. Hämykuunlilja Hosta Undulata 'Erromena'
2. Komeasinikuunlilja 'Elegans'
3. Tarhakuunlilja 'Halcyon'


Nämä kaksi tuottavat päänvaivaa. Ensinnäkin ovatko samaa lajia vai ei? Numeron neljä lehdet ovat hieman lyhyemmät ja leveämmät, kuin tuon viitosen. Se saattaa kuitenkin olla jokin yksilökohtainen ominaisuus. Lehtien väritys on kuitenkin melko samanlainen. Nelos kasvin olen saanut keväällä saman kukkapotin mukana, kuin ykkösenkin ja viitosen ostin vime viikolla rivi-ilmoituksista yhdessä kakkosen kanssa. Päädyin siihen että kasvit ovat molemmat kirjokuunliljoja, mutta eri lajiketta.

4. Kirjokuunlilja Hosta Undulata 'Francee'
5. Kirjokuunlilja Hosta Undulata 'Albomarginata'