Tässä joku aika sitten putsasin tuota kiveyksen ja nurmikon rajausta. Sille oli oikein kauaskatsoisempi syykin... Suunnitelmissa oli nimittäin saada hedelmäpuille paikat katsottua ja kaivettua. Tarkoituksena on ollut laittaa puut tähän kiveyksen reunan mukaisesti taikka tuon tontinraunan kivipenkereen suuntaisesti (tai molemppia, riippuen määrästä). Yhtenä vapaapäivänä sitten aloin hommiin.
Ensin kuljin pitkin pihaa rullamitan kanssa ja tökin maahan pystyyn kaikki talon lapiopt, talikot ym. puun paikkojen löytämiseksi. Sitten kun paikat olivat selvillä ja tarkasti mitattu, piirsin istutusalueiden ympyrät nurmikkoon. Puiden istutusväleiksi tuli 4,5m (sen luulisi riittävän), istutusalueen keskikohta on 1,3m päässä nurmen reunasta ja on 1,3m halkaisijaltaan. Puiden juurelle istutan jotain kasveja (ainakin metsämansikoita) ja istutusalueiden reunaan tulee kiertämään pihakivirengas.
Lopuksi sitten kaivoin nurmen pois istutusalueilta. Tässä vaiheessa talon mies saapui apuun ja möyhi talikolla mullan kunnolla. Vielä pitäisi istutusalueiden maata hieman parantaa hevonkakkakompostilla (omaa kun ei vielä ole), niin saisi vain puut lykätä multiin.
Sitten olisikin jäljellä enää koko homman vaikein vaihe, eli se valinta mitä noihin oikein istuttaisi! Istutuspaikkoja olisi tällä hetkellä kuusi, mutta niitä mahtuu tarvittaessa tekemään lisääkin. Haluaisin kaikkea, eli omenoita, päärynää, luumua ja kirsikkaa. Lajikkeita on kustakin vain niin monta! Miten ikinä saan päätettyä mitä laitetaan? Olisiko kellään hyviä kokemuksia? Me asutaan nelos vyöhykkeellä.
On ollut kyllä mahtavat ilmat touhuta pihalla. Onneksi flunssa on hieman helpottanut ja tuonne pihalle on päässyt hommiin. Hyvin menee kun on hiljaa, paljon ei puhua tarvi kun jo ääni lähtee. Tällä toiminnalla lähtee stressi ja saa samalla oikein aidon toimintatreenin. Hommien välissä on myös hyvä levähtää aurinkotuolissa, nauttia kätten jäljestä ja tuumailla kaikenlaista.
Yksi uusi ideakin jo putkahti päähän, vaarallista tuo lepäily, kun noita hommia piisaisi ihan muutenkin kuten kuvista näkyy.
Yksi uusi ideakin jo putkahti päähän, vaarallista tuo lepäily, kun noita hommia piisaisi ihan muutenkin kuten kuvista näkyy.
Hedelmäpuissa on tosiaan mistä valita :) Teille on tulossa tosi kivan näköinen piha ja tuosta puurivistöstä tulee varmasti ihana. Mäkin suunnittelen vanhojen omenapuiden alle tuollaisen isomman alueen kaivamista. Ajattelin istuttaa sinne ainakin sipulikukkia, mutta nuo metsämansikatkin ovat hyvä idea.
VastaaPoistaKun pihaa alettiin suunnitella, oli johtoajatuksena, että yhtään puskaa ei leikkurin kanssa tarvitse vaikeasti kiertää. Siksipä näiden puiden istutusalueistakin näin isot tehtiin. Teininä leikkasinmonta kesää nurtsia kesätöiksi, jäänyt vissiin traumoja siitä hommasta :) Tykkään muutenkin, ettei nurmi yllä puhin ja pensaisiin saakka, niiden alustoista saa nättejä tällä tavoin. Suosittelen kokeilemaan! Sipulikukkia minunkin mieli tekee kokeilla niiden mansikoiden lisäksi.
PoistaAi kun ihana vaihe, kun saatte valita kaikki hedelmäpuut vaikkakin sitä vaihtoehtoa tosiaan piisaa.
VastaaPoistaPäärynät on kaikista hedelmäpuista isoimpia, leveimpiä ja korkeimpia. Meillä on III vyöhykkeellä hyvin menestyneet Aunen Päärynä, jota ei saa liikaa lannoittaa nuorena, niinkuin minä tein. Oksat kasvoivat ensin pystyyn ja viiden vuoden jälkeen alkoivat taipumaa viistoon ja ne olivat n 3 metrisiä oksia vaikka vähän leikkailinkin niitä. Eli puun halkaisija oli n 6 m. Nyt leikkasimme sen radikaalisti saas nähdä mitä tykkäs. Ei ylettyny enää millään poimimaan eikä leikkaamaan latvasta, puu on 10 v.
Omppu Samo on pienin meidän omppupuista ja sen halkaisija on nyt n. 5 m ja sitä olen leikannut säännöllisesti. Punakaneli on pitkäoksaisempi eli korkeampi ja leveämpi, senkään latvaan ei tahdo enää ylettyä A-tikkaillakaan ja jatkovarrellisella hedelmäpoimurilla.
Menen nyt isosta pienempään suuntaan tässä eli seuraavaksi kokoluokassa tulee luumupuut. Kuokkalan Yleinen Punaluumu ja Sinikka Siniluumut ovat hyvin tuottaneet luumuja jostain 3-4 vuotiaasta lähtien. Niihin ylettyy hyvin A-tikkailla ja saa poimittua kaikki.
Kirsikkaan tuli jokin tauti ja kaadoin sen pois viime kesänä. Uudet ovat kasvamassa. Ne on pienimpiä, ylettyy maasta poimimaan melkein kaikki.
Muumiotautia noissa meidän hedelmäpuissa on kaikissa vähän ollut ja hedelmärupea , mutta niiden kanssa on vielä pärjätty. Kun ne kerää kaikki heti pois ja hävittää pois tontilta. Toivottavasti näistä vinkeistä on jotain apua. Kivoja valintaretkiä taimistoihin ;)
Kiitos tiedoista. Kaikki kokemukset on aina plussaa, kun koittaa tehdä valintoja. Tänään kävin yhdellä puutarhalla ja viikolla toisella kyselemässä neuvoja. Eiköhän tämä tästä :)
Poista