Sivut

29. syyskuuta 2013

Omena-kauralesesämpylät

Kummitädiltä saaduista omenoista oli vielä muutama jäljellä hedelmäkulhossa. Ne alkoivat uhkaavasti alkoivat käydä vanhoiksi. Seuraamieni blogien päivityksiä aamulla selaillessani, silmiini sattui Kanelia ja kaardemummaa- blogissa ohje Omenaisiin ruislesesämpylöihin. Siitä se ajatus sitten lähti... Sunnuntain piristykseksi päätin perheelle tehdä uunituoreite sämpylöitä.
Ihan samoja aineita ei kaapista löytynyt, mitä ohjeessa oli, mutta pienellä soveltamiseslla pääsin hommiin.


OMENA- KAURALESESÄMPYLÄT

5 dl kuumaa vettä
2 dl kauraleseitä
2 tl suolaa
1/2 dl vaaleaa siirappia
3 pientä kotimaista omenaa raasteena
1 pss kuivahiivaa
4 dl rouheisia sämpyläjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
3/4 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
Kurpitsansiemeniä sämpylöiden pinnalle

Laita kauraleseet hautumaan kuumaan veteen. Anna taikinan vähäm jäähtyä ja lisää suola, siirappi ja omenaraaste.
Sekoita jauhot keskenään ja lisää pieneen määrään jauhoja kuivahiiva. 
Kun kun taikina on noin +42 asteista (reilusti kädenlämpöstä), lisää joukkoon jauho- kuivahiiva seos. 
Alusta taikinaan loput jauhoseoksesta (jätä hieman jauhoja leipomista varten), lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa.

Anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi. 
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. 
Jaa taikina kahteen osaan ja leivo kummastakin paksu tanko. 
Leikkaa tangoista sämpylöitä ja nosta sämpylät pellille leivinpaperin päälle. Keskikokoisia sämpylöitä tulee n. 14 kpl
Anna kohota noin 1/2 h. Leikkaa sämpylöihin viilto terävällä veitsellä, voitele ne vedellä ja ripottele päälle kurpitsansiemeniä. 
Paista 225 asteessa uunin keskiosassa n. 12 minuuttia.

Mies oli viimeyönä töissä. Aika iloisesti yllättynyt hän oli, kun heräsi päivällä ja otin juuri uunista ensimmäistä pellillistä.  Uumilämmintä leipää, NAM!


3 kommenttia: