Sivut

27. helmikuuta 2013

Linnunpönttöjä kiitos

Törmäsin talleiseen linnunpöntön rakentajan ohjekirjaan kirjastossa. Joutuu kyllä harkitsemaan, jos ostaisi tämän itsellekkin. Joka tapauksessa meillä on nyt keväällä tiedossa linnunpönttötehdas :) 

Kirjassa annetaan rakennusohjeet yli 50 eri lintulajin pesätarpeisiin ja pesien sijoitusvinkit. En olisi uskonut millaista hifistelyä voi linnunpöntön rakentaminenkin olla, jos toivoo jotain tiettyä lintua pihapiiriinsä pesimään! Pöntön oikeat mitat, laudan paksuus ja lentoaukon koko, sekä asumuksen sijoituskorkeus ovat mm. tärkeitä kriteerejä, jos toiveissa on tietty tsirppa naapuriksi.
Kirjassa on tietoa muutenkin lintujen elämästä, kuten muuttoaikatauluista, ravinnosta ja poikasten kehityksestä.


Vaikka asutaan metsänlaidassa ja käytännössä maalla, ei meidän pihalla ole paljoa lintujen laulua kesällä kuulunut. Asuinalue on uudehko, eikä valmiita pesäpaikkoja kyllä ole ollut tarjolla, olisikohan niissä vika? Nyt kun olisi tarkoitus saada tuonne pihamaalle kasvillisuutta ja hyötykasvejakin, olisi kiva kun pihassa pörräisi luonnollisia tuholaissyöppöjä. Olisihan lintujen elämää kiva seurata muutenkin.

Nyt talviaikaan olen koittanut harjoitella tunnistamaan lintulaudan vierailijoita. Varmasti siellä ovat ainakin käyneet talitiainen, punatulkku, hömötiainen, harakka ja närhi. Luultavasti myös sinitiainen. Yksi lintu on aiheuttanut päänvaivaa, enkä edelleenkään osaa sitä tunnistaa. Se on suunnilleen punatulkun kokoinen ja tasaisesti ruskehtava, vatsan puolelta hivenen vaaleampi, kaulan alla on iso vaalea laikku. Se viihtyy kauralyhteen luona useinmiten sen alla maassa. Lintukirjaa selailtuani se näyttää Viiksitimalilta??
Pitänee ostaa kunnon kiikarit, niin näkis paremmin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti